Σύνοδος έντασης για το προσφυγικό: Ποιοι επιτέθηκαν στον Τσίπρα
- 26/10/2015, 12:11
- SHARE
Έντονες διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης – Τι προβλέπει η νέα συμφωνία.
Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται τα «πυρά» από άλλους ηγέτες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο παρασκήνιο της συνόδου που έκλεισε τελικά με μια συμφωνία 17 σημείων αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος. «Μη καταγραφή, κανένα δικαίωμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προτάσσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι χώρες κατά μήκος της “διαδρομής των Βαλκανίων” επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο την προσφυγική ροή μέσω πιο αυστηρών
Όπως σημειώνει η FAZ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ κάποιων ηγετών. Ο Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.
Μάλιστα ο Τσέραρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη χώρα τους περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.
Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι στη διάρκεια της συνόδου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα βήματα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει εκπληκτικό.
Η συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε την αγανάκτηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνόδου ότι θεωρεί τη χώρα του απλώς «παρατηρητή» της κρίσης, καθώς η Βουδαπέστη έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.
«Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται πλέον στον δρόμο» των προσφύγων, εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε, «οι οποίες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν έτοιμες να τηρήσουν τον λόγο τους».
Στο τέλος δήλωσαν ικανοποιημένοι
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών και των χωρών της ΕΕ για τη συμφωνία στη δύσκολη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, η οποία επικεντρώνονται στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων υποδοχής σε όλες τις χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
«Επαινώ τον έλληνα πρωθυπουργό για τη δέσμευση που ανέλαβε» ανέφερε ο Γιούνκερ,
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η σύσταση των hot spot ανοίγει το δρόμο για το σχήμα μετεγκαταστάσεων. H Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε επίσης πως οι χώρες «έδειξαν υπευθυνότητα» στην ανάληψη μέτρων για το προσφυγικό.
Διαβάστε ακόμη:
Τσίπρας: Απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις για το προσφυγικό