Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη – Μέρος Α’
- 25/05/2014, 19:16
- SHARE
Τα πρώτα αποτελέσματα και οι πολιτικές εκτιμήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σημαντική η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων.
02.51 – Ήττα για τον ακροδεξιό Βίλντερς στην Ολλανδία
Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
Οι Χριστιανοδημοκράτες εκλέγουν πέντε ευρωβουλευτές και το D66 τέσσερις. Το κυβερνών, κεντροδεξιό-φιλελεύθερο VDD και το Σοσιαλδημοκρατικό PvdA θα στείλουν από τρεις βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι «Πράσινοι» (ένας συνασπισμός δύο κομμάτων) και οι ευρωσκεπτικιστές Σοσιαλιστές κερδίζουν από δύο έδρες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στην ευρωβουλή, με μία έδρα, ένα κόμμα για την προστασία των ζώων.
02.39 – Ο Μπαρόζο καλεί τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν», μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής», δηλαδή οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, «κέρδισαν συνολικά εκ νέου» τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι μια «ισχυρή πλειοψηφία είναι εφικτή» στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
02.28 – Πρώτο στη Δανία το αντιμεταναστευτικό κόμμα με 26,7%
Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19,1% (τρεις έδρες), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας DR.
«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Δανοί επιθυμούν να συνεργαστούμε σε θέματα όπως το εμπόριο και το περιβάλλον, αλλά έχουν κουραστεί να τους διατάσσει ένα κοπάδι γραφειοκρατών και δικαστών που δεν έχουν ποτέ πατήσει στην πατρίδα μας», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του DPP Μόρτεν Μέσερσμιτ.
«Ελπίζω ότι όλα τα άλλα κόμματα θα ακούσουν τους Δανούς απόψε. Έχουν εντελώς παρανοήσει αυτό που θέλουν οι Δανοί και οι Ευρωπαίοι», πρόσθεσε ο Μέσερσμιτ, ο οποίος όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας στο ευρωκοινοβούλιο με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Το DPP έχει δει να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά του μετά την ίδρυσή του το 1995 με μια πλατφόρμα επιβολής αυστηρότερων κανόνων στη μετανάστευση, αυστηρότερων ποινών για τους εγκληματίες και αυξημένες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εταίρος της κυβέρνησης, όμως υποστήριζε τον πρώην πρωθυπουργό Άντερς Φο Ράσμουσεν, που κυβερνούσε τη Δανία από το 2001 ως το 2011, και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε να υιοθετηθούν πιο αυστηροί αντιμεταναστευτικοί νόμοι.
Το κόμμα κινείται προς το κέντρο από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ το 2012.
01.49 – «Σεισμό» στη Βρετανία θα προκαλέσει το UKIP
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας UKIP (Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) πρόκειται να κερδίσει τις ευρωεκλογές αφήνοντας πίσω του τα παραδοσιακά βρετανικά κόμματα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Νάιτζελ Φάρατζ κάνοντας λόγο για έναν ιστορικό «σεισμό».
«Το UKIP θα κερδίσει τις εκλογές, και ναι, θα είναι ένας σεισμός γιατί ποτέ έως τώρα στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής ένα κόμμα αντίστασης δεν έχει βγει νικητής στις εθνικές εκλογές», δήλωσε ο Φάρατζ από το Σάουθαμπτον. «Δεν θέλω μόνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αν το UKIP κερδίσει τις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις 4 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας, το UKIP έχει κερδίσει τουλάχιστον εννέα έδρες. Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και οι Εργατικοί κερδίζουν από έξι. Η Βρετανία αναδεικνύει 73 ευρωβουλευτές.
01.37 – Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Πορτογαλίας
Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,58% των ψήφων (από 26,58% το 2009), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 97,8% των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 12,17 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Τα δύο κόμματα, που τότε είχαν κατέβει ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, είχαν κερδίσει συνολικά το 40,08% των ψήφων.
Ο Κοέλιο παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του λέγοντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές αυτές και το συγχαίρω», πριν προσθέσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία της. «Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη νομοθετική περίοδο στο όνομα της σταθερότητας την οποία χρειάζεται η χώρα για να έχει σωστή διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κόμμα του Κοέλιο, που τιμωρήθηκε για τα τρία χρόνια λιτότητας που επιβλήθηκαν στον πορτογαλικό λαό.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το πρώτο κόμμα της Πορτογαλίας. Είναι έτοιμο να κυβερνήσει την Πορτογαλία. Αυτή η κυβέρνηση έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PS Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο που είχε ζητήσει από τους Πορτογάλους να «τιμωρήσουν την κυβέρνηση».
