Τελεσίγραφο παράδοσης σε ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία
- 22/03/2014, 14:51
- SHARE
Δεν παραδίδουν την αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στους Ρώσους οι Ουκρανοί στρατιώτες - Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης.
Μία εβδομάδα σχεδόν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου και η εικόνα στην Κριμαία έχει αλλάξει άρδην, καθώς η ρωσική σημαία έχει υψωθεί στα περισσότερα δημόσια και στρατιωτικά κτίρια. Μέχρι στιγμής οι φιλορωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερες από 70 βάσεις των Ουκρανών, καθώς και τα πλοία, αλλά και το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού στόλου στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν Ουκρανοί στρατιώτες που δεν δέχονται να εγκαταλείψουν τις βάσεις τους και να τις παραδώσουν στους Ρώσους. Ένταση επικρατεί σήμερα στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, όπου οι Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν λάβει τελεσίγραφο να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, στα δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας, στη βάση του Νοβοφεντερόσκο, ομάδες φιλορώσων πολιτών πολιόρκησαν τη βάση και ήρθαν στα χέρια με τους Ουκρανούς στρατιώτες που αρνούνται να την εγκαταλείψουν.
Δείτε τι μεταδίδει από την αεροπορική βάση του Μπελμπέκ ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης:
«Ήρωες» οι Ουκρανοί στρατιώτες που επιστρέφουν στο Κίεβο
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία θα τύχουν καλής υποδοχής και δεν θα αντιμετωπισθούν ως λιποτάκτες, αλλά ως «αληθινοί ήρωες για όλους τους Ουκρανούς». Ανέφετε ακόμη πως εξετάζει τη δυνατότητα να τους χορηγηθεί το καθεστώς των παλαίμαχων πολεμιστών, σε συνδυασμό με εγγυήσεις και τις κατάλληλες κοινωνικές παροχές, «επειδή αντιστάθηκαν και επέδειξαν θάρρος».
«Κανένας από τους στρατιώτες στην Κριμαία -πατριώτες που δεν πρόδωσαν τον όρκο πίστης τους στο ουκρανικό έθνος- δεν θα λησμονηθεί», προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται και από το γενικό επιτελείο.
Το υπουργείο διευκρίνισε πως προσπαθεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό «που διοχετεύεται δραστήρια από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες». Αυτή η παραπληροφόρηση έχει στόχο να στηρίξει την ιδέα πως «οι μονάδες που εγκαταλείπουν τη χερσόνησο και πηγαίνουν στην Ουκρανία θα διαλυθούν και η ουκρανική εισαγγελία θα ασκήσει δίωξη σε καθέναν από τους στρατιώτες τους για εσχάτη προδοσία», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπό του στο Ίντερνετ.
Τιμοσένκο: «Ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα»
Με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχασε την Ουκρανία για πάντα», δήλωσε χθες η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο προειδοποιώντας τον Ρώσο ηγέτη εναντίον μιας ενδεχόμενης απόπειρας να «συνεχίσει την επίθεση» στην ηπειρωτική χώρα.
«Ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα, αφού μας κήρυξε τον πόλεμο. Ο Πούτιν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ουκρανίας, ο οποίος κατέλαβε εδάφη μας με τα όπλα» η Τιμοσένκο μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής διαλόγου για πολιτικά θέματα που μεταδιδόταν απευθείας.
Η Τιμοσένκο κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ηπειρωτική χώρα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να περάσει την κόκκινη γραμμή» είπε και υπενθύμισε ότι περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα.
«Θα πολεμήσουμε εάν περάσει την κόκκινη γραμμή. Ο Πούτιν δεν θα περάσει, η Κριμαία θα είναι δική μας», είπε ακόμη η Τιμοσένκο και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έχει την τύχη άλλων «δικτατόρων που ανετράπησαν». «Δεν είναι ο πρώτος δικτάτορας που επιδεικνύει μια φασιστική συμπεριφορά. Ο κόσμος έχει σταματήσει πολλούς τέτοιους, ακόμα και τα τελευταία χρόνια. Θυμόμαστε τη Λιβύη, θυμόμαστε άλλους δικτάτορες που ανατράπηκαν. Ο Πούτιν δεν αποτελεί εξαίρεση», υποστήριξε.
Ρωσία: «Εκτός πραγματικότητας οι κυρώσεις»
«Είναι κρίμα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε μια απόφαση η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα», αναφέρει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου, σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες από την Ευρ. Ένωση σε 12 Ρώσους και Ουκρανούς.
Σε χωριστή δήλωση, το υπουργείο αναφέρει πως η Μόσχα ελπίζει πως η απόφαση να σταλεί στην Ουκρανία μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού που αποκαλεί «μια εσωτερική ουκρανική κρίση».
Οι 57 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συμφώνησαν χθες για την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία δέχτηκε την πρόταση αυτή χωρίς να εγείρει ενστάσεις. Στη συνεδρίαση επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με βάση τον οποίο η αποστολή θα είναι διάρκειας έξι μηνών και θα σταλούν αρχικά 100 παρατηρητές για να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας. Αφήνεται όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών αυτών στους 500.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την απόσχιση της Κριμαίας που η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης συμφωνούν στη λήψη κάποιου μέτρου από κοινού.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ θα έχει τη βάση της στο Κίεβο και αρχικά θα αναπτυχθεί σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ντονέτσκ, μιας πόλης της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι. Στο κείμενο της απόφασης δεν γίνεται λόγος για την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Με βάση την απόφαση αυτή, οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στη Χερσώνα, την Οδησσό, το Λβιβ, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Τσερνίφτσι και το Λουχάνσκ.
Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επόμενων 24 ωρών για το Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Διαβάστε περισσότερα:
Η Κριμαία στη Ρωσία και η Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε.
Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία
Επεισοδιακή η υποχώρηση των Ουκρανών από την Κριμαία