Σόιμπλε: «Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους»
- 23/11/2013, 11:50
- SHARE
Μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε το σεβασμό του για την ελληνική προσπάθεια.
Τις επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη «Συνάντηση Ηγετών» της Sueddeutsche Zeitung. Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε τον σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Έκανε λόγο για επιδόσεις καλύτερες και από τους στόχους, σε κάποιους τομείς ΚΑΙ αναφέρθηκε στην μείωση του ελλείμματος, αλλά και στην πτώση των σπρεντ.
«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί. «Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, στο τελευταίο πακέτο βοήθειας, έχει εκπληρώσει τους αριθμούς καλύτερα από ό,τι προβλέπεται στους όρους του δεύτερου πακέτου. Οι αριθμοί για την ανάπτυξη είναι καλύτεροι από το αναμενόμενο και η μείωση του κρατικού ελλείμματος προχώρησε γρηγορότερα» πρόσθεσε.
Σαμαράς: «Δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την στάση της Γερμανίας, όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβερνηση. «Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς», δήλωσε και επανέλαβε ότι στην χώρα του υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Αν η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά ούτε η Γερμανία θα πηγαίνει καλά», επανέλαβε. Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε ωστόσο την ανάγκη να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Ευρώπη είναι πλούσια, γηράσκουσα και με αποστροφή προς το ρίσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, αν και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία βγήκε ενισχυμένη από την κρίση του 2008, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε μια «γερμανική Ευρώπη». «Η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, η Ιταλία, η Σκανδιναβία το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.