Στις αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η παράδοση φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του TAP

Στις αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η παράδοση φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του TAP

Παρά τις τοπικές αντιδράσεις στην περιοχή που καταλήγει ο αγωγός, ο πρόεδρος του TAP δηλώνει αισιοδόξος για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline-TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, θα παραδώσει τις πρώτες ποσότητες αερίου στην Ιταλία στις αρχές του 2020 παρά τις τοπικές αντιδράσεις κατά του έργου των 4,5 δισεκ. ευρώ, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του TAP.  «Είμαστε σε καλό δρόμο να παραδώσουμε το αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2020», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Βάλτερ Πέρερ.

Ο TAP αναμένεται να μεταφέρει έως 10 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Shah Deniz II στη μικρή παραθαλάσσια ιταλική πόλη Σαν Φόκα στη νότια περιοχή της Απουλίας έως το 2020.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο και τις τοπικές Αρχές καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις και έχουν δημιουργήσει ανησυχία ότι μπορεί να μην τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες και ενδεχομένως να αλλάξει ακόμα και η χάραξη του έργου.

Η ιταλική κυβέρνηση, που θέλει να μετατρέψει την Ιταλία σε κόμβο αερίου για τη νότια Ευρώπη, θεωρεί τον TAP στρατηγική προτεραιότητα.

Ο Πέρερ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που επιλέχθηκε μεταξύ 20 άλλων λόγω του ελάχιστου περιβαλλοντικού αντίκτυπου, δεν θα αλλάξει. Μια τέτοια κίνηση θα πήγαινε πίσω το έργο κατά 4 με 5 χρόνια, δήλωσε. «Η δέσμευση είναι η μεταφορά περίπου 8 με 10 δισεκ. κυβικών μέτρων στις ιταλικές ακτές. Η αλλαγή πορείας μέσω της Αλβανίας δεν αποτελεί επιλογή. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β», δήλωσε.

Ο αγωγός, μήκους 870 χιλιομέτρων, θα ενώνει το κοίτασμα Shah Deniz II με την Ιταλία, διασχίζοντας τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα. Στους μετόχους του TAP περιλαμβάνονται ο αζέρικος ενεργειακός όμιλος Socar, ο πετρελαϊκός κολοσσός BP και ο ιταλικός όμιλος αερίου Snam.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