Τελευταία διορία η 14η Ιουνίου για την κυβέρνηση
- 04/06/2015, 14:56
- SHARE
Μικρά τα περιθώρια ελιγμού για τον Αλέξη Τσίπρα – Η κυβέρνηση ήξερε τα μέτρα – σοκ από την Τρίτη.
Να απαρνηθεί όλες τις κόκκινες γραμμές του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλoντ Γιούνγκερ στη χθεσινή δραματική συνάντηση.
Η πρόταση των δανειστών, που ήταν στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης από την Τρίτη, αλλά για ευνόητους λόγους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, απαιτεί μέτρα-σοκ, καθώς οι εταίροι δεν υποχώρησαν ούτε χιλιοστό από τις αρχικές τους απαιτήσεις.
Μάλιστα, ζητούν μειώσεις ακόμη και στις κύριες συντάξεις, αφού θέτουν θέμα αύξησης της εισφοράς του 4% που πληρώνουν όλοι οι συνταξιούχοι στο 6%, αλλά και πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ.
Στο θέμα του ΦΠΑ η θέση τους παραμένει η ίδια, δηλαδή δύο συντελεστές 11% και 23%, με υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή μόνο των τροφίμων, των φαρμάκων και των ξενοδοχείων, ενώ «ηλεκτροσόκ» αναμένεται από την υπαγωγή των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Όσο και εάν οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το κείμενο αυτό δεν έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου, αλλά υπάρχει μια σχετική ευελιξία, ωστόσο επισημαίνουν με νόημα ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έχει ήδη υπάρξει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών, άρα τα περιθώρια αλλαγών είναι πολύ περιορισμένα.
Τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, καθώς η διορία που της έχει δοθεί είναι η 14η Ιουνίου, αφού στη συνέχεια θα απαιτηθούν δύο εβδομάδες για να περάσει από κοινοβούλια και να εκταμιευθούν τα χρήματα. Μάλιστα, οι τεχνοκράτες του Brussels Group παραμένουν ακόμη σε ετοιμότητα για να συνεδριάσουν εάν τους ζητηθεί.
Η εκταμίευση, μάλιστα, θα γίνει στη βάση προαπαιτούμενων, ενώ το πρόγραμμα ουσιαστικά θα είναι μια ακόμη παράταση, μέχρι το φθινόπωρο ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.
Για το λόγο αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, αλλά κάποια από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τώρα, θα αποτελέσουν ίσως τα προαπαιτούμενα για το τρίτο πρόγραμμα, που θα χρειαστεί η χώρα.
Οι όροι που θέτουν οι εταίροι, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά, καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους κυβερνητικούς εταίρους των ΑΝΕΛ.
Το δίλημμα πλέον για τον Πρωθυπουργό είναι το πώς μπορεί να δεχθεί το σκληρό πακέτο (με όσες διορθώσεις μπορεί να πετύχει), αλλά και πώς θα πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές να το στηρίξουν ή σε διαφορετική περίπτωση η μη αποδοχή του και η ρήξη.
Στη δεύτερη περίπτωση, πάντως, η επιλογή της ρήξης οδηγεί αυτομάτως σε πολιτικές διαδικασίες, είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα. Ωστόσο, η επιλογή της απόρριψης του σχεδίου είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις σε πρώτη φάση από την ΕΚΤ, με αύξηση του «κουρέματος» στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε περιορισμούς κεφαλαίων και το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας με τις τράπεζες κλειστές, είναι μάλλον δύσκολο να προβλεφθεί…