Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε μια startup

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε μια startup
Photo:

Ξεκινήστε με τα προβλήματα, όχι με τις λύσεις.

του Ντέιβιντ Σλέιντεν

Το ταξίδι μιας νεοφυούς επιχείρησης από την αρχική ιδέα στην επιτυχημένη υλοποίηση είναι μια μακρά και δαιδαλώδης διαδρομή. Και για να μετουσιωθεί μια επιχειρηματική ιδέα σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική πραγματικότητα – για να πάψει, δηλαδή, η startup να είναι startup – απαιτούνται δοκιμές ώστε να φτιαχτεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που να επιλύει το πρόβλημα.

Βεβαίως, μια ιδέα δεν έρχεται έτσι στα τυφλά. Για κάθε στιγμή… αποκάλυψης, απαιτούνται πολλές άλλες ώρες σκέψης και προετοιμασίας από πολλούς ανθρώπους. Και οι επιτυχημένοι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι χρειάζεται χρόνος για να σταθεί μια ιδέα… στα πόδια της.

Για αρχή, σταματήστε να σκέφτεστε συνεχώς ότι πρέπει να ιδρύσετε μια επιχείρηση. Με άλλα λόγια, βγάλτε τη λέξη ‘startup’ από το λεξιλόγιό σας. Απλώς, σκεφθείτε ποια είναι η πηγή των καλών ιδεών. Από πού προκύπτουν;

Αν ξεκινάτε απ’ το μηδέν, αφετηρία σας πρέπει να είναι τα προβλήματα, όχι οι λύσεις. Στη δουλειά μου, προσεγγίζω τις ιδέες από την οπτική του χρήστη. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή του χρήστη; Πώς μπορώ να βρω μια λύση σ’ ένα του πρόβλημα; Ο χρήστης πρέπει να έρχεται πρώτος, κι όλα τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Καταρχήν, λοιπόν, αναρωτηθείτε αν το προϊόν, η υπηρεσία, ή έστω η ιδέα σας λύνει ένα πρόβλημα. Ο Πολ Γκράχαμ, συνιδρυτής της Y Combinator, προσφέρει την ακόλουθη συμβουλή σε σχέση με τις ιδέες: «Μπορείς να φτιάξεις είτε κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν από λίγο, είτε κάτι που λίγοι άνθρωποι θέλουν από πολύ».

Η λύση στο πρόβλημα είναι μια υλοποιήσιμη ιδέα που θα καταστήσει καλύτερη τη ζωή των λίγων εκείνων που θα υιοθετήσουν τη λύση σας και θα πληρώσουν γι’ αυτήν.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας αν η λύση σας είναι εύκολη στη χρήση και διευκολύνει πραγματικά τη ζωή του χρήστη. Ο κανόνας είναι απλός: αν μπορείτε να πείσετε αμέσως έναν σκληρό πυρήνα ανθρώπων για τη χρησιμότητά της, τότε έχετε ελπίδες να υιοθετηθεί κι από έναν μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων που εμπιστεύονται τις αρχικές γνώμες των άλλων.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η ιδέα σας μπορεί να …σταθεί στα πόδια της, δηλαδή να ξεπεράσει τη φάση beta και να έχει επίδραση σ’ ένα ευρύ φάσμα μέσων και καναλιών.

Απαντώντας θετικά σε αυτά τα ερωτήματα, αυξάνετε την πιθανότητα η νεοφυής σας επιχείρηση να γίνει και επιτυχημένη. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια καθώς θα προσπαθείτε να δομήσετε το επιχειρηματικό σας μοντέλο, αλλά ο πυρήνας σας πρέπει να είναι στέρεος. Και στον πυρήνα βρίσκεται μοναχά ένα ερώτημα: ποια είναι η πρόθεσή σας; Οι καλύτερες ιδέες ξεκινούν απ’ την ενσυναίσθηση.