Τα έξι ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Τα έξι ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Έξι ζητήματα είναι ανοικτά στην παρούσα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την προσεχή Πέμπτη. Την ίδια ώρα, πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να επισημάνουν εκ νέου με έμφαση, ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ’ επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014. Μάλιστα, προσθέτουν, επίσης με έμφαση, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» (σ.σ. τη δημιουργία υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος).

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόρισε, αμέσως μετά από την επί περίπου 2,5 ώρες συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ως εξής τα συγκεκριμένα μέτωπα:

Δημοσιονομικά μεγέθη

– Το κλείσιμο του 2013.

– Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014».

– Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο.

– Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

– Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση).

Διαβάστε ακόμη: ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών

Νομοθετικές παρεμβάσεις

-Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων).

*Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

*Γενικότερα εργασιακά ζητήματα. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου.

Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη: FT: «Χάσμα» 14 δισ. ευρώ κυβέρνησης-τρόικας για τις τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όσον αφορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και κατ’ επέκταση στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός (στο ίδιο μήκος κύματος με χθεσινές δηλώσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων).

Τόνισε ότι δεν αμφισβητούνται τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος θα αρχίσει να συζητείται αφού «πρώτα έχουμε κατασταλάξει με την τρόικα για το κλείσιμο του 2013 και για το πού είμαστε το 2014». Καθώς, η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ εξετάζουν ακόμη στο εάν θα ενταχθούν στο 2013 ή στο 2014, κάποιοι κωδικοί εσόδων, όπως, π.χ. έσοδα από αυτοκινητόδρομους, κονδύλια του ΠΔΕ, κονδύλια από τον χώρο της υγείας, κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