Στουρνάρας: «Έτσι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα»

Στουρνάρας: «Έτσι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα»

«Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρεται στο «κερδισμένο στοίχημα» για την Ελληνική οικονομία.

«Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις επτά μηνών με την τρόικα, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, κερδήθηκε.Πριν από λίγες μέρες, το Eurogroup, έδωσε εδώ στην Αθήνα το πράσινο φως για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, ακούγονται και γράφονται τόσο θετικές διαπιστώσεις για την προσπάθεια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών στο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ύφεση το 2013 ήταν για πρώτη φορά μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ το 2014 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης…Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει πέσει κάτω από 450 μονάδες βάσης , όταν κατά την κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες βάσης. Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται περαιτέρω σε αρκετούς βραχυπρόθεσμους δείκτες. Σημαντική εξέλιξη για την εμπιστοσύνη είναι πως δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν ήδη αντλήσει νέα κεφάλαια περίπου 3 δισ. ευρώ».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέου προτύπου ανάπτυξης με στόχο να γίνει εξωστρεφής και φιλική για τις επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο πρότυπο θα αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας δηλ. τη γεωγραφία και το κλίμα, τον πολιτισμό, τους φυσικούς πόρους, αλλά πάνω από όλα το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Τώρα που η Ελλάδα βάζει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, πρέπει να φροντίσει και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και σε όρους τιμών. Και αυτό προφανώς δεν σημαίνει χαμηλούς μισθούς αλλά αύξηση της παραγωγικότητας».

Στουρνάρας: «Τώρα η ώρα για έξοδο στις αγορές»

Σταϊκούρας: «Μπήκαμε σε περίοδο υψηλών πλεονασμάτων»
Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015, αναφέρει επίσης σε συνέντευξη του στην Real news, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει ότι «όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δισ. ευρώ. Ενώ καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Σόιμπλε: «Κούρεμα; Ποτέ ξανά… απεχθάνομαι τον όρο αυτό»

«Πιθανόν δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας»
Πιθανόν η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι, «το χρέος θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ρέγκλινγκ, που βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και Εco/fin υποστηρίζει ότι η λιτότητα είναι μέσο για επιστροφή στην ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι «ο ελληνικός πληθυσμός να κατανοήσει ότι αυτό δεν συμφωνήθηκε για να ικανοποιηθεί η τρόικα αλλά για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομιά δημιουργώντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Θα είναι προς συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών».

Όσον αφορά τις αγορές και την έξοδο σε αυτές της Ελλάδας διευκρινίζει: «Πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει όμως ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους».