Στουρνάρας: Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα
- 15/10/2013, 07:45
- SHARE
Γύρω στα 5 δισ. ευρώ προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών το χρηματοδοτικό κενό - Ναι στην «απομείωση χρέους» με ισοδύναμα μέτρα.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, λέγοντας ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσπάθειά της στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ -το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας ανέρχεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στο 4-6% του ΑΕΠ- και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ πως η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα παρθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ενώ προσδιόρισε το κενό περίπου στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).
Διαβάστε ακόμη:Πώς θα βρεθούν 4,4 δισ. ευρώ
«Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους», είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ ‘Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ενώ πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.
Διαβάστε ακόμη: Εφάπαξ φόρο 10% για τις καταθέσεις προτείνει το ΔΝΤ