Σύνοδος Κορυφής με «φόντο» το Brexit
- 22/06/2017, 08:21
- SHARE
Ασφάλεια, Brexit, κλίμα, διεθνές εμπόριο και μεταναστευτικό στο επίκεντρο των συζητήσεων των «27».
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο κορυφής που τοποθετείται σε ένα πλαίσιο επιστροφής της εμπιστοσύνης, μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, απέναντι σε μία αποδυναμωμένη Τερέζα Μέι, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
«Συναντιόμαστε σε μία πολιτική συγκυρία διαφορετική από ό,τι ίσχυε εδώ και λίγους μήνες, όταν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή που απηύθυνε προς τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους προσκαλέσει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, που κλονίσθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, κατόρθωσε έναν χρόνο μετά να συνασπισθεί κάτω από το σύμβολο της ενότητας.
Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση την περασμένη Δευτέρα έδειξε ότι οι Βρυξέλλες είναι σε θέση να επιβάλουν το τέμπο στο Λονδίνο.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το σενάριο της άρνησης οποιασδήποτε συμφωνίας παρά να δεχθεί μία αρνητική, θα βρεθεί απόψε μαζί με τους ομολόγους της σε θέση αδυναμίας, αφού έχασε την απόλυτη πελιοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές που προκήρυξε για να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις.
Η παρέμβασή της αναμένεται να είναι σύντομη, διότι δεν πρόκειται να είναι εισαγωγική συζήτησης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι «θα αποκαλύψει» τις αρχές που θα ακολουθήσουν οι βρετανοί διαπραγματευτές στις συνομιλίες για την τύχη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Ενα πιο λεπτομερές κείμενο θα δοθεί στη συνέχεια στην δημοσιότητα, στις 26 Ιουνίου.
Στην συνέχεια, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει την σύνοδο για να επιτρέψει στους ομολόγους της να συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς δύο ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν ως έδρα το Λονδίνο, της Τραπεζικής Αρχής και της Υπηρεσίας Φαρμάκων, που θα εγκαταλείψουν το βρετανικό έδαφος.
«Είναι η πρώτη φορά μετά το Brexit που θα βρεθούμε σε 27μελές σχήμα. Θα είναι αρνητικό να μην δώσουμε την εικόνα της ενότητας» προειδοποίησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Προστασία των πολιτών
Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής είναι αφιερωμένη στην διαμόρφωση μίας Ενωσης προστατευτικής προς τους πολίτες της.
«Οφείλουμε να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε ικανοί να επαναφέρουμε τον έλεγχο γεγονότων που είναι επιβαρυντικά, κάποιες φορές τρομακτικά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης θα έχουν πρωταρχική θέση στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.
Ομως η προστασία αφορά επίσης τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Ελεγχος των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, αντιμετώπιση των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή του κοινωνικού ντάμπινγκ βρίσκονται επίσης στο μενού των συνομιλιών. Στην ατζέντα των συνομιλιών και κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Παρισιού.
Στον διπλωματικό τομέα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μάρκελ θα εξετάσουν τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (2015) για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν την παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας για άλλους έξι μήνες.
Η πολιτική προστατευτισμού του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι επικρίσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ έδωσε επιχειρήματα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της Ενωσης στον τομέα της ασφάλειας.
Αντιμέτωποι με το Brexit και τις αμφιβολίες για την δέσμευση της Ουάσινγκτον ως προς την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να δώσουν την στήριξή τους σε σειρά μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των μέσων της Ευρωπαϊκής Αμυνας.