Σόιμπλε: Δεν έχουν προχωρήσει πολύ οι διαπραγματεύσεις

Σόιμπλε: Δεν έχουν προχωρήσει πολύ οι διαπραγματεύσεις
Photo:

«Αν και η Αθήνα εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, οι Βρυξέλλες διαφωνούν», επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις αισιοδοξίας που φτάνουν από την Αθήνα, εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσέθεσε:

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα – και αυτό είναι καλό – , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ. Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Αναφερόμενος σε αναλύσεις, όπως αυτή του Πολ Κρούγκμαν, που υποστηρίζουν πως είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. «Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες», σχολίασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά – ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ. Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση – και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση – , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γερμανικός Τύπος. «Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όλα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο», επισημαίνει στο άρθρο της η Die Welt, σχολιάζοντας πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ακόμη, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκσις δήλωσε: «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο εργασίας. Όμως εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη μακριά».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ο χρόνος τρέχει. «Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο πρέπει οι συζητήσεις να μεταφερθούν στο χαρτί». Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη, προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφή για όλους. Ένα Grexit, πρόσθεσε, θα επιφέρει οικονομική δυστυχία στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους κατά μιας απροσεξίας. Η άποψη, σημείωσε, ότι ένα Grexit δεν θα έχει επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι αφελής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ευρωπαϊκή ενότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το σύνολο των μεμονωμένων χωρών μελών.

Τόσο η εφημερίδα Die Zeit, όσο και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνουν τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε: «Εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Από την πλευρά της, η Suddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας G7, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. «Το αργότερο ως την Παρασκευή,οπότε θα συζητηθεί το θέμα «γεωπολιτικοί κίνδυνοι», ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαίωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος», σημειώνει η εφημερίδα.