Στο «σκοτάδι» το 70% της Λωρίδας της Γάζας
- 18/07/2014, 15:15
- SHARE
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση.
Η ηλεκτροδότηση από «όλες τις γραμμές ηλεκτροδότησης (οι οποίες συνδέονται) με το Ισραήλ έχει διακοπεί. Δεν λαμβάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα από το Ισραήλ. Συνήθως λαμβάνουμε 120 μεγαβάτ. Σήμερα η παροχή είναι μηδενική. Ζητήσαμε από τον Ερυθρό Σταυρό να συνεργαστεί με τις ομάδες μας για να επισκευαστούν ορισμένες γραμμές που κόπηκαν στη Γάζα. Ζητήσαμε επίσης από τις ισραηλινές υπηρεσίες ηλεκτρισμού να επισκευάσουν γραμμές στη δική τους πλευρά αλλά απάντησαν ότι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο».
Πολλές γραμμές ηλεκτροδότησης κόπηκαν κατά τις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ισλαμιστών της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.
«Τώρα το 70% της Λωρίδας της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρισμό. Η χειρότερη κατάσταση είναι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε ο Χαλίλ.
Το Ισραήλ άρχισε στις 8 Ιουλίου μεγάλη αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Γάζας προκειμένου να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς κατά του εδάφους του. Ωστόσο χθες αποφάσισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις με την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων μετά τη συνέχιση της ρίψης ρουκετών και την αποτυχία της πρότασης για εκεχειρία της Αιγύπτου, την οποία απέρριψε η Χαμάς.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 260 Παλαιστινίων και έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου “είναι στοιβαγμένοι” σε άθλιες συνθήκες 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα είναι καθημερινές, από 8 έως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, καταστημάτων ή εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων του εδάφους και του πληθυσμού του.
Περίπου το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας διασφαλίζεται από ένα μόνο εργοστάσιο που ανεφοδιάζεται από το Ισραήλ. Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής 50 μεγαβάτ λειτουργούσε σήμερα, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό —για 16 ώρες μόνο— τη δυτική και κεντρική Λωρίδα.
Η λειτουργία του εργοστασίου διακόπηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 360 μεγαβάτ, εκ των οποίων 120 καλύπτονται από το Ισραήλ, 22 από την Αίγυπτο και 80 παράγονται από το εργοστάσιο.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε η Α. Μέρκελ
«Και οι δύο χώρες πρέπει να δεχτούν οδυνηρούς συμβιβασμούς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, όταν πρόκειται για την αυτοάμυνα» της χώρας αυτής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα και επισήμανε ότι η Χαμάς διαθέτει νέο και ποιοτικά αναβαθμισμένο οπλισμό.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό (ενν. το δικαίωμα) πρέπει να ασκηθεί σωστά. Η Καγκελάριος αναφέρθηκε σε μια «νέα διάσταση εξοπλισμού των ακραίων Ισλαμιστών της Χαμάς» και επανέλαβε ότι «κάθε χώρα πρέπει, εφόσον δέχεται επίθεση, να αντεπιτίθεται».
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει αποδεκτή ομόφωνα από τον αραβικό χώρο και σημείωσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη πολιτική λύση. «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση τασσόμαστε, όπως και πριν, υπέρ μιας λύσης δύο κρατών», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα: