Τα νέα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών
- 24/07/2016, 11:08
- SHARE
Σε ποια σημεία οι δανειστές καταλογίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πιέζουν για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης για τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια για την έναρξη και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο έως τα Χριστούγεννα.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές εντοπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα στα θέματα της αγοράς ενέργειας, μετά τις αλλαγές στη σύμβαση για τον ΔΕΣΦΑ, που ήδη προκαλεί την αντίδραση της SOCAR, στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στα θέματα της μεταφοράς και διανομής, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για το Νοέμβριο, αλλά και στο ειδικό τέλος ΑΠΕ, το οποίο θα φέρει αυξήσεις 3% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόβλημα υπάρχει και με το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο έπρεπε κανονικά να έχει κατατεθεί από το Μάιο, με την κυβέρνηση να στέλνει στους θεσμούς το κείμενο στο οποίο χαμήλωνε μονομερώς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, κάτω από το 3,5%.
Διαβάστε επίσης: Οι «κρυφοί» διάλογοι Μοσκοβισί – Τσακαλώτου
Το κείμενο απερρίφθη από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν πως στο Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% όχι μόνο για το 2018, αλλά και για το 2019 και για το 2020.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι μαχητή» και θα περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ελπίζοντας ότι στη συμφωνία για το χρέος μπορεί να συμπεριληφθούν και χαμηλότεροι στόχοι.
Κατά συνέπεια, η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου μπορεί να παραταθεί ακόμη και έως τα Χριστούγεννα, με τους δανειστές να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «εάν το γνωρίζαμε πως θα καθυστερούσαν τόσο πολύ, θα το είχαμε συμπεριλάβει στα milestones».
Πηγή: Επένδυση