Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ
- 02/06/2014, 17:50
- SHARE
Βαριές καταγγελίες και χοντρά «παιχνίδια» πίσω από τις αναθέσεις διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022.
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν σκάνδαλα και διαμάχες με αφορμή τις αναθέσεις μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Όμως από χθες πλανάται στον «αέρα» ένα νέο «καυτό» ερώτημα: δωροδοκήθηκαν τελικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ;
Οι Sunday Times λένε πως «ναι», επικαλούμενες «εκατοντάδες εκατομμύρια email, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα έγγραφα». Κατονομάζουν μάλιστα ως ένοχο τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ και επί 15ετια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, που κατηγορήθηκε δις για σκάνδαλα διαφθοράς.
Η πρώτη ήταν το 2011, όταν προσπάθησε να διεκδικήσει την ηγεσία της FIFA από τον… νυν και αεί πρόεδρό της -επίσης εμπλεκόμενο στο παρελθόν σε οικονομικά σκάνδαλα- Σεπ Μπλάτερ. Οι τότε κατηγορίες ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τελικά κατέπεσαν.
Όμως έναν χρόνο αργότερα διατυπώθηκαν εναντίον του νέες κατηγορίες, εν προκειμένω για τη δράση του ως προέδρου της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Αυτήν την φορά ο μπιν Χαμάμ κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε δια βίου αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο.
Οι Sunday Times τώρα αναφέρουν ότι ο 65χρονος Καταριανός χρησιμοποίησε ούτε λίγο, ούτε πολύ μυστικά κονδύλια ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων, για να εξασφαλίσει την επιλογή του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022, έναντι των ηχηρών αντίπαλων υποψηφιοτήτων της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Μυστηριωδώς, το βρετανικό δημοσίευμα τον εμπλέκει και στον αποκλεισμό της Αγγλίας προς όφελος της Ρωσίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018. Τις καταγγελίες ερευνά ήδη ο ειδικός ερευνητής της FIFA, Μάικλ Γκαρσία, ο οποίος αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με αξιωματούχους της επιτροπής διεκδίκησης του «Κατάρ 2022».
Πριν καν όμως γίνει αυτή η συνάντηση, ο Βορειο-Ιρλανδός αντιπρόεδρος της FIFA, Τζιμ Μπόις, έσπευσε να ανοίξει θέμα νέας ψηφοφορίας για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022, μιλώντας χθες στο BBC! Για τους τύπους, προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες ευσταθούν…
Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, η επιτροπή διεκδίκησης «Κατάρ 2022» αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία περί χρηματισμού. Ξεκαθάρισε ότι ο Μπιν Χαμάμ -ο οποίος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα δημοσιεύματα- δεν είχε ποτέ κάποιον επίσημο ρόλο στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τονίζει ότι οι δικηγόροι της μελετούν με προσοχή τις καταγγελίες, σε συνεργασία με τον Μάικλ Γκαρσία. Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «ήταν δίκαιο να κερδίσει (το εμιράτο) τη διοργάνωση, επειδή ήταν η καλύτερη υποψηφιότητα κι επειδή είναι επιτέλους η στιγμή η Μέση Ανατολή να φιλοξενήσει το πρώτο της Μουντιάλ».
Τα δέκα «αγαπημένα» ποδοσφαιρικά αστέρια των χορηγών
Είναι πολλά τα λεφτά…
Η αλήθεια είναι ότι τα «παρατράγουδα» είχαν αρχίσει με το «καλημέρα», από το 2010, όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA έκανε το μεγάλο βήμα και ανέθεσε πρώτη φορά σε μία αραβική χώρα τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλου.
Στην αρχή, υπήρξαν αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων -που στο πλούσιο ισλαμικό εμιράτο είναι μία απαγορευμένη δια νόμου «κάστα».
Σε απάντηση, το Κατάρ έκανε τα δικά του «ανοίγματα». Προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών ζωνών για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2022. Δεσμεύτηκε ότι θα αποδεθχεί τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, σε περίπτωση που περάσει στα προκριματικά. Κι εξήγγειλε επενδύσεις συνολικού ύψους 220 δισ. δολαρίων σε κατασκευαστικά έργα, καθιστώντας το συνολικό κόστος του πρώτου αραβικού Μουντιάλ 60πλασιο από εκείνο της Νότιας Αφρικής! Φυσικά, η πρόσκληση για όλες τις δυτικές εταιρίες ήταν ανοιχτή…
«Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν παροτρύνει όσα μέλη τους έχουν δικαίωμα ψήφου να στηρίξουν το Κατάρ, λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε αυτήν την περιοχή», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της FIFA, Μπλάτερ, σε παλαιότερη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όμως, τον τελευταίο χρόνο, ο ίδιος άρχισε να κάνει «νερά». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέντευξή του στο ESPN, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «τελικά, μπορεί να κάναμε λάθος», επικαλούμενος τις -προ πολλού γνωστές- σκληρότατες συνθήκες εργασίας μεταναστών στο Κατάρ.
