Τα πέντε σενάρια της Credit Suisse για την Ελλάδα
- 02/02/2017, 14:16
- SHARE
Άμεσα λύση στις διαπραγματεύσεις βλέπει η επενδυτική τράπεζα παρά τις διαφορές Ελλάδας, ΔΝΤ και Ευρώπης.
Πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρουσίασε η Credit Suisse σε ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο εξ αυτών είναι μία άμεση λύση.
Πρώτο Σενάριο: Γρήγορη λύση τις επόμενες ημέρες
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν εν πολλοίς να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των δανειστών και είναι σχεδιασμένα με τρόπο που θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να πείσουν το ΔΝΤ να συμφωνήσει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση που τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα θέσει σε κίνηση την αποσαφήνιση και έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018), υπό τον όρο της τήρησης του προγράμματος. Εν συνεχεία, οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Δεύτερο Σενάριο: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Υπάρχει μια δομικά «αδιάλλακτη τριάδα» μεταξύ των απόψεων ΔΝΤ, Ευρωπαίων πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης: με απλά λόγια, η Ελλάδα θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ελάφρυνση χρέους, θα προτιμούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ θέλει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους (η προσδοκία να πετυχαίνει η Ελλάδα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για βάθος χρόνου δείχνει μη ρεαλιστική).
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά ελαστικοί στις μεταρρυθμίσεις, θέλουν όσο μικρότερη ελάφρυνση χρέους γίνεται και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, για να καλυφθεί το κενό στη βιωσιμότητα χρέους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν σύντομα, ίσως απαιτηθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις και εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάποιου είδους πολιτική βούληση για να κλείσει η διαπραγμάτευση κατά προτίμηση πριν από τις γαλλικές εκλογές, για να μη δηλητηριαστεί περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. Ετσι, η απόφαση μπορεί εντέλει να μεταφερθεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφορές είναι πολύ έντονες.
Τρίτο Σενάριο: Πολιτικά παιχνίδια
Το σενάριο θυμίζει τα γεγονότα του 2015, όταν η αντιπαράθεση έφτασε στα όρια πτώχευσης για την Ελλάδα, στην ελπίδα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κατά τον οίκο, η στρατηγική δεν δούλεψε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και νέα ύφεση.
Τέταρτο Σενάριο: Πρόωρες εκλογές
Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δυο τρεις μήνες. Είναι πιθανό οι περισσότεροι βουλευτές να μην είναι θετικοί στην ιδέα, καθώς αρκετοί από την πλειοψηφία θα χάσουν την έδρα τους, ενώ από την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή προτίμηση για τη ΝΔ.
Πέμπτο Σενάριο: Grexit;
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε ότι δεν πρέπει να είναι ταμπού η συζήτηση για το ευρώ, ανοίγοντας ξανά συζήτηση για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Δεν θα είχε νόημα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και κάνει ζημιά ακόμα και η συζήτηση.