Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη – Updates
- 26/05/2014, 09:20
- SHARE
Δείτε τα αποτελέσματα και τις πολιτικές εκτιμήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σημαντική η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Συνεχίζεται η ροή των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών από εκεί που μείναμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα από το ευρωκοινοβούλιο, μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 212 έδρες, 61 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές 187 έδρες, 9 λιγότερες. Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν η τρίτη ομάδα με 72 ευρωβουλετές, 11 λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι έρχονται τέταρτοι με 55 ευρωβουλευτές, 2 λιγότερους.
Συνολικά, οι τέσσερις ομάδες εξασφαλίζουν 526 έδρες, έναντι 612 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο. Δεδομένης της ανόδου των ευρωφοβικών δυνάμεων, τόσο της άκρας δεξιάς, όσο και της ριζοσπαστικής αριστεράς, η μόνη δυνατή πλειοψηφία φαίνεται ότι μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλιστές, με την ενδεχόμενη υποστήριξη των Φιλελευθέρων.
19.04 – Μάλτα: Νίκη για το Εργατικό Κόμμα
Το κεντροαριστερό κυβερνών Εργατικό Κόμμα επικράτησε στις ευρωεκλογές στη Μάλτα, το μικρότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Χέρμαν Γκρετς συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, ενώ το Εθνικιστικό Κόμμα, η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση, συγκέντρωσε το 40%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Από τις 6 έδρες που αναλογούν στη Μάλτα στο Ευρωκοινοβούλιο, τις 3 αναμένεται να καταλάβει το Εργατικό κόμμα, 2 το Εθνικιστικό κόμμα, ενώ η μία που απομένει δεν είναι σαφές σε ποιο θα καταλήξει.
Δύο μικρότερα κόμματα, το αντιμεταναστευτικό κίνημα Imperium Europa και οι Πράσινοι, συγκέντρωσαν περίπου το 3% των ψήφων, αλλά δεν θα καταλάβουν καμιά έδρα στο ΕΚ.
Η προσέλευση στις εκλογές, που διεξήχθησαν το Σάββατο, ανήλθε στο 75% και ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, αν και σημείωσε πτώση 4 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2009.
17.23 – Ιταλία: Πώς διαμορφώνονται οι έδρες στην ευρωβουλή
Το μεγαλύτερο μέρος των εδρών με τις οποίες εκπροσωπούνται οι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στο σύνολο των 73 εδρών, οι Δημοκρατικοί του Ματέο Ρέντσι, με 40,8% των ψήφων εξασφαλίζουν τις 31 έδρες.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο θα καταλάβει δεκαεπτά έδρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα του κινήματός του, με ποσοστό 21,1% χαρακτηρίστηκε απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (16,8% και 13 έδρες) απέδωσε, διαμέσου του εκπροσώπου της Τζοβάννι Τότι, το απογοητευτικό αποτέλεσμά της στο ότι ο ίδιος «ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ελευθερία κινήσεων για την προεκλογική εκστρατεία του, εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης καταδίκης του Αρείου Πάγου».
Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε 6,2% και θα καταλάβει πέντε έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρέντσι, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο κατέγραψε αποτέλεσμα κατώτερο των προβλέψεων βάσει δημοσκοπήσεων, με 4,4% και 3 ευρωβουλευτές.
Το αριστερό ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη» με τον Τσίπρα με ποσοστό 4%, εξασφαλίζει , επίσης, τρεις ευρωβουλευτές.
16.15 – Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σλοβενίας (SD), Ίγκορ Λούκσιτς εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα στις χθεσινές ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συμμετείχε στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας ήταν οδυνηρό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του. Συγκέντρωσε ποσοστό 8%, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές πριν από πέντε χρόνια είχε ποσοστό 18,5%.
Η Τάνια Φαγιόν από το SD είναι η μόνη που εξελέγη από το SD και διασφάλισε δεύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
15.01 – Ρουμανία – Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη νίκη στις ευρωεκλογές
Η εκλογική συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) και του Συντηρητικού Κόμματος (PC) συγκέντρωσε 37,40% των ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκέντρωσε ποσοστό 14,86% και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) 12,23% σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από το 96,18% των εκλογικών τμημάτων. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιρτσέα Ντιακόνου συγκέντρωσε 6,92% των ψήφων, η Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση της Ρουμανίας 6,47%, το Κόμμα Κινήματος Πολιτών (PMP) συγκέντρωσε ποσοστό 6,21%, το Λαϊκό Κόμμα Νταν Ντιακονέσκου 3,63% και το Κόμμα Μεγαλύτερης Ρουμανίας 2,71%. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν υπερβαίνει το 2,70%.
«Για τη Συμμαχία μας είναι πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που υπερβαίνει αυτό που συγκεντρώσαμε το 2007 (23%) και το 2009 (31%)», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, αλλά συνέστησε να υπάρξει σεμνότητα και προσοχή.
