Σπιτικό φαγητό γρήγορα στην πόρτα σας
- 11/06/2015, 11:59
- SHARE
Ο Μιχάλης Γκόντας μιλάει για το Forky και το στοίχημα της γρήγορης αλλά σωστής διατροφής.
Υπάρχουν ιστορίες με καλό τέλος, άλλες με άσχημο και άλλες που έκαναν το άσχημο… όμορφο. Κάπως έτσι είναι και η ιστορία του Μιχάλη Γκόντα και του Forky. Ήταν το 2012 όταν οι Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής δημιούργησαν το Cookisto, μια «γέφυρα» μεταξύ επαγγελματιών και μη μαγείρων και όσων ήθελαν ένα ποιοτικό “σπιτικό” φαγητό. Η ιδέα έκανε αίσθηση, αλλά όπως εξηγεί ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει μια «καθημερινή επιλογή» και σταμάτησε να είναι οικονομικά βιώσιμη.
«Απαιτούσε περισσότερο χρόνο για να βρεις το φαγητό που ήθελες. Το Forky ήρθε και “απλοποίησε″ αυτό το πρόβλημα παρέχοντας δύο πιάτα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Μιχάλης. «Η ανάγκη για κάτι πιο εύχρηστο , χωρίς όμως εκπτώσεις στη ποιότητα μας δικαίωσε» προσθέτει.
Η ομάδα του Forky μεγαλώνει συνεχώς και μπορεί κάποιος να τη χωρίσει σε δύο «κατηγορίες». Όσοι βρίσκονται πίσω απ’ το Forky, δηλαδή η ομάδα των developers, η εξυπηρέτηση πελατών και οι διοικητικές θέσεις και η δεύτερη ομάδα που αποτελείται από τους «μαχητές της πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στο πρατήριο. Το Forky παρουσιάζει καθημερινά στους πελάτες ένα νέο μενού με δύο κυρίως πιάτα και σαλάτα, ενώ πρόσφατα προστέθηκε το ψωμί και το γλυκό με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. Δύο προσθήκες που ζητούσε το κοινό και γι αυτό άλλωστε βρήκαν άμεσα μεγάλη απήχηση, γεγονός που κάνει την ομάδα του Forky να σκέφτεται να δώσει και την επιλογή του φρούτου.
Ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει μια γευστική ποικιλία σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Σύντομα, μάλιστα, θα μπουν και καινούργια πιάτα στο μενού. Τα τρόφιμα παρασκευάζονται την ίδια ημέρα και στις 12:00 που “ανοίγει” επίσημα το Forky ξεκινούν οι παραδόσεις. Ο πελάτης επιλέγει τι θέλει να φάει και ολόκληρο το δίκτυο των διανομών ενεργοποιείται, ώστε το φαγητό να είναι στη πόρτα του σε λίγα λεπτά.
«Η διαφορά με τους υπόλοιπους διανομείς των εστιατορίων είναι πως δεν πρέπει να επιστρέψουν στη ‘’βάση’’ τους για να πάρουν την επόμενη παραγγελία. Οι διανομείς έχουν επιπλέον μερίδες μαζί τους και μέσα απ’ την εφαρμογή ενημερώνονται live που πρέπει να παραδοθεί η επόμενη. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Forky – η χρήση αυτής της τεχνολογίας», αναφέρει ο Μιχάλης Γκόντας.
Η εταιρεία σήμερα, εξυπηρετεί εκατοντάδες άτομα ημερησίως και δεν είναι λίγοι αυτοί που «εγκατέλειψαν» την μαγειρική και αφέθηκαν στα χέρια του σεφ Στράτου Μάρκου.
Το Forky φαίνεται πως είναι ο «μοναδικός παίχτης» σε αυτή την αγορά, αφού δεν υπάρχει άλλη αντίπαλη εταιρεία. «Η αγορά είναι ανταγωνιστική. Ο δικός μας αντίπαλος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα καλά μαγειρεία. Αλλά η εμπειρία του πόσο γρήγορα παραγγέλνεις το φαγητό σου και πόσο γρήγορα παραδίδεται, δε βρίσκεται αλλού. Για να ξεκινήσει κάποιος κάτι παρόμοιο χρειάζεται τόσο γνώσεις μαγειρικής, όσο και τεχνολογίας. Εμείς έχουμε βασιστεί πάνω σε αυτές τις δομές», ξεκαθαρίζει.
