Στουρνάρας: «Τώρα η ώρα για έξοδο στις αγορές»
- 03/04/2014, 10:59
- SHARE
Για «τεράστια όρεξη» των επενδυτών για την έκδοση ομολόγων κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών - Όχι σε νέο πακέτο στήριξης, ναι στην ελάφρυνση του χρέους.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε – να εισέλθουμε στις αγορές». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως το κλίμα έχει αλλάξει δραστικά για την Ελλάδα, ειδικά μετά την πολυαναμενόμενη συμφωνία με την τρόικα, και η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων εντός των επόμενων τριών μηνών.
«Απλά κοιτάξτε τι συνέβη στο Eurogroup. Όλοι νομίζουν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια εξήγησε πως η πρώτη «έφοδος» της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τον τετραετή αποκλεισμό, θα γίνει στη βάση της δοκιμής και λάθους (trial and error). Είπε ακόμη πως η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη 0,6% αυτό το έτος και θα δει την ανεργία να μειώνεται μετά το σκαρφάλωμά της στο 28%.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters, η επιστροφή στις αγορές θα αφορά πιθανότατα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν τον Ιούνιο.
Ο κ. Στουρνάρας πάντως αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το ποσό, λέγοντας απλά πως η αρχική έκδοση θα είναι «μικρή». «Θα είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πώς αντιδρούν οι αγορές, επειδή σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να εισέλθουμε στις αγορές και να χρηματοδοτήσουμε πλήρως όλες τις ανάγκες μας, μέσω των αγορών».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εξετάσει και ενδεχόμενη δεύτερη έκδοση ομολόγων εντός του έτους, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό θα γίνει αν κρίνουμε πως οι αγορές είναι κατάλληλες για νέα έκδοση. Ίσως να την επιχειρήσουμε αλλά για τώρα κοιτάζουμε μια διαδικασία που θα βασίζεται στη δοκιμή σωστού και λάθους. Υπάρχει τεράστια όρεξη ξένων επενδυτών γι’ αυτή την έκδοση».
Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα είναι πλήρως έτοιμη να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές το 2016.
Ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Αθήνα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους «όταν το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία», αργότερα αυτόν τον μήνα.
Διαβάστε ακόμη: