Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου «έκαψαν» το Ασφαλιστικό
- 04/04/2015, 12:30
- SHARE
Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Η διαδικασία της εθελούσιας εξόδου, όπως αυτή εφαρμόστηκε σε τράπεζες, αλλά και σε πρώην ΔΕΚΟ και το ουσιαστικό «πάγωμά» της με αναζήτηση οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβλήθηκαν έως τώρα, αποτελεί το βασικό «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών», που αφορούν το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.
Τα υπόλοιπα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει, για να βελτιώσουν την εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr αφορούν πιθανή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου.
Πιο αναλυτικά, η ελληνική πλευρά εστιάζει στις εξής παραμέτρους, τη διαπραγματευτική τακτική της:
* Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – προγράμματα εθελουσίας εξόδου: Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσαν όλες οι συστημικές τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα Ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι τράπεζες να τα στηρίξουν, ως όφειλαν. Η Eurobank υπολογίζεται ότι οδήγησε δια αυτής της οδού στην «έξοδο» περίπου 1.800 εργαζόμενους, άλλοι 2.200 έφυγαν από την Πειραιώς, 2.600 άτομα από την Εθνική και περίπου 2.000 άτομα από την Alpha Bank. Σύμφωνα με πηγές της ΟΤΟΕ, από αυτούς τους περίπου 8.000 συμμετέχοντες στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, το 40% είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άρα βγήκε στη σύνταξη. Όμως οι τράπεζες δεν στήριξαν τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, γι’ αυτή την απρόσμενη επιβάρυνση που υπέστησαν, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης τόσο πολλών τραπεζοϋπαλλήλων. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να καλέσει τις τράπεζες να αναλάβουν το κόστος, καταβάλλοντας το ποσό που τους αναλογεί, δια αναλογιστικών μελετών που πρόκειται να ετοιμαστούν. Στο ίδιο «μήκος κύματος», αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει εργαζόμενους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, έτσι ώστε σύντομα να κλείσουν όλα τα «παράθυρα». Το όριο που έχει θεσπίσει ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος για 40 χρόνια εργασίας και 62 έτη, θα γίνει η βάση και για αυτές τις ειδικές ομάδες εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι έτσι, επηρεάζονται οι περίπου 45.000 τραπεζοϋπάλληλοι και άλλοι 100.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ.
* Ενοποίηση Ταμείων: Η ελληνική πλευρά και εκεί ετοιμάζει αναλογιστικές μελέτες για να δείξουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να προχωρήσει μια διαδικασία ενοποίησης. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, δεν έχει αποκλειστεί. Οι δανειστές όμως πιέζουν και για καθορισμό ενιαίων όρων ασφάλισης και παροχών.
* Εισφοροδιαφυγή: Η αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, αποτελεί μόνιμο στόχο όλων των υπουργών Εργασίας, στα χρόνια της κρίσης και όχι μόνο. Τα 7 δισ ευρώ που κοστίζει πια η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως κίνητρο για να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι αυτή τη φορά οι έλεγχοι θα αποδώσουν καρπούς και ότι δεν θα μείνουν οι εξαγγελίες περί πάταξης του φαινομένου, κενό γράμμα.
* Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης: Η διάταξη για τη δημιουργία του εν λόγω Ταμείου είναι έτοιμη και πρόκειται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση θα ενσωματώσει ακίνητα που υπήρχαν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Σε δεύτερο επίπεδο, θα έχει την ευκαιρία να καρπωθεί τυχόν οφέλη που θα προκύπτουν στο εξής από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Ακόμα και αν στο μέλλον προκύψουν οφέλη από τυχόν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα καταλήξουν στο συγκεκριμένο Ταμείο, που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πηγή: news247.gr