14.16 – Η Ιταλία είναι πιο ισχυρή μετά τις Ευρωεκλογές, δηλώνει ο Ρέντσι
Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στην διάθεσή μας », εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των ιταλικών ευρωεκλογών. «Η Ιταλία απέδειξε ότι είναι πιο ισχυρή από τους φόβους και οι αλλαγές, τώρα, θα εφαρμοστούν με πιο γοργά βήματα», επεσήμανε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο «το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί ένα μήνυμα ελπίδας», ενώ πλέον θέτει ως «κύριο στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε ότι θέλει να φτάσει μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης «με αίσθημα ευθύνης, με ακρίβεια».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας θέλησε να τους συμβουλέψει «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κοινοβούλιο για τα σόου τους, διότι, με τον τρόπο αυτό, κινδυνεύουν να χάσουν τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους» και να «καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις».
«Δεν θέλω να δημιουργήσω άξονα της Ιταλίας με την Γερμανία κατά της Γαλλίας. Είναι σαφέστατα ένα ευαίσθητο θέμα. Ή βγαίνουμε όλοι μαζί από την παρούσα κατάσταση, ή καμία χώρα δεν θα καταφέρει μόνη της να σωθεί» τόνισε ο Ρέντσι.
«Όλες τις φορές που μίλησα με την Μέρκελ διαπίστωσα ότι την χαρακτηρίζει μια ξεκάθαρη βούληση για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης από μέρους όλων των χωρών μελών», ανέφερε ο Ρέντσι δηλώνοντας «περήφανος που η Ιταλία κατάφερε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας».
13.40 – Επισκόπηση των αποτελεσμάτων
Οι ευρωφοβικοί του Ukip κατέγραψαν την ιστορική επίδοση του 29% στη Βρετανία και εξασφάλισαν 23 από τις 74 έδρες των Βρετανών ευρωβουλευτών.
Στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενη την αντιδημοφιλία ρεκόρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε το ιστορικό ποσοστό του 24,96% που το έφεραν στην πρώτη θέση. Το FN εξασφαλίζει τις 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται αρκετά μπροστά από την δεξιά αντιπολίτευση του UMP, που εξασφαλίζει το 20,8% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα υφίσταται ιστορική ήττα συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπεν ζήτησε αμέσως από τον Φρανσουά Ολάντ την προκήρυξη εκλογών.
Στη Γερμανία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών (96) , οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ CDU/CSU έρχονται πρώτοι. Όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το γερμανικό νεο-ναζιστικό κόμμα NPD κάνει την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 1% και μία έδρα, σύμφωνα με το νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν προβλέπει εκλογικό όριο. Το νέο κόμμα κατά του ευρώ Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, εισέρχεται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περί το 7% των ψήφων.
Στην Αυστρία το κόμμα της άκρας δεξιάς FPO, το οποίο ελπίζει να συγκροτήσει ομάδα μαζί με το Εθνικό Μέτωπο και καταγράφει άνοδο κατά 5% σε σχέση με το 2009, εξασφαλίζει περί το 20% των ψήφων.
Στη Δανία, το Λαϊκό Κόμμα, με θέσεις κατά των μεταναστών, βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 27% των ψήφων και 4 από τις 13 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.
Στην Πολωνία, το ευρωφοβικό Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς εξασφαλίζει το 7,2% των ψήφων και μπορεί να στείλει 4 βουλευτές στο ευρωροκοινοβούλιο. Στην Ουγγαρία, επικεφαλής βρίσκεται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν, όμως η υπερεθνικιστική άκρα δεξιά του Jobbik καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15% και τρεις έδρες. Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει 9%-10% και τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.
Στην Ισπανία, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησαν απέναντι σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς όπως το Podemos το οποίο προήλθε από το κίνημα των αγανακτισμένων και καταλαμβάνει 5 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.
Στην Ιταλία, ωστόσο, το κεντρο-δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε το 41,5 των ψήφων, αφήνοντας πίσω το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο.
Η Αριστερά ήρθε πρώτη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία και την Πορτογαλία.
11.51 – Βουλγαρία: Πρώτη δύναμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές στη Βουλγαρία αναδεικνύεται η αξιωματική αντιπολίτευση (GERB), κατακτώντας το 31,08% των ψήφων και επτά έδρες, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Δεύτερος είναι ο αριστερός «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία» με τέσσερις έδρες, με ηγετική δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που απέσπασε το 18,86% των ψήφων, και τρίτο το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με 16,51% και τρεις έδρες. Τέταρτη δύναμη αναδεικνύεται η νεοϊδρυθείσα παράταξη «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» που με ποσοστό 10,69% καταλαμβάνει μία έδρ, ενώ το τελευταίο «εισιτήριο» και μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο κατακτά το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, με 6,37%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν αποκλείεται το GERB να χάσει στην τελική καταμέτρηση μία έδρα, η οποία και θα πάει υπέρ των μεταρρυθμιστών.
11.15 – Κροατία: Η αντιπολίτευση νικήτρια των ευρωεκλογών
Ο συνασπισμός, με επικεφαλής το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Κροατίας, «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» (HDZ), συγκέντρωσε ποσοστό 41,43% στις χθεσινές ευρωεκλογές και εξασφαλίζει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99,94% των εκλογικών τμημάτων.
Στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με την κροατική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ψήφισε το 25,5% των ψηφοφόρων. Ο συνασπισμός «Kukuriku», με επικεφαλής το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) έρχεται δεύτερος με ποσοστό 29,96% και καταλαμβάνει τέσσερις έδρες στη Βουλή. Το κόμμα των Πρασίνων-Βιώσιμη Ανάπτυξη Κροατίας (OraH) συγκέντρωσε ποσοστό 9,41% και θα έχει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος των Κροατών Εργατικών, Ντράγκουτιν Λέσαρ υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος λόγω της ήττας στις ευρωεκλογές.
11.05 – Συντριβή της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές της Ρουμανίας
Την ευθύνη για τη χαμηλή επίδοση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) στις ρουμανικές ευρωεκλογές ανέλαβε ο πρόεδρός του Κριν Αντονέσκου, με σημερινές του δηλώσεις. «Με ποσοστό περίπου 15%, το PNL δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένο. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας. Το να μην πετύχουμε τον στόχο μας είναι μια αποτυχία, την ευθύνη για την οποία και ως πρόεδρος -πριν και πρώτα απ’ όλους- αναλαμβάνω. Κρατώ τον λόγο μου και στη συνάντηση του Κεντρικού Πολιτικού Γραφείου θα πάρουμε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντονέσκου.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας, την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές καταλαμβάνει ο συνασπισμός PSD-UNPR-PC (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας και Συντηρητικό Κόμμα), με ποσοστό 37,25%, ενώ το PNL έρχεται δεύτερο με 14,86%. Υπενθυμίζεται ότι το PNL αποχώρησε από την κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλιστών-Φιλελευθέρων (USL), τον περασμένο Φεβρουάριο.
10.57 – «Θρίαμβος» του Ματέο Ρέντσι στις ιταλικές εκλογές
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.
Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.
Ο Μπέπε Γκρίλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Πριν λίγο, όμως, εξερχόμενος της κατοικίας του, κοίταξε τους δημοσιογράφους και με σαφή κίνηση έδειξε ότι νιώθει σαν να τον μαχαίρωσαν στην καρδιά.
Ούτε ο Ματτέο Ρέντσι έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι συγκινημένος», έγραψε στο Twitter, ενώ στενοί του συνεργάτες υπογράμμισαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, πλέον, η πρώτη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς».
10.35 – Μανουέλ Βαλς: Πολιτικός «σεισμός» η νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία
«Πεπεισμένος ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προσερχόμενος στη διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στις γαλλικές ευρωεκλογές.
Κάνοντας λόγο για πολιτικό «σεισμό», ο νεοδιορισθείς Γάλλος πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα της επικεφαλής του FN Μαρίν Λεπέν για εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης ή διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και εμφανίσθηκε αποφασισμένος για νέες φορολογικές μειώσεις.
08.53 – Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης Ολάντ μετά την εκλογική «συντριβή»
Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, που είναι και οι πλέον φιλικά προσκείμενοι στον Γάλλο πρόεδρο.
Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%)και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών( 14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ ευρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.
Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ’ απ’ όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.
08.30 – «Ιστορικό αποτέλεσμα» χαρακτήρισε τη νίκη του ο Ιταλός πρωθυπουργός
«Είναι ιστορικό αποτέλεσμα, νιώθω συγκινημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Τώρα πρέπει να εργασθούμε για μια Ιταλία που να αλλάξει την Ευρώπη», έγραψε στον προσωπικό του «λογαριασμό» στο Twitter ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Βάσει της καταμέτρησης σχεδόν του ενός τετάρτου των ψήφων των ευρωεκλογών στην Ιταλία, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 43,5% των ψήφων, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» δεν ξεπερνά το 20,7%, η «Φόρτσα Ιτάλια» σημειώνει θεαματική πτώση καθώς περιορίζεται στο 14,9% ενώ η ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» βρίσκεται στο 5,8%. Το αριστερό ψηφοδέλτιο «Η ‘Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», λαμβάνει, έως τώρα, ποσοστό 4,4% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,1%.
08.01 – Στόχο τις εθνικές εκλογές έβαλε το ευρωσκεπτικιστικό UKIP στη Μεγ. Βρετανία
«Ο λαϊκός στρατός του UKIP μίλησε απόψε και έδωσε το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έχει εμφανιστεί στην πολιτική της χώρας τα τελευταία 100 χρόνια», δήλωσε ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP της Βρετανίας Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την επανεκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι με το 29% που απέσπασε το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στις ευρωεκλογές –ποσοστό που το φέρνει πρώτο– θα βοηθήσει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα πολιτική εποχή και ότι στις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο θα έχει στόχο τις περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες.
«Επιτέλους έγινε κατανοητό ότι ως μέλη αυτής της Ένωσης δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε την ίδια μας τη χώρα και κυρίως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Φάρατζ. «Και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ισορροπία δυνάμεων με λιγότερες έδρες από αυτές που πήραν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες την τελευταία φορά», είπε ο Φάρατζ στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Διαβάστε ακόμη:
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη – Μέρος Α’
Εκλογές στη Γαλλία ζητά η Λεπέν μετά τη νίκη στις Ευρωεκλογές