Το Forky μετά τη χρηματοδότηση
Πριν μερικούς μήνες η εταιρεία έκλεισε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ, με κύρια συμμετοχή του Openfund JEREMIE II από την Ελλάδα και του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Blue Wire Capital. Ένα ποσό το οποίο θα επενδυθεί στην τεχνολογία και στις υποδομές του Forky, ώστε να προσφέρουν ακόμα υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών στα μέλη τους και να επεκταθούν σε νέες περιοχές. Η ακτίνα των περιοχών που εξυπηρετεί έχει ήδη μεγαλώσει, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός δεύτερου πρατηρίου, το οποίο θα καλύψει την περιοχή του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών εντός καλοκαιριού.
«Θα επενδύσουμε στη συνολική εμπειρία του Forky» τονίζει ο Μιχάλης και δε διστάζει να αποκαλύψει πως υπάρχουν σκέψεις τόσο για επέκταση του ωραρίου των διανομών, όσο και για την προσθήκη και άλλων γευμάτων μέσα στην ημέρα.
Το σενάριο ενός «ανοίγματος» στο εξωτερικό δε μοιάζει και τόσο μακρινό για την ομάδα, δεδομένου πως και το Cookisto δραστηριοποιούταν στο Λονδίνο. Όλες οι υποδομές που χτίζουν τώρα κάνουν το σενάριο αυτό πιο ρεαλιστικό, άλλωστε – «πρωταρχικός μας στόχος είναι η επέκταση στην εγχώρια αγορά», ξεκαθαρίζει.
Μια εταιρεία που δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης
Το Forky, εν αντιθέσει με άλλες μεγάλες εταιρείες που ήρθαν αντιμέτωπες με τη κρίση, δημιουργήθηκε εν μέσω αυτής της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης. «Ξέρουμε τους όρους του ‘’παιχνιδιού της κρίσης’’, την συμπεριλάβαμε στα αρχικά πλάνα μας. Φοβόμαστε, και είναι λογικό, αλλά προχωράμε σταθερά και είμαστε θετικοί. Όλοι οι επιχειρηματίες ανησυχούν καθώς τα πράγματα αλλάζουν – αυτό που χρειάζεται είναι να είναι κανείς προετοιμασμένος και να βρίσκεται σε εγρήγορση. Εμείς το ‘χουμε ζήσει ήδη μια φορά και έχουμε πλέον ‘’γερό στομάχι’’».
«Η κρίση έχει βοηθήσει τις startups, περισσότερο στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Επίσης το κόστος ευκαιρίας είναι χαμηλό. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα στην αρχή, οπότε δεν είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα δουλέψει 9-10 μήνες πάνω στην ιδέα του για να δει που αυτή θα οδηγήσει. Ειδικά τα εξαγωγικά startups έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεδομένου πως έχουν πρόσβαση σε ένα δυνατό ανθρώπινο δυναμικό σε χαμηλό κόστος συγκριτικά με τους μισθούς του εξωτερικού, ενώ το προϊόν τους είναι ανταγωνιστικό».
Ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος. Δεν είναι οι επενδυτές που λείπουν αφού θα μπορούσε κάποιος να πει πως ούτε οι startups είναι τόσες πολλές.
«Είναι η γέννηση του οικοσυστήματος. Χρειάζεται χρόνος ώστε να πετύχουν κάποιες εταιρείες, κάποιες να εξαγοραστούν, κάποιοι απ’ τους ιδρυτές να βγάλουν χρήματα και να επενδύσουν σε άλλες εταιρείες» καταλήγει ο Μιχάλης.
Δείτε τη νέα λίστα 40 under 40 εδώ