Τελικά, η Ελλάδα θα γίνει Ζάμπια;
- 05/06/2015, 14:24
- SHARE
Πώς είδαν αναλυτές και αξιωματούχοι την απόφαση της κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι απόψεις για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης διίστανται: κάποιοι τη θεωρούν κίνηση περιφρόνησης προς τους δανειστές της χώρας που φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ κάποιοι άλλοι την ερμηνεύουν ως ένδειξη πως η συμφωνία είναι κοντά.
Αυτό στο οποίο συγκλίνουν, πάντως, όλοι είναι πως πρόκειται για μία καθ’ όλα σύμφωνη με το καταστατικό και τους κανονισμούς του ΔΝΤ απόφαση. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις δήλωσε πως: «στο πλαίσιο της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητήσουν τη συγχώνευση πολλαπλών πληρωμών κεφαλαίου που εκπνέουν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μηνός (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγχώνευση). Η απόφαση αποσκοπεί στο να αντιμετωπισθεί η δυσκολία καταβολής πολλαπλών πληρωμών σε βραχυπρόθεσμη περίοδο», εξηγώντας τις ακριβώς επέλεξε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να είναι ενοχλημένη από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως «Τα πράγματα θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής». Ο εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ χαρακτήρισε: «Δυνατό, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΔΝΤ, αν και κάπως ασυνήθιστο, αλλά νομικά απολύτως αδιαφιλονίκητο», το αίτημα της Ελλάδας να συγκεντρώσει τις οφειλές της για τον Ιούνιο σε μία και προσέθεσε πως: «Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή την γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας».
Θέση για το θέμα πήρε και η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά. «Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις για την απόσβεση των δανείων της από το ΔΝΤ είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ευρωπαϊκές πηγές μεταφέρουν πως ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δείχνει να ανησυχεί για την απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μία. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον είναι σύμφωνη με τον κανονισμό του ΔΝΤ, δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών και ως εκ τούτου ο EFSF δεν ανησυχεί. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέβαλε χθες ανάλογο αίτημα στο ΔΝΤ εναπόκειται στο ΔΝΤ να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την αποπληρωμή των δόσεων, εφόσον φυσικά το ελληνικό αίτημα έχει γίνει αποδεκτό.
Την ώρα που ο διεθνής και ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί είναι οι αναλυτές που σπεύδουν να διατυπώσουν την άποψή του για το θέμα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding σχολιάζει:«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μόνη άλλη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτή την σκοτεινή τεχνική πρόβλεψη για να συσσωρεύσει τις πληρωμές της στο τέλος του μήνα ήταν Ζάμπια στη δεκαετία του ‘80. Τον Ιανουάριο, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη φτωχή Ελλάδα σε έναν λαϊκιστικό παράδεισο όπως η Βενεζουέλα, αλλά χωρίς το πετρέλαιο. Μήπως κοιτάμε σε λάθος ήπειρο»;
Ο Connor Campbell, οικονομικός αναλυτής στη Spreadex, σημειώνει: «Η κίνηση της Ελλάδας δείχνει ότι η συζήτηση για το χρέος έφτασε σε ένα ακόμη εργαλείο: η απόφαση μη πληρωμής των δόσεων είναι είτε σημάδι χώρας που δεν είναι πρόθυμη να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δανειστές της, είτε παράδειγμα κυβέρνησης που προσπαθεί απεγνωσμένα να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για συνδυασμό και των δύο».
Ο lastair McCaig, αναλυτής αγορών της IG, αναφέρει: «Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα, καθώς εάν οι Έλληνες επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να σπάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να γίνει πιο ευέλικτος στις διαπραγματεύσεις».
Οι Mike van Dulken και Augustin Eden, αναλυτές της Accendo Markets, υπογραμμίζουν: «Η κίνηση θεωρείται από κάποιους ως μια έκφραση πίστης εκ μέρους των Ελλήνων ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούνιο και θα εκταμιευτούν τα αναγκαία κεφάλαια διάσωσης».