Σνόουντεν: «Δεν θα αποκαλύψω στοιχεία σε Ρώσους και Κινέζους»
- 18/10/2013, 11:20
- SHARE
Σε συνέντευξη του στους New York Times δηλώνει ότι δεν πήρε εμπιστευτικά έγγραφα μαζί του στη Ρωσία.
Μακροσκελή συνέντευξη παραχώρησε στους New York Times (NYT), ο Έντουαρντ Σνόουντεν, διαβεβαιώνοντας πως οι ρωσικές ή οι κινεζικές αρχές δεν είχαν και δεν πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αναφέρει ότι δεν πήρε κανένα εμπιστευτικό έγγραφο της υπηρεσίας μαζί του στη Ρωσία όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο.
Ο Σνόουντεν υπερασπίζεται για ακόμα μια φορά την αποκάλυψη των εγγράφων, λέγοντας πως προσέφερε υπηρεσία στον αμερικανό λαό φέρνοντας στο φως επιλήψιμες πρακτικές που γίνονταν «εν κρυπτώ» και εξηγώντας ότι αν ακολουθούσε τη θεσμική οδό, η απόπειρά του θα είχε θαφτεί μέσα στην γραφειοκρατία της NSA.
Επίσης αναφέρει πως είχε δώσει ό,τι έγγραφα είχε στην κατοχή του σε δημοσιογράφους που συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, πριν φύγει για τη Μόσχα (στο αεροδρόμιο της οποίας είχε αποκλειστεί για εβδομάδες μέχρι να πάρει προσωρινό άσυλο). Σκόπιμα δεν είχε μαζί του στοιχεία ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών, υποστήριξε. Ανέφερε δε ότι τα στοιχεία δεν έφτασαν ούτε στα χέρια των κινεζικών αρχών όσο βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως είχε πάρει τις προφυλάξεις του γνωρίζοντας, από την εποχή που ήταν στην NSA, πώς λειτουργούν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. «Υπάρχει μηδενική πιθανότητα να έχουν πάρει έγγραφα οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη: Oυδέν κρυπτόν στο internet υπό την NSA
Αμερικανοί αξιωματούχοι πολλές φορές εξέφρασαν ανησυχία μήπως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, της Κίνας ή άλλης χώρας κατάφερναν να πάρουν στα χέρια τους ορισμένα από τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο Σνόουντεν.
Ο 30χρονος επισήμανε εντούτοις στη συνέντευξη που έγινε διαδικτυακά μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων επικοινωνίας επί αρκετές ημέρες, ότι πιστεύει πως η NSA ξέρει ότι αυτός δεν συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες. «Η NSA δεν παρουσίασε ούτε ένα δείγμα ζημίας που μπορεί να προκλήθηκε από διαρροές».
Επανερχόμενος στην απόφαση να οργανώσει τις διαρροές αυτές για τα προγράμματα παρακολούθησης, ο Σνόουντεν εξηγεί ότι η σκέψη αυτή ήρθε σταδιακά. Οι αμφιβολίες του για τις υπηρεσίες Πληροφοριών χρονολογούνται από την εποχή που εργαζόταν για τη CIA στη Γενεύη, εξήγησε εκ νέου.
Με την ευκαιρία αυτή αρνήθηκε ότι η επικριτική έκθεση του τότε προϊσταμένου του έχει σχέση με το γεγονός ότι είχε προσπαθήσει να έχει πρόσβαση στους υπολογιστές στους οποίους δεν είχε αρμοδιότητα να χρησιμοποιεί, όπως είχε γράψει την περασμένη Παρασκευή η New York Times. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, η επικριτική αυτή έκθεση οφειλόταν σε τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του για προβλήματα ασφαλείας στις προσβάσεις σε υπολογιστές της CIA.
Το περιστατικό αυτό τον έκανε να μείνει πεπεισμένος για την αδυναμία αλλαγής του συστήματος εκ των έσω, δήλωσε.