Τα είπαν Σαμαράς – Στουρνάρας για τα προαπαιτούμενα

Τα είπαν Σαμαράς – Στουρνάρας για τα προαπαιτούμενα

Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι συζήτησαν για τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρέπεμψε σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διάλογος είχε ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχει η ιστορία του κοινωνικού μερίσματος;

Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μιλήσαμε μόνο για τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις δηλώσεις Σόιμπλε πως τις σχολιάζετε, κ. Στουρνάρα;

Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Βγάλαμε ανακοίνωση χθες.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Σόιμπλε γκρεμίζουν την κυβερνητική αισιοδοξία
«Νομίζω ότι τόσο η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Έρχονται να διαλύσουν την όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της χώρας και να διαψεύσουν την όλη αφήγηση της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοσταθμό REAL FM.

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «όλο αυτό το σχέδιο δεν έχει στόχο να ορθοποδήσει η χώρα και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, αλλά κυρίως- και αυτό πρέπει, πλέον, να το καταλάβουμε- να επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και να αποτελέσει παρελθόν το κοινωνικό κράτος. Αυτός είναι ο πραγματικός χαρακτήρας αυτού του προγράμματος. Όταν το καταλάβουμε αυτό, θεωρώ ότι θα έχουμε κάνει το πιο αποφασιστικό και καίριο βήμα για να πάμε να διαπραγματευτούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον, το έχει καταλάβει αυτό. Και αυτή είναι η εντολή, η ενθάρρυνση που πήραμε και από την κάλπη των ευρωεκλογών, να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπραγματευτεί το χρέος μαζί της, τότε τι θα πράξει, απάντησε: «Εδώ και 24- 48 ώρες δεν έχει υπάρξει μία ανακοίνωση, ένας ανεπίσημος σχολιασμός του ΔΝΤ και των δηλώσεων Σόιμπλε από την κυβέρνηση. Μπορούν, λοιπόν, αυτοί, έχουν το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια εθνικής διαπραγμάτευσης; Σε ποια βάση; Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο… Να πάει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, εντάξει, να πάει. Αλλά πρέπει να είμαστε πραγματιστές και ρεαλιστές. Και ο ρεαλισμός, έτσι όπως προκύπτει από την ανάγνωση των γεγονότων των τελευταίων ετών, μάς λέει ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μία υπόθεση διαπραγμάτευσης υπέρ της χώρας…».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις ευρύτερες συναινέσεις που επιβάλλουν οι πρόνοιες του Συντάγματος, σημείωσε: «Πράγματι, επιβάλλεται να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, ευρύτερες συναινέσεις, όμως, οι οποίες θα αντιστοιχούν και στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτοί έχουν ανατραπεί. Η παρούσα Βουλή δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Εκείνο το οποίο βλέπω είναι μία προσπάθεια, πολλές φορές άνευ αρχών, θα έλεγα, εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, να συγκροτηθεί μία πλαστή προεδρική πλειοψηφία με μόνο σκοπό να παραταθεί ο βίος της. Αυτό νομίζω ότι ουσιαστικά υποτιμά και υπονομεύει αυτήν τη διαδικασία των ευρύτερων συγκλίσεων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Διαβάστε ακόμη:

Εβδομάδα ανασχηματισμού, υπό τη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε

Νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα βλέπει ο Σόιμπλε