Τα μυστικά του Ήφαιστου κρυμμένα σε ένα μπουκάλι κρασί
- 16/12/2013, 12:11
- SHARE
To κτήμα Χατζηγεωργίου αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο στην περιοχή της Λήμνου.
Στη Λήμνο, το νησί του Ηφαίστου, παράγεται ένα κρασί διαφορετικό από τα άλλα το οποίο κρύβει μέσα του μυστικά πολλών αιώνων. Γνήσιο τέκνο της ηφαιστιογενούς περιοχής η «Λημνία Γη» της οικογένειας Χατζηγεωργίου έχει συνδεθεί με το νησί όσο κανένα άλλο ντόπιο κρασί.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή διαπιστώνει κανείς πως το κτήμα Χατζηγεωργίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού. Λίγα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή ένας νέος από τη Σμύρνη, ο Θεμιστοκλής Χατζηγεωργίου, ορμώμενος από την αγάπη του για το κρασί επιδίδεται στην παραγωγή οίνου, τον οποίο και διανέμει σε Αλεξάνδρεια, Αίγυπτο και Σμύρνη. Ο Θεμιστοκλής γίνεται γνωστός, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις που ακολουθούν με το μεγάλο διωγμό τον αναγκάζουν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ερχόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του εγκαθίσταται στη Λήμνο και ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία κρασιού. Από τότε μέχρι και σήμερα η οικογένεια Χατζηγεωργίου παράγει κρασί από γηγενείς ποικιλίες του νησιού και διατηρεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της περιοχής. Εκτός από τα δικά της αμπέλια τα οποία και καλλιεργεί, συνεργάζεται με ντόπιους παράγωγους τα κτήματα των οποίων είναι υπό την επίβλεψη της προκειμένου να μη υπάρξει αλλαγή στη γεύση και την ποιότητα του προϊόντος. Ετησίως παράγει 250.000- 300.000 μπουκάλια από ντόπια σταφύλια από τα οποία προκύπτει το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το κόκκινο καλαμπάκι, το Λημνιό.
Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό κρασί που «μέθυσε» το εξωτερικό
Προμετωπίδα του κτήματος Χατζηγεωργίου είναι η «Λημνία Γη», το πιο γνωστό λευκό ξηρό κρασί που συντροφεύει τις πιο ιδιαίτερες συνεστιάσεις. Είναι πράγματι γεγονός πως η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα και αυτό συνέβη και στην περίπτωση της οικογένειας Χατζηγεωργίου.
Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com ο πέμπτης γενιάς επιχειρηματίας Θέμης Χατζηγεωργίου η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει σε συντονισμένη προβολή των προϊόντων στο εξωτερικό μολονότι αυτά βρίσκονται σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Κίνα. Ο ίδιος εξηγεί ότι δέχονται τηλεφωνήματα από ξένες αγορές, κυρίως από ανθρώπους που ήρθαν ως τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι δοκίμασαν το κρασί και έγιναν πιστοί ακόλουθοί του.
Το οινοποιείο βρίσκεται στη Λήμνο, με τα αδέρφια του Θέμη, την Πωλίνα η οποία είναι οινολόγος και τον Λεωνίδα ο οποίος είναι γεωπόνος, να υποδέχονται καθημερινά γκρουπ ξένων τουριστών και να τους δείχνουν από κοντά τη μαγεία της ελληνικής φύσης. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2007 υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας, αίθουσα προβολών και στόχος είναι ο χώρος να μετατραπεί με τα χρόνια σε μουσείο οίνου, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προαγωγή του οινοτουρισμού της περιοχής.
Η χρονιά που φεύγει ήταν ικανοποιητική για το Κτήμα Χατζηγεωργίου με το Θέμη να υπογραμμίζει πως κατάφεραν να διατηρήσουν το περσινό μερίδιο αγοράς των 250.000 φιαλών. «Σκοπεύουμε στο προσεχές μέλλον να αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή μας σίγουρα στις 350.000 φιάλες». Η αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής ωθείται και από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών DETROP από την οποία δεν έχουν χάσει βραβείο.
Διαβάστε επίσης: «Οινοποιία Συμεωνίδη»: παράδοση πάππου προς πάππου
Ο Θέμης παραδέχεται πως προ κρίσης υπήρξε ασυδοσία από μέρους των οινοπαραγωγών, οι οποίοι πουλούσαν σε πολύ υψηλές τιμές, τάση που σταδιακά φαίνεται να αλλάζει. «Ο κόσμος έχει στραφεί στο value for money κρασί. Στο παρελθόν υπήρχαν αρκετά καλά κρασιά των οποίων όμως οι τιμές ήταν υπερβολικές». Απόρροια της κρίσης είναι και η πτώση που καταγράφεται στο κομμάτι των επιχειρηματικών δώρων, μια πτώση την οποία ο ίδιος τοποθετεί κοντά στο 70%.
Το κτήμα Χατζηγεωργίου παράγει τρία λευκά κρασιά, ένα ροζέ, ένα ερυθρό και δύο γλυκά από λιαστά σταφύλια, ένα φρέσκο και ένα παλαιωμένο. Την ίδια στιγμή, το Moschato d’ ifestia, που πήρε και την ονομασία του από το ηφαιστειογενές νησί της Λήμνου, «έχει μπει στο μάτι» των Ιταλών, οι οποίοι φημίζονται για την παραγωγή Moschato παγκοσμίως και οι πωλήσεις του διαρκώς ανεβαίνουν. Στα σκαριά βρίσκεται δε η παραγωγή ενός ξηρού αφρώδους οίνου που παραπέμπει στην κλασσική σαμπάνια.
Στην ελληνική αγορά πάντως την πρωτοκαθεδρία έχουν τα γαλλικά κόκκινα κρασιά, αλλά σύμφωνα με το Θέμη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών από την εγχώρια και τις ξένες αγορές το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της ποιότητάς του.
Τα κρασιά του κτήματος Χατζηγεωργίου μπορεί κανείς να τα βρει σε επιλεγμένα εστιατόρια, κάβες και σούπερ μάρκετ.
Διαβάστε: Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς