«Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»
- 26/10/2013, 11:33
- SHARE
Πρώην διευθυντής της CIA μιλά για τη σημασία των αποκαλύψεων του Σνόουντεν - Συμφωνία κατά της κατασκοπείας ζητά η Μέρκελ.
Ως τις «σοβαρότερες στην ιστορία» χαρακτήρισε τις διαρροές από τα έγγραφα που υπέκλεψε ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν ο πρώην υποδιευθυντής της CIA Μάικ Μόρελ.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη διαρροή, για τη σοβαρότερη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε ο Μόρελ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. Σύμφωνα με τον Μόρελ, η σοβαρότερη αποκάλυψη είναι αυτή που αφορά τον λεπτομερή προϋπολογισμό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τον λεγόμενο «μαύρο προϋπολογισμό». Όπως εξήγησε, με τα στοιχεία αυτοί οι αντίπαλοι των ΗΠΑ «μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην αντικατασκοπεία στους τομείς όπου σημειώνουμε επιτυχίες και να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τους τομείς στους οποίους δεν έχουμε καμιά επιτυχία».
Όταν ρωτήθηκε για τον ίδιο τον Σνόουντεν, ο άλλοτε δεύτερος στην ιεραρχία της CIA δήλωσε ότι «δεν είναι ήρωας, πρόδωσε τη χώρα του. Αυτό που έκανε ο Σνόουντεν, είναι να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους Αμερικανούς, καθώς οι τρομοκράτες μαθαίνουν πολλά λόγω των διαρροών αυτών και θα είναι πιο προσεκτικοί. Επίσης δεν θα έχουμε πλέον πληροφορίες που θα είχαμε χωρίς αυτό να είχε συμβεί».
Διαβάστε ακόμη: Ενήμερες οι ΗΠΑ για τον «θησαυρό» που υπέκλεψε ο Σνόουντεν
Το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων για τη μυστική δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρνοντας τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με παραδοσιακούς συμμάχους τους, όπως το Μεξικό και η Γερμανία, των οποίων οι ηγέτες, μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε πως παρακολουθούνταν.
Χθες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια ενιαία «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» παρόμοια με αυτήν που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ βάσει των ισχυρισμών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριό» στο τηλέφωνό της.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους Ευρωπαίους ηγέτες που παρευρέθησαν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατοσκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι «περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του». Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν πως η Μέρκελ επέμεινε στην πρόταση οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της Ε.Ε. να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.
Διαβάστε ακόμη: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;
Οι αποκαλύψεις σε σχέση με το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA «έχουν προκαλέσει στιγμές έντασης με ορισμένους από τους συμμάχους μας. Διεξάγουμε συνομιλίες με τους συμμάχους αυτούς, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη γερμανική αντιπροσωπεία που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. Υψηλόβαθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πώς η παρακολούθηση επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πληροφορίες δημοσιοποιούνται», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν ότι συλλέγουν πληροφορίες γιατί τις χρειάζονται και όχι γιατί απλώς μπορούν να το κάνουν.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι οι επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δεν έδωσε την ακριβή ημερομηνία του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον, αλλά είπε ότι θα γίνει σε «σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
Η Ισπανία ακολούθησε χθες το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας καλώντας τον αμερικανό πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις για τις αναφορές σε σχέση με τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στη χώρα. Η Ιταλία επίσης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις υποκλοπές στο έδαφός της.
Διαβάστε ακόμη: Ευρωβουλευτές μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις