Τα «μυστικά» του Νίκου Κακαβούλη
- 01/08/2013, 10:53
- SHARE
Ο ιδρυτής του Daily Secret μιλάει στο Fortunegreece.com για την πολυεθνική startup των 1,5 εκατ. συνδρομητών.
Από το 2010 αποκαλύπτει κάθε μέρα και από ένα μυστικό για 35 πόλεις σε 20 χώρες. Με 1,5 εκατ. συνδρομητές και αποδεδειγμένα, πλέον, αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο, το Daily Secret είναι πια μια επιτυχημένη, ελληνική, πραγματικά πολυεθνική startup.
«Ξεκίνησε σαν project θετικής ενέργειας» μας λέει ο Νίκος Κακαβούλης στα γραφεία του Daily Secret στην Αθήνα, σε ένα υπέροχο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα στο κέντρο. «Κατοικούσα ήδη στη Νέα Υόρκη, αλλά όποτε ερχόμουν στην Ελλάδα οι φίλοι μου συνεχώς με ρωτούσαν αν έχω καμιά καλή ιδέα τι να κάνουμε το βράδυ. Αποφάσισα να τους στέλνω πράγματα που ήξερα ή είχα ανακαλύψει. Ο δικός μου τρόπος για να αντιδράσω στην κρίση απαισιοδοξίας που ήδη “τύλιγε” την Ελλάδα ήταν να ξεκινήσω κάτι αισιόδοξο. Και ξεκίνησα αυτό το newsletter».
Το Athens Daily Secret, που ο Νίκος ίδρυσε μαζί με τη Φαίδρα Χρούσου, είναι ένας οδηγός πόλης για γεγονότα, καταστήματα και εκδηλώσεις, όπου υπάρχει πάντα μια μυστική πλευρά. Είτε κάτι που δεν έχεις ακούσει ποτέ, όπως ένα μπαρ χωρίς πινακίδα, ή ότι σε ένα γνωστό εστιατόριο έχουν ένα δεύτερο κρυφό μενού που στο δίνουν μόνο άμα το ζητήσεις. Μυστικά που έχουν καινούρια πληροφορία και αξία. Σήμερα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη mailing list της αγοράς. «Ξεκινήσαμε “παίζοντας” με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Αν του αποκαλύψεις ένα μέρος και του πεις “μην το μοιραστείς” είναι βέβαιο ότι θα θέλει να το πει σε άλλους. Έτσι, δεν ξοδέψαμε ούτε ένα δολάριο για μάρκετινγκ».
Αμέσως μετά την αγγλόφωνη έκδοση της Αθήνας, ήρθε η Κωνσταντινούπολη και ύστερα το Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια Μέξικο Σίτι, Λίμα, Σαγκάη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μπουένος Αϊρες και Σίδνεϊ, σήμερα οι πόλεις είναι 35 σε 20 χώρες. Τα μυστικά είναι πάντα γραμμένα στις τοπικές γλώσσες.
Οι ελληνικές startups είναι εδώ
Χρηματοδότηση 1,85 εκατ. δολάρια από επενδυτές
Τον Μάρτιο του 2012, το Daily Secret ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης αντλώντας 1,85 εκατ. δολάρια από επενδυτές. Σήμερα ετοιμάζονται για τον δεύτερο κύκλο, διαδικασία πολύ δυσκολότερη. «Αυτό που πρέπει να καταλάβεις νωρίς είναι ότι το όραμα είναι διαφορετικό από το σχέδιο. Το όραμά μας είναι να ανακαλύψουμε πράγματα και να τα μοιραστούμε, να επιτρέψουμε σε μοναδικές εμπειρίες να αλλάξουν τις ζωές μας και να εμπνεύσουμε μια παγκόσμια κοινότητα που επιθυμεί να χαίρεται την κάθε ημέρα. Όμως ο επενδυτής δεν θέλει να ακούσει το όραμά σου. Ο επενδυτής θέλει να ακούσει μια φράση όπως: «εισάγουμε το email newsletter σε αγορές όπως η Τουρκία, το Μεξικό και η Αργεντινή. Παίρνουμε το αμερικανικό business model, που είναι ώριμο και κερδοφόρο, και το προσαρμόζουμε στις τοπικές ανάγκες. Αποδείξαμε ότι δουλεύει σε δύο χώρες, θέλουμε τα χρήματά σου για να το εφαρμόσουμε σε 50 και αυτή είναι η οικονομική απόδοση που περιμένουμε. Το ένα δεν έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. Συμπληρώνονται και συνυπάρχουν».
Η αλήθεια είναι πως όποιος έχει ακούσει για την επιτυχία του Daily Secret απορεί πώς συνέβη. Μα καλά, λένε, βγάζουν χρήματα στέλνοντας email; «Τέτοια πράγματα τα ακούς από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με τον κόσμο της οικονομίας, ανεξαρτήτως της θέσης όπου βρίσκονται. Στην Ελλάδα βρίσκεις συχνά μια έλλειψη γνώσης και δεξιοτήτων, η οποία οδηγεί στην αδυναμία του να ερμηνεύσει κανείς αυτό που συμβαίνει γύρω του. Αυτό που κάνουμε είναι εξαιρετικά απλό και μόνο έτσι έχει αξία. Εισάγει ένα από τα πιο διαδεδομένα media formats, που είναι η κατανάλωση περιεχομένου, μέσα στον φυσικό χώρο ζωής των μελών μας που είναι το inbox τους. Σε δύο μεγάλες αγορές οι οικονομικοί μας στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί. Και αν πέρσι μαζεύαμε χρήματα για μία υπόθεση, σήμερα μαζεύουμε χρήματα για μία βεβαιότητα. Κολοσσιαίο βήμα και πάρα πολύ δύσκολο. Αποδείξαμε πως η επιτυχία που είχαμε στο κομμάτι της προβολής και της εφαρμογής μετατρέπεται και σε οικονομική επιτυχία».
«Οι νίκες κρατούν τους συνεργάτες»
Πριν το Daily Secret, ο Νίκος είχε ιδρύσει, μεταξύ άλλων, online προϊόντα όπως το Sweetlifer, το HealthLeap και το SocialCaddy. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια απέκτησε ΜΒΑ από το Columbia Business School και ανέλαβε Head of Digital για τις online εκδόσεις των περιοδικών της Condé Nast στην Ελλάδα. Είναι μέλος του δικτύου νέων επιχειρηματιών Endeavor.
Διαβάστε: Endeavor σημαίνει επιχειρηματικότητα
Τρία χρόνια μετά και μερικά εκατομμύρια δολάρια αργότερα, πώς είναι να διοικείς μια εταιρεία σαν το Daily Secret;
«Δεν είμαστε παρέα, δεν είμαστε ομάδα της γειτονιάς, είμαστε ομάδα της Formula 1. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να μπορούν όλοι εδώ να αντλούν την ικανοποίηση που έχει ένας παίκτης μιας ομάδας που κερδίζει. Καμιά φορά χρειάζεται να πεις αντίο στους απαισιόδοξους και σε όσους δεν πιστεύουν ότι η ομάδα μπορεί να κερδίσει. Έχεις μεγάλη πίεση, αλλά και μεγάλη ευχαρίστηση. Την ημέρα που χάνεται η ευχαρίστηση χάνεις τους συνεργάτες σου, γιατί μια εταιρεία του μεγέθους μας δεν μπορεί να δώσει πολλά χρήματα για να τους κρατήσει, τους κρατάει μόνο με τις νίκες».
Και η προσωπική του ανάμιξη; «Είμαι ταυτισμένος με το Daily Secret, σαν να μην ζω έξω από αυτό. Με φέρνει στα όριά μου, με κάνει συνεχώς καλύτερο όσο περισσότερο το γνωρίζω. Ακούγεται παράξενο, γιατί το έχω φτιάξει εγώ. Είναι σαν ένας τεράστιος μαγνήτης που τραβάει από μέσα μου τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει και μου τις επιστρέφει ως ικανότητες και κίνητρο να συνεχίσω».
Το ότι η ομάδα είναι πολυεθνική δεν δημιουργεί προβλήματα;
«Οι συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετικά backgrounds και “κουβαλούν” τα ταλέντα και τις αδυναμίες του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν. Αυτό που πάντα προσπαθούμε είναι να βρίσκουμε ανθρώπους που να είναι ήδη κοντά στις δικές μας αξίες: να αγαπούν την πόλη τους, να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα, να έχουν αισθητική και να προσπαθούν για την αυτοβελτίωσή τους. Από εκεί και πέρα, εισάγουμε μια σειρά από best practices, κανόνες που εξασφαλίζουν ότι το επίπεδο θα είναι το επιθυμητό».
Και τι θέση έχει η έμπνευση σε όλα αυτά; «Φτιάχνεις κάτι με την ελπίδα ότι θα το χρειάζεται το κοινό. Μέχρι να βγει δεν έχεις ιδέα πώς θα πάει. Από τη στιγμή που θα βγει, όμως, η έμπνευση τελειώνει και αρχίζει η ανάλυση των στοιχείων. Με βάση αυτά θα ορίσεις τις επόμενες κινήσεις σου».
Δείτε τους 40 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών που ξεχωρίζουν
Ταλέντα εναντίον κρίσης
Το σημαντικότερο προσόν για έναν επιχειρηματία, σύμφωνα με τον Νίκο Κακαβούλη, είναι να ξέρει ποιο είναι το ταλέντο του, σε ποιον τομέα αποδίδει καλύτερα, και να επικεντρώνεται σε αυτόν.
«Η κρίση δημιούργησε δύο βασικές κατηγορίες, τη κατηγορία “ζω” και την κατηγορία “πεθαίνω”. Ο καθένας έπρεπε να επιλέξει σε ποια θα παίξει. Σε τέτοια κρίση δεν υπάρχει περιθώριο να είσαι στο περίπου. Ή θα είσαι πολύ καλός ή θα σβήσεις. Και όχι μόνο εσύ. Όταν έχεις έναν υπάλληλο που είναι πολύ καλός σε έναν τομέα, μην χάνεις το χρόνο σου να του μάθεις και άλλα πράγματα στα οποία είναι μέτριος. Επικεντρώσου στο να τον κάνεις τέλειο σε αυτό που ξέρει καλά και θα γίνει πολύτιμος και αποδοτικός. Προσπάθησε να του μάθεις δέκα πράγματα και θα είναι μέτριος και στα δέκα. Είναι το λάθος που κάνουν πολλές εταιρείες είτε παράγουν γιαούρτι είτε εκδίδουν εφημερίδες. Παίρνουν τον καλύτερο μηχανικό και τον κάνουν διευθυντή ή τον καλύτερο συντάκτη και τον κάνουν μάνατζερ. Το να διευθύνεις ομάδα απαιτεί τελείως διαφορετικές ικανότητες».
Και ποιο είναι το όραμά του για το μέλλον; «Ως επιχειρηματίας, καταβάλλεις τεράστια προσπάθεια επί πολλά χρόνια, είσαι συνεχώς παρών και η παρουσία σου είναι απαραίτητη κάθε στιγμή με έναν και μοναδικό στόχο: να μπορεί η εταιρεία σου να υπάρχει χωρίς εσένα. Ουσιαστικά, τη μαθαίνεις να μην σε χρειάζεται. Για να αφήσεις το σημάδι σου στον κόσμο πρέπει να έχεις φτιάξει κάτι που δεν θα γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα αν απουσιάσεις για λίγες μέρες. Το έχω πετύχει; Όχι ακόμα. Κάθε φορά που μπαίνω στο αεροπλάνο τρέμω για το τι μπορεί να λάβω στο e-mail μου βγαίνοντας. Αλλά σιγά σιγά φτάνουμε εκεί».