Τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση του Σεπτεμβρίου
- 14/08/2016, 11:00
- SHARE
Από αυτά, μόνο η έγκριση της συμφωνίας για το Ελληνικό έχει υλοποιηθεί.
Την επόμενη δόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που έφερε στα δημόσια ταμεία 7,5 δισ. ευρώ. Όπως προβλέπεται από το αναθεωρημένο μνημόνιο, πριν από τον σκόπελο της δεύτερης αξιολόγησης στην οποία θα κυριαρχήσουν τα εργασιακά, η κυβέρνηση θα περάσει από την βάσανο του ελέγχου υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.
Από αυτά, μόνο η έγκριση της συμφωνίας για το Ελληνικό έχει υλοποιηθεί, ενώ στις υπόλοιπες δράσεις περιλαμβάνονται:
-Η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
-Η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
-Η αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
-Η αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
-Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ.
-Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Διαβάστε σχετικά: Οι τρεις εταιρείες που διεκδικούν το 24% του ΑΔΜΗΕ
– Η Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.
-Ο ορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
-Η μεταφορά στο νέο Ταμείο μιας ομάδας ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, καθώς και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ.
Διαβάστε αναλυτικά: Πιέζουν για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, ζητούν αυξήσεις στο ρεύμα
-Η νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
-Η έναρξη της διαδικασίας για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
-Η παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
-Η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η φάση θα ακολουθήσει η δεύτερη αξιολόγηση και μεταξύ των σημαντικότερων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να εκταμιευτούν ακόμα 6,1 δισ. ευρώ είναι τα εργασιακά. Ζητούμενο, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, είναι η εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων και βιομηχανικής δράσης και συλλογικές συμβάσεις με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.
Παράλληλα και πριν από την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και από το 2018, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν κλείσει τη συζήτηση με το καλημέρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να αλλάξει την άποψη των συναδέλφων του και για το λόγο αυτό η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη και έως το Δεκέμβριο, προκαλώντας τη δυσφορία των δανειστών, με πηγές πολύ κοντά τους να σημειώνουν πως «τελικά έκαναν λάθος που δεν συμπεριέλαβαν το Μεσοπρόθεσμο στα προαπαιτούμενα».
«Γρίφος» θα παραμείνει για αρκετούς ακόμη μήνες η στάση του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο αποκλείει τη συμμετοχή του με δάνειο στο πρόγραμμα εάν δεν συμφωνηθούν από τώρα όλα τα μέτρα για τη μείωση του χρέους. Με βάση τους σχεδιασμούς του ESM, που περιλαμβάνουν την εκπόνηση σχεδίου «βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους», κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.