Στον «αέρα» η κυβέρνηση για το Σκοπιανό-Ποια τα σενάρια σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ
- 29/01/2018, 11:29
- SHARE
Τί μέλλει γενέσθαι, στο σενάριο που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ποια η θέση του Κινήματος Αλλαγής και ο «άσσος» της Ένωσης Κεντρώων.
Ο διπλωματικός «πυρετός» για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όπως όλα δείχνουν τα πράγματα δεν ήρθαν για τον πρωθυπουργό όπως θα τα περίμενε. Επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα, στην αρχή φάνηκε ότι το θέμα για την ονομασία των Σκοπίων θα μπορούσε να «κλείσει» χωρίς παράπλευρες απώλειες, και αυτό διότι δόθηκε η εντύπωση πως υπήρχε κοινός τόπος στις συζητήσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αυτήν την ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί η ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια να τυγχάνει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής στη Βουλή. Παράλληλα, δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας κυβερνητικής αστάθειας, σε περίπτωση ρήξης με τον Πάνο Καμμένο.
Σήμερα μετά τις 14:00 θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου. Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και τη μετάφραση αυτού στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ και έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω και αποδειχθεί πως ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει τη στήριξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή.
Συνεργάτες Φώφης Γεννηματά: Καμιά πιθανότητα αντικατάστασης των ΑΝΕΛ
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να στηρίξει τυχόν συμφωνία εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν προσέλθουν με ενιαία θέση. Το Κίνημα Αλλαγής αποκρούει τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».
«Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν: «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα». Μάλιστα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η άρνησή του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητικός και ο Σταύρος Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επίσης σαφής: «Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχετικά με την ουσία του ζητήματος για το όνομα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, όπως «μια σλαβική λέξη που μπορεί να μας καλύπτει πλήρως». «Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης λύσης, που όμως θα συνοδεύεται με δεσμευτικές εγγυήσεις και τον αλυτρωτισμό» υπογράμμισε.
Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας οτι «είναι επικίνδυνο και γελοίο, υπουργός να έχει διαφορετική άποψη για σημαντικά θέματα και να εκθέτει τη χώρα. Η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διγλωσσία είναι τεράστια. Πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη υπευθυνότητα μέσα στο κόμμα».
Κυβερνητικό αδιέξοδο
Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσαν να μην διεξάγονται οι σχετικές ζυμώσεις για το τί μέλλει γενέσθαι, στο σενάριο που, με αφορμή το Σκοπιανό, οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναζητήσει «συμμάχους» ούτε προς τα Δεξιά, ούτε προς το Κέντρο καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, θα ζητήσουν την προσφυγή στην κάλπη.
Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πίεση την οποία πιθανώς να δεχτεί η κυβέρνηση από την αντίδραση των πολιτών, όπως αυτή θα εκφράστηκε από το μέγεθος του προγραμματισμένου για τις 4 Φεβρουαρίου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Ένα σενάριο που διαρρέει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να κυβερνά με νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί μέσω της στήριξης από βουλευτές που θα προσχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων. Εξάλλου, μετά την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 145 βουλευτές.
Αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα επιχειρήσει νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, με νέους όρους αφού, μέχρι τότε οι ΑΝΕΛ θα έχουν αποφασίσει ως προς τη γραμμή που θα ακολουθήσουν.
Όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου για το Σκοπιανό