Τα προβλήματα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό
- 24/01/2014, 13:57
- SHARE
Η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη. Τώρα πρέπει να επιλυθούν τα νομικά και ασφαλιστικά ζητήματα που θα εγείρει η χρήση τους.
Η τεχνολογία των «αυτόνομων» ή «καθοδηγούμενων» (piloted) αυτοκινήτων εξελίσσεται με τόσο ταχύ ρυθμό που όλα τα συστήματα ελέγχου, που πέρσι χρειάζονταν ένα ολόκληρο πορτ-μπαγκάζ για να αποθηκευτούν, φέτος έχουν το μέγεθος ενός βιβλίου.
Το software, το hardware και οι αλγόριθμοι που χρειάζονται για να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί στην πράξη ο στόχος των κατασκευαστών γίνονται συνεχώς φθηνότερα, μικρότερα και ταχύτερα.
Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι πια ο τρόπος -αυτός έχει λίγο ως πολύ αποκρυσταλλωθεί-, αλλά μια σειρά από νομικά και πρακτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ή να συμφωνηθούν προτού το πρώτο πραγματικά αυτόνομο αυτοκίνητο πουληθεί στον πρώτο πελάτη. Αλλά πότε θα γίνει αυτό; Η Nissan λέει ως το 2020. Η εταιρεία μελετών IHS το βλέπει γύρω στο 2025.
Βίντεο: Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα παρκάρει μόνο του
Στο μεταξύ, οι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει διαφορετική ορολογία, η οποία αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία τους. Η Audi μιλάει για piloted οδήγηση, δηλαδή με ενεργή συμμετοχή του οδηγού που αποφασίζει και ελέγχει τα πάντα. Άλλοι μιλούν για αυτόνομη ή υποβοηθούμενη οδήγηση. Μόνο η Google έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι μιλά για μετακίνηση απολύτως αυτόνομη, εκείνη π.χ. που θα μετέφερε έναν τυφλό ή έναν που δεν θα έδινε καμία σημασία στο δρόμο και κατά τη διαδρομή θα διάβαζε ένα βιβλίο.
Καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τα αυτοκίνητα-ρομπότ που θα αποφασίζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου αν θα στρίψουν, αν θα φρενάρουν ή αν θα επιταχύνουν, ο νομοθέτης πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς συνιστά η αυτόνομη οδήγηση και ποιος είναι ο βαθμός ευθύνης του κάθε μέρους.
Δείτε ακόμη: Auto: Οι δέκα αγαπημένες εταιρείες των Ελλήνων
Για παράδειγμα, ποιος θα φταίει αν ένα piloted αυτοκίνητο χτυπήσει έναν πεζό; Ποιος φταίει αν ένα συμβατικό όχημα συγκρουστεί με ένα εντελώς άδειο κινούμενο αυτοκίνητο που είναι καθ’ οδόν προς το πάρκινγκ του; Ο οδηγός, ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής; Πώς θα τιμολογήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την κάλυψη αυτών των οχημάτων αφού δεν έχουν το παραμικρό ιστορικό ώστε να υπολογίσουν premium και κίνδυνο;
Κανείς δεν έχει ακόμα απαντήσεις σε αυτά. Το βέβαιο είναι πως τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα προκαλούν πολύ λιγότερα ατυχήματα. Αλλιώς δεν θα άξιζε καν τον κόπο να τα δημιουργήσουμε.
Δείτε ακόμη: Έκθεση Αυτοκινήτου Ντιτρόιτ: ένα ιδανικό μέρος για κατασκοπεία