Τα σφάλματα της τρόικας και η ελληνική «σωτηρία»
- 29/01/2014, 12:08
- SHARE
«Έγιναν λάθη αλλά σας σώσαμε» τονίζει ο «ανακριτής» της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο, Οτμαρ Κάρας - Η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο», είπε ο Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ.
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε ο Οτμαρ Κάρας , ενόψει της σημερινής άφιξής του στην Αθήνα, όπου θα αποτιμήσει την εφαρμογή του Μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο «ανακριτής» της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τα λάθη της τρόικας, αλλά τόνισε πως «προείχε η σωτηρία της Ελλάδας».
«Ήμασταν αναγκασμένοι να επιδιορθώσουμε το πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Και η καταιγίδα δεν έχει ακόμη περάσει. Αλλά σώσαμε το πλοίο. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι», σημειώνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα βοηθά σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
Ο κ. Κάρας και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα συναντηθούν με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον πρόεδρο και επιτροπές της Βουλής, στελέχη τραπεζών και επιμελητηρίων και εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει, εκτός από τον Ότμας Κάρας και ο συνεισηγητής της έκθεσης και μέλος του ΕΚ, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ . Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Νίκος Χουντής.
Στουρνάρας: «Η τρόικα δεν ζητάει νέα μέτρα»
Το κλιμάκιο του ΕΚ, θα ξεκινήσει τις επαφές με την επίσκεψη στη Βουλή και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη. Στη συνέχεια οι αντιπρόεδροι της Βουλής και τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους καθώς, επίσης, και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσουν από κοινού με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τους αντιπροέδρους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Το κλιμάκιο του ΕΚ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο στις 12:30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
ΥΠΟΙΚ: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ
Η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που εμπόδισε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.
«(Η τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει πλήρως τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
«Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους.