Social Impact Award: Η ιστορία γράφεται στα ελληνικά
- 04/03/2014, 16:43
- SHARE
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα workshops του γνωστότερου προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Τη στιγμή που όλοι μιλάνε για κοινωνική επιχειρηματικότητα, εμείς ανοίγουμε το βιβλίο της νεανικής επιχειρηματικότητας και του Social Impact Award, οι πρώτες σελίδες των οποίων γράφονται τώρα.
Το Kick Off του Social Impact Award πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Impact HUB Athens. Το SIA είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν την δικιά τους κοινωνική επιχείρηση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Απευθύνεται σε όλους τους νέους που θέλουν να φέρουν μια αλλαγή στην κοινωνία, αξιοποιώντας καινοτόμες και δημιουργικές μεθόδους και αναπτύσσοντας τις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ η θεματολογία μπορεί να ποικίλει και να αφορά το βιοτικό επίπεδο, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 στην Αυστρία και σήμερα λειτουργεί στην Αυστρία, την Ρουμανία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Κροατία, την Ελβετία και τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμα: The Impact HUB Athens: Εκεί απ’ όπου ξεκινάει η αλλαγή
Το SIA στην Ελλάδα:
7 Κοινωνικοί Επιχειρηματίες δέχτηκαν τη πρόταση των διοργανωτών και μοιράστηκαν με τους 100 περίπου ενδιαφερόμενους τη γνώση τους αλλά και την εμπειρία τους πάνω στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και στις βιώσιμες πρωτοβουλίες.
Χωρισμένοι σε ομάδες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να μιλήσουν με τους κοινωνικές επιχειρηματίες για να πάρουν πολύτιμες συμβουλές για το πως να ξεκινήσουν αλλά και να μάθουν από το δικό τους παράδειγμα.
Η ομάδα των επιχειρηματιών συνέθεσαν οι:
Χρήστος Αλεφάντος, ιδρυτής του οργανισμού Σχεδία – του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, Παναγιώτης Παπαδιαμάντης μέλος του So Cool Hellas, μια ομάδα μηχανικών με στόχο την ανάπτυξη ιδιαίτερα αποδοτικών οικιακών συσκευών, Βίκη Βράκα – ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Αμφιτρίτη η οποία ασχολείται με τον προσβάσιμο τουρισμό, Στέλλα Κάσδαγλη συν-ιδρύτρια του Women on Top (WoT) – ένα δίκτυο γυναικών που παρέχει mentoring σε άλλες γυναίκες, Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, ιδρύτρια του biobox – μιας υπηρεσίας παροχής βιολογικών λαχανικών εποχής από το δικό της κτήμα αλλά και από περίπου 20 αγροκτημάτων επιλεγμένων παραγωγών και τέλος ο Άγγελος Κουτουμάνος, ιδρυτής του NOESI.gr μια πλατφόρμα με αντικείμενο την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε οικογένειες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Κουτουμάνος μίλησε στο Fortunegreece.com και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον των νέων παιδιών και το μεράκι τους που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια νέα κοινωνική επιχειρηματική πρόταση. «Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν είχαν κάποια πρακτική εμπειρία, φαίνεται πως είχαν ψάξει για το τι είναι η νεανική επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά. Στο Kick Off του SIA δόθηκε ένας ευρύς όρος για την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και πως αυτή μπορεί να σταθεί αυτόνομα μέσα στο σύστημα της οικονομίας. Διαχωρίζοντας τον εμπορικό/επιχειρηματικό από τον κοινωνικό χαρακτήρα, ο κ. Κουτουμάνος παροτρύνει να δουλέψουν οι νέοι πρώτα άτυπα ή εθελοντικά στα projects που τους ενδιαφέρουν ώστε να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στη κατάρτιση του στρατηγικού τους πλάνου.
Η κ. Ηλιοπούλου,εργασιακή ψυχολόγος, συν-ιδρύτρια της κοινωνική επιχείρησης Women on Top, με τη σειρά της δήλωσε: «Με εξέπληξε ευχάριστα η μεγάλη συμμετοχή στο Kick Off meeting του Social Impact Award, καθώς και το ενδιαφέρον των ατόμων για το πώς έχει εφαρμοστεί στην πράξη η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Γιατί υπάρχει πλέον έντονη η τάση της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας μέσω των διαφόρων ειδών events, διαγωνισμών και διοργανώσεων που αφορούν start-ups. Δεν είχε όμως δοθεί επαρκής έμφαση στην κοινωνική διάσταση που μπορεί να λάβει η επιχειρηματικότητα – αυτό το κενό έρχεται να καλύψει και η διοργάνωση του Social Impact Award. Και τι πιο χρήσιμο και ευχάριστο από το να συνδυάζεται η νεανική επιχειρηματικότητα με ένα σκοπό που μπορεί να βοηθήσει την αλλαγή στην κοινωνία! Εξάλλου τις περισσότερες φορές η κοινωνική επιχείρηση γεννάται μέσα από κάποια ανάγκη που είτε εντοπίζεται από τα μέλη, είτε τα ίδια τα μέλη βιώνουν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του Women on Top: Η Στέλλα Κάσδαγλη, συν-ιδρύτρια του δικτύου, είχε την ιδέα για την δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματικής υποστήριξης γυναικών όταν η ίδια ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί τους επαγγελματικούς προβληματισμούς της με κάποια πιο έμπειρη γυναίκα, για να μην χρειάζεται να επανεφευρίσκουμε συνεχώς τον τροχό.»
Επόμενα βήματα:
Το πρόγραμμα ξεκινάει με 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια, θα συνεχίσει με ένα διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες ιδέες ενώ ο επίλογος θα γραφτεί με την εφαρμογή των τριών αυτών ιδεών.
Τα 7 workshops θα έχουν τις εξής θεματικές:
Idea Generation, Meet-Team-Go , Human Resources, Business Modelling,, Project & Financial Planning, Sales , Marketing & PR και τέλος τη παρουσίαση των ιδεών στη κριτική επιτροπή.
Διαβάστε ακόμα: Ανάγκη να εισαχθεί πιο εντατικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα
Το πρώτο workshop πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η ζήτηση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που διεξήχθη και σε δεύτερη ημερομηνία.
Η Berta Lazaro, Founder του TeamLabs, ταξίδεψε από τη Μαδρίτη για να μυήσει τους ενδιαφερόμενους στο κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στόχος του πρώτου αυτού σεμιναρίου (Idea Generation) ήταν να εξετασθούν εις βάθος τα στάδια αναγνώρισης των κενών της αγοράς αλλά και οι ευκαιρίες αγοράς, ώστε να εντοπίσουν μία καινοτόμα ιδέα βασισμένη σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Παρόλο που η αρχική ιδέα ήταν τα μείνουν στο θεωρητικό πλαίσιο, η Berta Lazaro παρακίνησε τους συμμετέχοντες να σκεφτούν και να μοιραστούν τα πράγματα που τους αρέσουν περισσότερο, να εντοπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και να βρουν ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν. Προτρέποντας τις ομάδες να βγουν έξω στους δρόμους της Αθήνας ώστε να βρουν «πελάτες», οι ομάδες των ενδιαφερομένων είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από το τι είναι πραγματικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα, έμαθαν πως πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένοι στο τι θέλουν να πετύχουν και είδαν σε πρώτο πλάνο πως μια ιδέα παίρνει σάρκα και οστά. Η ιδρύτρια του TeamLabs, εξέφρασε το θαυμασμό της για τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και για την επιθυμία των ανθρώπων να αλλάξουν τον κόσμο.
Η Αλεξία Βασδέκη, υπεύθυνη του προγράμματος SIA τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στα workshops και τους παρότρυνε να συνεχίσουν ενεργά.
To Social Impact Awards παρέχει στους συμμετέχοντες την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από δωρεάν σεμινάρια πάνω στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, το φυσικό χώρο για να ανταλλάξουν οι ενδιαφερόμενοι τις ιδέες τους και να τις αναπτύξουν, αλλά κυρίως παρέχει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα δημιουργηθούν και θα αναπτυχθούν οι 3 καλύτερες ιδέες.
Διαβάστε ακόμα: Το νέο αίμα της τουριστικής Βιομηχανίας
Το πρόγραμμα του Social Impact Award:
25/02–08/04: Παρακολούθηση δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων
25/02 – 15/04: Ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου
15/04: Κατάθεση επιχειρηματικού πλάνου
17/04: Ανακοίνωση 10 ομάδων που θα περάσουν στην επόμενη φάση
28/04-20/5: Παγκόσμια διαδικτυακή ψηφοφορία (Global Online Community Voting)
21/05: Παρακολούθηση της τελετής απονομής των βραβείων
Αν ενδιαφέρεστε και εσείς μη χάνετε άλλο χρόνο!
Photo credit: B8, CC by SA