Παρόλα αυτά οι Πορτογάλοι δεν κινητοποιήθηκαν, με το ποσοστό της αποχής να φτάνει το 66,31%, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 1994 (64,46%).
01.24 – Αυξάνει το προβάδισμά του και των αριθμό των εδρών του το ΕΛΚ
Προβάδισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (212 έδρες) έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (185 έδρες) προκύπτει από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επί συνόλου 751 εδρών μετά το ΕΛΚ και το ΕΣΚ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 71 έδρες, οι Πράσινοι με 55 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 45 έδρες. Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 40 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 36 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα λαμβάνουν 67 έδρες.
01.16 – Δεύτερο αλλά καταγράφοντας πτώση το ακροδεξιό Γιομπίκ στην Ουγγαρία
Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής στην Ουγγαρία, όπου η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές έφτασε μόλις στο 28%.
Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ήρθε πρώτο, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Όπως αναφέρει η εκλογική επιτροπή της Ουγγαρίας, το Φίντες κερδίζει το 51,5% των ψήφων και θα έχει τις 12 από τις 21 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.
Το υπερεθνικιστικό, αντισημιτικό και κατά των Ρομά κόμμα Γιόμπικ είναι στη δεύτερη θέση με 14,7% των ψήφων (3 έδρες). Παρ’ όλα αυτά το ποσοστό του σημείωσε πτώση έξι μονάδων σε σχέση με αυτό που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Απριλίου. Τρίτη δύναμη είναι το σοσιαλιστικό κόμμα MZSP με 10,9% και δύο έδρες.
01.08 – Σημαντική πτώση καταγράφουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας
Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.
Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16, ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.
Τα παραδοσιακά κόμματα υποχώρησαν προς όφελος των μικρότερων σχηματισμών, κυρίως της αριστεράς, όπως του Podemos, που γεννήθηκε από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές.
00.59 – Προβάδισμα για το ευρωσκεπτικιστικό UKIP στην Αγγλία
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας UKIP (Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα στις ευρωεκλογές, μπροστά από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
Το UKIP, που επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να κερδίζει 4 έδρες από τις 10 που ήδη έχουν ανακοινωθεί, -σε σύνολο 73 εδρών της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ενώ οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί από τρεις. Το ποσοστό του UKIP αυξήθηκε κατά περισσότερο από 13% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.
00.37 – Επικράτηση του κόμματος του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία
Ένα exit poll το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα La Repubblica στην ηλεκτρονική της έκδοση δείχνει ότι τις ευρωεκλογές οδεύει να κερδίσει το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει το 33%των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 26,5%, και τρίτο έρχεται το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 18%.
Από τα μικρότερα κόμματα, η συντηρητική Λέγκα του Βορρά εκτιμάται ότι συγκεντρώνει 6%, το αριστερό ψηφοδέλτιο Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα 4,2% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο 4%. Βάσει του ιταλικού νόμου, εκλέγουν ευρωβουλευτές μόνον οι πολιτικές δυνάμεις που υπερβαίνουν το 4% των ψήφων.
00.16 – Αυξημένα ποσοστά και στο αντιμεταναστευτικό κόμμα της Σουηδίας
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε η σουηδική κρατική τηλεόραση SVT. Το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις σουηδικές ευρωεκλογές με το 23,7%, καταγράφοντας όμως μια ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2009. Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ πέφτει στην τρίτη θέση με μόλις 13% υποχωρώντας σχεδόν 6 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του στις ευρωεκλογές. Το κόμμα του Ράινφελτ βρίσκεται πίσω από τους Πράσινους της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνουν το 17,1% καταγράφοντας άνοδο ως και 6 εκατοστιαίες μονάδες, που σημαίνει ότι θα κατακτήσει τέσσερις έδρες. Αντίθετα το Κόμμα των Πειρατών δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 4% και θα απολέσει τις δύο έδρες που κατείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έδρα κατάφερε όμως να κερδίσει το ριζοσπαστικό κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία, από τις συνολικά 20 έδρες του ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.
26/5/2014 – 00.08 – Η πρώτη εκτίμηση για κατανομή εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο
Προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 211 έδρες έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συγκεντρώνει 193 έδρες, δίνει η πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία βασίζεται στα exit polls στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Επί συνόλου 751 εδρών μετά το ΕΛΚ και το ΕΣΚ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 74 έδρες, οι Πράσινοι με 58 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 47 έδρες. Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 39 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 33 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα λαμβάνουν 56 έδρες.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΕΛΚ προηγείται με ποσοστό 28,10% και αναμένεται ότι θα καταλάβει 211 από τις 751 έδρες. Το ΕΛΚ, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων το γαλλικό UMP, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας και το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας ελπίζει ότι θα έχει τουλάχιστον 20 έδρες περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες στην επόμενη ευρωβουλή. «Η τάση είναι πολύ θετική για το ΕΛΚ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ.
Για πρώτη φορά, οι ηγέτες των χωρών θα λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκειμένου να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είναι ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.
23.58 – Πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ η συμμετοχή των Ελλήνων στις εκλογές
Η συμμετοχή στην Ελλάδα (57,4%) ανέρχεται αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (43,1%), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συμμετοχή ανά χώρα-μέλος έχει ως εξής:
Αυστρία 45%
Βέλγιο 90%
Βουλγαρία 40,2%
Κροατία 24,3%
Τσεχία 19,5%
Κύπρος 42,4%
Δανία 55%
Εσθονία 36,4%
Φινλανδία 40,9%
Γαλλία 43,5%
Δανία 47,9%
Ελλάδα 57,4%
Ουγγαρία 29,2%
Ιρλανδία 51,2%
Ιταλία 60%
Λετονία 30%
Λιθουανία 37,3%
Λουξεμβούργο 90%
Μάλτα 74,8%
Ολλανδία 37%
Πολωνία 22,7%
Πορτογαλία 34,5%
Ρουμανία 34,7%
Σλοβακία 13%
Σλοβενία 21%
Ισπανία 44,7%
Σουηδία 51%
Μ. Βρετανία 36%
23.28 – Γιούνκερ: Νικητής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων συντηρητικών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές με μια ανακοίνωση που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Γιούνκερ.
23.03 – Πολύ κάτω από το 50% η συμμετοχή στις ευρωεκλογές
Στο 43,11% υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκριτικά, το 2009 η συμμετοχή ήταν στο 43% και το 2004 45,5%.
22.43 – Πορτογαλία: Διαφαινόμενη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού
Ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός της Πορτογαλίας φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά στις ευρωεκλογές των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που μετέδωσαν πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει το 30% με 36% των ψήφων (επτά ως εννέα έδρες), έναντι 25% με 29% (έξι ως οκτώ βουλευτές) που λαμβάνει ο κυβερνών συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS).
Το αποτέλεσμα αυτό, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015.
Συνολικά η Πορτογαλία εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.
22.42 – Φινλανδία: άνοδος των ευρωσκεπτικιστών
Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων από τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.
Συνολικά η Φινλανδία εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με 13 βουλευτές.
Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%. Και τα δύο κόμματα εκλέγουν από τρεις ευρωβουλευτές το καθένα, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο χάνουν σχεδόν 5 μονάδες και το ποσοστό τους πέφτει στο 12,6%.
21.39 – Ρουμανία: Η συμμαχία των κυβερνώντων συγκεντρώνει το 42,4%
Η εκλογική συμμαχία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας και του Συντηρητικού Κόμματος (PSD-UNPR-PC) φαίνεται να συγκεντρώνει το 42,4% των ψήφων στις σημερινές ευρωεκλογές στη Ρουμανία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του πρώτου exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Συγκεκριμένα, το exit poll της εταιρείας Operations Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Antena 3 δίνει την πρώτη θέση στον παραπάνω συνασπισμό κομμάτων και τη δεύτερη στο κόμμα του Λαϊκού Κινήματος με 6,3%. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση Ρουμανίας (UDMR) με 6,2%, ενώ ο ανεξάρτητος Μίρτσεα Ντιακόνου φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,3%.
20.47 – Αυστρία: Νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος
Παρά τις απώλειες του –όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009– το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις σημερινές εκλογές. Το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παραμένει δεύτερο.
Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν κατόρθωσε τελικά να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Λίστας Πέτερ Μάρτιν που, επίσης με επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αποσπάσει το 2009 ποσοστό 17,9% και φέτος δεν είχε θέσει πλέον υποψηφιότητα, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους του ευρωσκεπτικιστή δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ του οποίου η «Ομάδα Στρόναχ» επίσης δεν ήταν υποψήφια.
20.47 – Βουλγαρία: Νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος «δείχνουν» τα exit polls
Πειστική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία δείχνουν τα exit polls των ευρωεκλογών, που δίνουν στο κόμμα GERB καθαρό προβάδισμα έναντι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Βάσει των exit polls, το δεξιό GERB φαίνεται να κερδίζει τις ευρωεκλογές με ποσοστό 28%, ενώ στη δεύτερη θέση και με διαφορά από το πρώτο κόμμα της τάξεως του 8-10% μένουν οι Σοσιαλιστές. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με ποσοστό από 14-15% και την τέταρτη η νεοϊδρυθείσα Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 11-12%. Ακολουθεί το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, το οποίο έστω και οριακά φαίνεται να περνάει το “κατώφλι” του 5%.
20.00 – Βέλγιο: «Καλπάζουν» οι Φλαμανδοί εθνικιστές
Σημαντική άνοδο καταγράφει το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA του Βελγίου, φτάνοντας σχεδόν το 30%, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο.
Ωστόσο το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα η καταμέτρηση από ικανό αριθμό εκλογικών τμημάτων στον γαλλόφωνο νότο της χώρας.
Οι ψηφοφόροι φαίνεται πάντως ότι «τιμώρησαν» το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.
Τα μερικά αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση από 1.350 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 6.617. Οι κάλπες στο Βέλγιο έκλεισαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
19.45 – Βουλγαρία: Προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Προβάδισμα στο κόμμα GERB της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία δίνουν τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης των σημερινών ευρωεκλογών στη βαλκανική αυτή χώρα.
Το exit poll της εταιρείας Alpha Research δίνει προβάδισμα στο GERB με ποσοστό 28,4% έναντι 21,6% του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και 15,5% του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Ακολουθεί το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ με 6,8% και ο πολιτικός σχηματισμός Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 9,9%.
Σε άλλο exit poll, της εταιρείας Sova Haris, το GERB συγκεντρώνει ποσοστό 29,9%, ο Συνασπισμός για τη Βουλγαρία 19,7%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών 14,6%, το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ 6,5% και η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 11%.
Τέλος, η εταιρεία Gallup δίνει στο δικό της exit poll προβάδισμα στο GERB με 28,6% και ακολουθούν: ο Συνασπισμός για τη Βουλγαρία με 19,8%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,9%, το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ με 6,4% και η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 11,1%.
19.23 – Γερμανία: Πρωτιά για τη συμμαχία CDU/CSU δίνει το exit poll
Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).
Η συμμετοχή στην Γερμανία έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.
Κατανομή των εδρών
Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.
19.15 – Δυναμώνει η ακροδεξιά στην Αυστρία
Το κεντροδεξιό κόμμα Λαϊκό Κόμμα ÖVP προηγείται στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, οι οποίες ωστόσο σημαδεύονται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τα exit poll που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι ORF και το ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.
Το ÖVP, το οποίο είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2009 με ποσοστό 30%, φέτος πέφτει στο 27,1-27,9%%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμένουν σταθεροί γύρω στο 24%. Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) έρχεται τρίτο με ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%.
Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, το ÖVP εκτιμάται ότι θα έχει 5 ή 6, το SPÖ 5 και το FPÖ τέσσερις.
Σημαντική άνοδο κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με το 2009 έχουν και οι Πράσινοι, το ποσοστό των οποίων αναμένεται να φτάσει το 14,2% και να εκλέξουν 2 με 3 ευρωβουλευτές. Μία έδρα κερδίζει το φιλελεύθερο, νεοσυσταθέν κόμμα NEOS που συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%.
Τέλος το BZÖ, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος πέθανε το 2008, μετά τη διάσπαση του FPÖ, φαίνεται ότι εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 0,5%.
Οι Ευρωεκλογές στο twitter