Στον αραβικό χάρτη επενδύσεων ξανά η Ελλάδα

Στον αραβικό χάρτη επενδύσεων ξανά η Ελλάδα

Οι Άραβες στρέφουν ξανά το «βλέμμα» προς την Ελλάδα. Ποιο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Aποτίμηση στις μέχρι τώρα επενδυτικές τους κινήσεις στην Ελλάδα αλλά και διερεύνηση των δυνητικών προοπτικών δραστηριοποίησής τους στη χώρα φέρονται να πραγματοποιούν Άραβες επιχειρηματίες και κρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν στην ατζέντα τους την ελληνική αγορά, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το γεγονός εάν η διαδικασία αυτή αποτελεί «τελευταία ευκαιρία» αναμένεται να φανεί. «Κλειδι» για την ενεργοποίηση του αραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και στην παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, διότι και στις δύο περιπτώσεις συμμετέχουν στα σχήματα των προτιμητέων επενδυτών σημαντικά αραβικά ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Νέες επενδύσεις

Παράλληλα έχουν παρουσιασθεί μικρότερες, αλλά σημαντικές νέες κινήσεις, όπως η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet του αραβικού ομίλου Μassar Investments LLC, συμφερόντων επιχειρηματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και άλλες εξελίξεις, όπως οι δηλώσεις της PCP Capital Partners για επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχομένως ακόμα και με συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής συνεταιριστικής τράπεζας, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο εκ των ισχυρών ανδρών της αραβικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company (CCC), Tawfic Khoury, διοργανώνει σε τρεις εβδομάδες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ευρεία συνάντηση εκπροσώπων του αραβικού κόσμου με Ελληνες και Ευρωπαίους παράγοντες, με στόχο να συγκεντρώσει στην Αθήνα αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου, όπως και εκπροσώπους κυβερνήσεων, επενδυτές και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και όπως αναφέρεται αρμοδίως «έχει λάβει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού».

Η συνάντηση έχει εστιαστεί στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο και σε πολιτικές πτυχές των αραβοευρωπαϊκών σχέσεων.

Καθίσταται σαφές, σύμφωνα με πηγές «ότι οι Αραβες ξανακοιτούν την Ελλάδα», όμως η μέχρι τώρα χρονοβόρα και περιπετειώδης υποδοχή των επενδυτικών σχεδίων πολλών αραβικών φορέων για την Ελλάδα διατηρεί την επιφυλακτικότητα αμείωτη.

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Το αραβικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολυποίκιλο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, τη Ζάκυνθο και τη νήσο Οξυά στο Ιόνιο, αλλά και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της για την έκταση των 80 στρεμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, απέναντι από το συγκρότημα του Αστέρα.

Το ζήτημα λοιπόν εάν δοθεί το «πράσινο φως» από την ελληνική πλευρά ώστε να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, καθώς είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε, ειδικά για τις δύο τελευταίες, δεν επιτράπηκε να προχωρήσουν ποτέ, «με ελληνική ευθύνη», αναφέρουν πηγές με γνώση των όσων καταλογίζουν κύκλοι από το Κατάρ στην Ελλάδα.