Στα «σκαριά» το μεγαλύτερο θέρετρο του κόσμου
- 10/08/2017, 15:06
- SHARE
Οι Σαουδάραβες πρωτοστατούν κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του κόσμου.
Σκληρή επεκτατική πολιτική στον κλάδο του τουρισμού φαίνεται πως εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι Σαουδάραβες σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τα πεδία εισροής εσόδων, πέρα από εκείνα που προέρχονται από την εμπορεία πετρελαίου.
Η εμμονή τους να ξεπεράσουν τη Δύση κατασκευάζοντας αρχιτεκτονικά «στολίδια» που ξεπερνούν σε μέγεθος και πολυτέλεια αντίστοιχα κτήρια του εξωτερικού, τους οδηγεί τώρα σε μια μεγαλύτερη πρόκληση, που αν την φέρουν εις πέρας θα δώσουν άλλο χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή.
Η ανάπτυξη τμήματος της δυτικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας με την κατασκευή ενός θέρετρου στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, συνιστά το νέο «στοίχημα» του πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Το εν λόγω θέρετρο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου Vision 2030 και αποσκοπεί στον “απογαλακτισμό” της Σαουδικής οικονομίας από την εξάρτηση των εσόδων του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, τα αρχικά κεφάλαια για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου θα προκύψουν από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), ενώ θα γίνουν κινήσεις προσέλκυσης συνεργασιών με κορυφαία ονόματα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Το έργο της Ερυθράς Θάλασσας εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει τη δυναμική 125 μιλίων θεαματικών ακτών και 50 εκπληκτικών νησιών, όπου εκεί οι ανάδοχοι του θα προβούν στην κατασκευή ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών σε μια καθορισμένη τουριστική ζώνη.
Βάσει του business plan που έχει καταρτιστεί οι κατασκευές, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αεροδρομίου, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, με τους επισκέπτες να φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο ετησίως έως το 2035.
«Το έργο της Ερυθράς Θάλασσας είναι ένα πολυτελές θέρετρο που θα απλώνεται στα νησιά μιας λιμνοθάλασσας και θα είναι γεμάτο φύση και πολιτισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το PIF, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό εγχείρημα θα λειτουργήσει ως προπομπός για την επόμενη γενιά πολυτελών ταξιδιών, τοποθετώντας παράλληλα τη Σαουδική Αραβία στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Μπικίνι ή μπουρκίνι;
Εύλογα τίθεται το ερώτημα το τι είδους ανέσεις και ελευθερίες θα απολαμβάνουν οι τουρίστες γένους θηλυκού, για να επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους σε μια περιοχή που οι περιορισμοί στο ασθενέστερο φύλο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση; Ας μη ξεχνάμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη Σαουδική Αραβία, απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια ενός άντρα κηδεμόνα.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι δημιουργοί του έργου, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες συγκεκριμένης οικονομικής επιφάνειας θα αναγκαστούν τελικά να ρίξουν νερό στο … κρασί τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία και να κολυμπήσουν φορώντας μπικίνι, αντί για το μπουρκίνι που ήταν επιβεβλημένο!