Στις αρχές αυτού του Μάη, ο Μπλάτερ επανέλαβε τον ίδιο προβληματισμό, αυτήν τη φορά επικαλούμενος τις κλιματολογικές συνθήκες στο εμιράτο -κάτι επίσης εξ αρχής γνωστό. Όπως και να έχει, ο διάλογος είχε πια «ανάψει» γύρω από το ποια εποχή θα ήταν τελικά η καταλληλότερη για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022.
Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι να πάρει η Ελλάδα το Μουντιάλ;
«Καιρός φέρνει τα λάχανα»
Από την ίδρυσή του, το 1930, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου γίνεται παραδοσιακά μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου: μία περίοδος που σηματοδοτεί όχι μόνον «τη γιορτή του ποδοσφαίρου», αλλά κι έναν «χορό» δισεκατομμυρίων για τη βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον αθλητικό αυτό θεσμό, με πρώτη και κυριότερη αυτή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Όμως η καλοκαιρινή για το βόρειο ημισφαίριο περίοδος είναι μία «επίγεια κόλαση» στο Κατάρ. Κατά τον Ιούλιο, ο υδράργυρος «χτυπά» κατά μέσο όρο 45αρια, ακόμη και 50ρια, κάνοντας την άσφαλτο να «λιώνει» και την ατμόσφαιρα πραγματικά αποπνικτική.
Οι εξαγγελίες του εμιράτου ότι θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για την κατασκευή κλειστών σταδίων με air condition (!) δεν στάθηκαν αρκετές για να καμφθεί ο προβληματισμός. Θα μπορούν οι αθλητές να αποδώσουν με αυτή τη ζέστη; Θα αποθαρρυνθούν οι μαζικές αφίξεις τουριστών;
Κάπως έτσι άρχισαν να «πέφτουν» οι πρώτες σκέψεις για τη μετάθεση του Μουντιάλ 2022 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, οπότε η μέση θερμοκρασία στο εμιράτο αγγίζει τους 25 βαθμούς. Το είπε μάλιστα ξεκάθαρα μέχρι και ο γ.γ. της FIFA, Ζερόμ Βάλκε. Όμως, αυτή η προοπτική ουδόλως ενθουσίασε. Αντίθετα, δυσαρέστησε πολλούς.
Κατ’ αρχήν τα τηλεοπτικά δίκτυα με δικαιώματα μετάδοσης, τους χορηγούς ομάδων, τις διαφημιστικές εταιρίες και φυσικά τις απανταχού ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, που σε περίπτωση μίας χρονικής μετάθεσης θα έπρεπε να φέρουν τα πάνω-κάτω στους δικούς τους επιχειρηματικούς και αγωνιστικούς προγραμματισμούς. Άσε που, έτσι, το 2022 το Μουντιάλ θα κινδύνευε να συμπέσει με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς…
Και μόνον η σκέψη ενός «χειμερινού» Μουντιάλ άνοιξε εν τω μεταξύ τον «ασκό του Αιόλου» για τους Αυστραλούς. Ήδη, η εθνική της Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έθεσε ανοιχτά ζήτημα αποζημιώσεων για την απόρριψη της αυστραλιανής υποψηφιότητας για το 2022, ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της οποίας ήταν ότι, κατά την κανονική περίοδο του Μουντιάλ, στο νότιο ημισφαίριο επικρατεί χειμώνας.
Όχι τυχαία, η ειρωνεία περίσσευε σε πρόσφατες δηλώσεις του Μισέλ Πλατινί, προέδρου της UEFA και φημολογούμενου ως επίδοξου διεκδικητή της προεδρίας της FIFA, το 2016. «Με την τεράστια εξουσία που έχει ο κ. Μπλάτερ, τώρα ξαφνικά κατάλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές επιρροές στις αποφάσεις μας για το ποιος θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις άλλες αθλητικές διοργανώσεις;».
Φυσικά, το ερώτημα ήταν ρητορικό, μιας και δεν αναμένεται ποτέ να απαντηθεί…
Διαβάστε ακόμη:
Τα δέκα «αγαπημένα» ποδοσφαιρικά αστέρια των χορηγών
Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι να πάρει η Ελλάδα το Μουντιάλ;
Aπό 3.000 έως 30.000 δολάρια το όνειρο του Μουντιάλ της Βραζιλίας
«Ομάδα δράσης» για το μέλλον του Mundial 2022