Η συνέπεια του Μάριο Ντράγκι αλλάζει τους κανόνες στην Ευρωζώνη
- 05/09/2014, 11:18
- SHARE
Πιο κοντά από ποτέ ένα πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» στα πρότυπα της FED.
O επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σίγουρα είναι συνεπής στις μέχρι τώρα δεσμεύσεις του. Ανακοίνωσε την συμβολική μείωση των επιτοκίων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και εξήγγειλε επίσης δύο προγράμματα αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων, η κεντρική τράπεζα φιλοδοξεί να τονώσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ώστε να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός και μια νέα ύφεση, στην οποία οδηγεί την Ευρωζώνη η Γερμανία με μαθηματική ακρίβεια. Το πρόγραμμα της ΕΚΤ χωρίς να αγγίζει άμεσα την Ελλάδα (τουλάχιστον προς το παρών) οδήγησε σε αποκλιμάκωση τα ελληνικά spreads, ενώ «έριξε» κάτω από το 1,30 δολάρια το ευρώ.
Η πλειοψηφική και όχι ομόφωνη– απόφαση της ΕΚΤ να δεσμευθεί για αγορές τιτλοποιημένων εγγυημένων δανείων (ABS) και «καλυμμένων» ομολόγων του ιδιωτικού τομέα είναι το πρώτο βήμα. O Ντράγκι εξήγησε βέβαια ότι αυτή η αγορά ABS θα αφορά μόνο διαφανή και αξιόπιστα χρεόγραφα, η αξία των οποίων στην Ευρωζώνη ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ.
Εκκρεμεί ακόμα σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία της αγοράς ABS, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Επιτροπή της Βασιλείας. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ορισμός των τιτλοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας, στα οποία ο πρόεδρος Ντράγκι δεσμεύτηκε να περιοριστεί το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ. Προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αποδεχθεί να αγοράσει τίτλους χαμηλότερης ποιότητας, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να εγγυηθούν για αυτούς.
Οι λεπτομέρειες για τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης, στις 2 Οκτωβρίου.
Το μόνο που απομένει, πλέον, είναι ένα πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) παρόμοια με εκείνα που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία.
«Συζητήσαμε και αυτό» παραδέχθηκε ο Ντράγκι, καθώς «κάποιοι ήταν υπέρ του να κάνουμε περισσότερα, ενώ άλλοι ζητούσαν να κάνουμε λιγότερα». Κάποιοι θα ήθελαν η ΕΚΤ να προχωρήσει από τώρα σε QE, ενώ άλλοι θα ήθελαν να μη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση προτού κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφάσισε η ΕΚΤ στις αρχές Ιουλίου (πολυετή δάνεια προς τις τράπεζες) και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία σε δημοσίευμα της.
Πάντως είναι η πρώτη φορά που γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε αγορά τίτλων από τον δημόσιο τομέα.
Ο Ντράγκι επέλεξε αυτή τη φορά να κάνει το πρώτο βήμα, κρατώντας τις ισορροπίες με τους Γερμανούς, οι οποίοι όπως αναφέρει το Reuters δεν είδαν θετικά ούτε αυτό το πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα, αν ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραμείνει συνεπής, είναι προς το τυπογραφείο…
Διαβάστε ακόμη: