«Σκληρές αλλά απαραίτητες» οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
- 03/08/2014, 18:03
- SHARE
Απαραίτητα για τη διαφύλαξη της ειρήνης ήταν τα ευρωπαϊκά μέτρα σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο - Μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Στις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που από κοινού επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απαραίτητη για χάρη της ειρήνης στην Ευρώπη.
«Θα υπήρχαν πολύ πιο σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, αν η Ευρώπη δεν αντιδρούσε. Όταν διακυβεύονται ο πόλεμος και η ειρήνη, οι οικονομικές πολιτικές δεν μπορούν να είναι η κύρια ανησυχία», επεσήμανε ο Γκάμπριελ.
Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία την Παρασκευή, οι οποίες αφορούν τον ρωσικό τραπεζικό τομέα, αλλά και τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας μετά την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου του αεροπλάνου της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες πάνω από μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.
«Τι θα συνέβαινε αν η Ευρώπη δεν αντιδρούσε;», διερωτήθηκε ο Γκάμπριελ στη συνέντευξή του η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στη Γαλλία. «Αν όλα τα διδάγματα που έχουμε μάθει στην Ευρώπη είναι ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο σε μια γειτονική χώρα χωρίς να συμβεί τίποτα, τότε αυτό θα κόστιζε πολύ περισσότερο από μερικές ποσοστιαίες μονάδες πιθανής (οικονομικής) ανάπτυξης», υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος.
Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ γίνονται αφού το γερμανικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα περιοριστεί κοντά στο μηδέν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, από ποσοστό 0,8% το πρώτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Από την πλευρά του ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ- Άμαν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ότι θα παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Η Ελβετία έχει παγώσει τους πόρους του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όμως δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως το έχουν κάνει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα να υπάρχει μια χώρα που μπορεί να πει ‘δεν παίρνω θέση’. Και προσφέρουμε τη βοήθειά μας στην επίλυση της κρίσης, η οποία έχει φέρει ανασφάλεια και πόλεμο», επεσήμανε ο Σνάιντερ- Άμαν στην εφημερίδα Schweiz am Sonntag. «Ο ρόλος μας θα αποδυναμωνόταν, αν επιβάλλαμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», υπογράμμισε.
Μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία
Έξι πολίτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε διάστημα 24 ωρών εξαιτίας των μαχών στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τη δημαρχία της πόλης. Τα θύματα καταγράφηκαν στη συνοικία Πετρόφσκι, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος του Ντονέτσκ Κονσταντίν Σαβίνοφ.
Μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσε ότι είδε στην πόλη χθες Σάββατο πολλά συγκροτήματα κατοικιών και ένα σχολείο κατεστραμμένα από πυρά του πυροβολικού.
Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της πόλης Λουγκάνσκ δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών από βομβαρδισμούς. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιοι είναι και χωρίς νερό, σύμφωνα με τη δημαρχία της πόλης.
Η προέλαση του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχει αναγκάσει τους αντάρτες να εγκαταλείψουν τις περισσότερες πόλεις που είχαν καταλάβει και τους περιόρισε κυρίως στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.
«Νέα αμυντικά σχέδια» του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φον Ράσμουσεν δήλωσε ότι «η ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας δικαιολογεί την προετοιμασία «νέων αμυντικών σχεδίων», σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Midi Libre.
«Θα ενισχύσουμε τα στρατιωτικά μας γυμνάσια και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια. Η ρωσική επίθεση ήταν ένας κώδωνας κινδύνου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Άσμουσεν.
«Είναι ανησυχητικό γιατί πιστεύω ότι φιλοδοξία του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή. Θέλω να ενθαρρύνω τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50%, οι χώρες του ΝΑΤΟ τις μείωσαν κατά 20% κατά μέσο όρο. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.
«Η Ρωσία θεωρεί το ΝΑΤΟ αντίπαλό της» σημείωσε ο ίδιος και εκτίμησε: «Λυπάμαι για αυτό, διότι πρέπει να αναπτύξουμε μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση».
Οι δηλώσεις του Ράσμουσεν απηχούν αυτές του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, σε μια επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο, επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει «τη μακροπρόθεσμη σχέση του» με τη Ρωσία και να ενισχύσει τις ικανότητές του να αντιδρά άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή.
Διαβάστε ακόμη:
Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ αποφασίζουν για το φυσικό αέριο