Τα δέκα «δηλητήρια» των startups | Fortunegreece.com

Τα δέκα «δηλητήρια» των startups

Τα δέκα «δηλητήρια» των startups

Ο δεκάλογος των απαγορευμένων πρακτικών, από έναν CEO που τις δοκίμασε και τις μίσησε όλες.

Στελέχη-αστέρες, ΜΒΑ, ακόμα και το HR management θα έπρεπε να… απαγορευτούν στις startups, όπως τονίζει στο blog του ο Eλληνοκύπριος επιχειρηματίας και ιδρυτής startups, Ξένιος Θρασυβούλου, χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Ξένιος Θρασυβούλου
Ξένιος Θρασυβούλου

Ο 33χρονος Θρασυβούλου, ιδρυτής του Peopleperhour.com, μιας από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες εύρεσης project για freelancers, ίδρυσε την εταιρεία του το 2007 λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Harvard Business School («ένα απλό networking event» το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος). Μαζί με τον Σίμο Κιτήρη έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με πάνω από 300.000 μέλη. Η εταιρεία τους έχει παρουσιαστεί σε διεθνή ΜΜΕ όπως CNN, BBC, Newsweek, Financial Times κ.α. όπου οι ιδρυτές προσκαλούνται ως ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας και νέας επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουμε τις πόρτες του Harvard Business School

Ας δούμε, με δικά του λόγια, τα 10 δηλητήρια των startups.

1. Το PowerPoint
Αν δεν μπορείς να σταθείς όρθιος και να μεταδόσεις το μήνυμά σου μόνο με τη φωνή σου -άντε και μερικά σχέδια στον πίνακα- μάλλον δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Ακόμα και όταν έχεις ιδέα, μάλλον σου λείπει η αυτοπεποίθηση και η ακρίβεια στην έκφραση. Γιατί δεν πας να δουλέψεις στην ΙΒΜ;

2. Οι ψηφοφορίες
Οι startups δεν είναι δημοκρατίες. Είναι στυγνές «δικτατορίες» που ανδρώθηκαν στα χαρακώματα. Το να διοικείς μέσω συναίνεσης είναι σαν να προσπαθείς να μαζέψεις ψήφους υπέρ, ενώ όλοι είστε στο χαντάκι και ο εχθρός σάς έχει περικυκλώσει. Αν δεν υπάρχει ένας ισχυρός ηγέτης που μπορεί να πάρει και να επιβάλλει αποφάσεις είστε όλοι χαμένοι.

3. Τα μήτινγκ άνω των 60′
Και μία ώρα πολύ είναι. Αν στους ανθρώπους δεν φτάνει τόσος χρόνος για να μεταδώσουν το μήνυμα τους, τότε ας κάνουν αίτηση να πάνε στο show της Όπρα. Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο.

Πώς να μην χάνετε την ώρα σας στα μήτινγκ

4. Οι HR managers
Σας παρακαλώ, ας είμαστε ρεαλιστές. Το τελευταίο άτομο που είχα σε αυτή τη θέση ήταν μια κυρία που μιλούσε σαν δυσκοίλια «κότα» και που διαμαρτυρήθηκε όταν της ζήτησα να βοηθήσει στη μετακόμιση (μαζί με όλους) λέγοντας πως αυτό δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της. Την απάλλαξα λοιπόν και από τα υπόλοιπα.

5. Το TechCrunch
Εκτός αν θέλετε να υποστείτε την πλύση εγκεφάλου που λέει πως επιτυχία=χρηματοδότηση και αν γουστάρετε να αποθεώνετε ένα μάτσο ανόητους, που το επενδυτικό τους μανιφέστο στηρίζεται στο ποιος θα παράγει τη μεγαλύτερη φούσκα.

6. Προσλήψεις σταρ-στελεχών
Ναι, το έχω ξανακούσει. Οι Α players προσλαμβάνουν Α players, οι B players προσλαμβάνουν Β και C players μπλα μπλα μπλα… Είναι οι μπούρδες που σας λένε οι επενδυτές με σκοπό να μετατρέψουν τη δυναμική, επιχειρηματική και ανεξάρτητη κουλτούρα της startup σας που δουλεύει και παράγει -και που απογείωσε την ιδέα σας εξαρχής- σε έναν γραφειοκρατικό, πολυέξοδο, απίστευτα βαρετό οργανισμό γεμάτο ηλίθιους που λεν ανοησίες.

Θέλετε Α players; Προσλάβετε ανορθόδοξους τύπους με δυνατότητες που έχουν πολλά να αποδείξουν. Και στείλτε στον αγύριστο τους σούπερ σταρς. Θα δηλητηριάσουν την εταιρεία σας με τη χειρότερη μορφή αλαζονείας.

7. Οι αργίες
Όποιος μετράει αργίες και μέρες άδειας σε μια startup, απλώς δεν ανήκει εκεί. Σκέφτεσαι συνέχεια διακοπές; Πήγαινε να δουλέψεις σε τουριστικό γραφείο. Βάλε και έναν πίνακα πάνω από το κρεβάτι σου και μέτρα μέρες μέχρι την άδεια. Το μόνο που μετράει ένας πραγματικός team player στη startup είναι πόσα βήματα έκανε σήμερα στο δρόμο προς το στόχο του. Όλα τα άλλα είναι σκουπίδια.

Σε τι χρησιμεύει τελικά το MBA;

8. Τα MBA
Όπως λέει και ένας θείος μου, «i have an MBA too. Im Married But Available».

9. Tα κλισέ
Οτιδήποτε επαναλαμβάνεται πάνω από μία φορά σε ένα βιβλίο ΜΒΑ θα έπρεπε να απαγορεύεται αυστηρά. Αν δεν μπορείς να εκφραστείς σε απλή καθημερινή γλώσσα τότε και οι πελάτες σου δεν θα μπορούν να σε καταλάβουν.

10. Το «Aρκετά Καλό»
Όπως λέει και το ρητό, το Καλό είναι εχθρός του Εξαιρετικού. Αν κυνηγάτε συνεχώς το «όσο καλό χρειάζεται» τότε θα παράγετε συνεχώς μέτρια προϊόντα που δεν θα ενθουσιάζουν κανέναν. Μόνο στο τέλειο θα πρέπει να στοχεύεις. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι άχρηστο.

Διαβάστε ακόμη: Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

font