Τελικά θα ακολουθήσει ο Ολάντ στα «χνάρια» του Κάμερον;
- 02/09/2013, 13:37
- SHARE
Διχασμένη η γαλλική πολιτική σκηνή για το εάν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο.
Αυξάνονται οι πιέσεις στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για μία απόφαση στο ζήτημα της Συρίας, την ώρα που η αντιπολίτευση απαιτεί η ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας να περάσει απαραίτητα από τη Βουλή, όπως και στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.
Το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη πάνω στο ζήτημα της Συρίας, ωστόσο δεν θα υπάρξει κάποιου είδους ψηφοφορία ανάλογη με αυτήν των Βρετανών.
Με δεδομένο ότι το γαλλικό Σύνταγμα παρέχει ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο Ολάντ θα «ρισκάρει» να βρεθεί αντιμέτωπος με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και την πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης, τα δύο τρίτα της οποίας είναι αντίθετα με την εμπλοκή της Γαλλίας στη Συρία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό θα συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις από το «καυτό» μέτωπο της Συρίας, ενώ αναμένεται να τους παρουσιάσει και την έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών για τα χημικά όπλα της Συρίας και την επίθεση της 21ης Αυγούστου που ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στα περίχωρα της Δαμασκού.
Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ – Γαλλία: «Νέα» συμμαχία
Η επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής Ελιζαμπέτ Γκιγκού, δήλωσε σήμερα πως, «Δεν βλέπω να έχει κάποιο νόημα πολιτικά η διεξαγωγή ψηφοφορίας. Σε μία πολύπλοκη κατάσταση σαν αυτή, χρειάζεται να είμαστε πιστοί στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, που δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει ψηφοφορία, ούτε καν δημόσια συζήτηση», υπενθυμίζοντας ότι ο Ολάντ, ως αρχηγός του στρατού, διαθέτει την εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.
Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συνέχισή της.
Η Γκιγκού είπε ακόμη στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, κι ότι η πράξη αυτή «δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
Η «άρνηση» του Ολάντ να ζητήσει την ψήφο του γαλλικού κοινοβουλίου έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και στον γαλλικό Τύπο. «Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται παγιδευμένος σε μία δίνη ανεξέλεγκτων γεγονότων. Ο Ολάντ είναι παγιδευμένος στο εσωτερικό μέτωπο και απομονωμένος στο εξωτερικό», γράφει ο Πιερ Ρουσλέν στην εφημερίδα Le Figaro.
«Βασιλικότερος του Βασιλεώς» για τη Συρία ο Ολάντ
«Ο Ολάντ πασχίζει να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Ο πρόεδρος, στο μοναρχικό σύνταγμα της V Δημοκρατίας, διαθέτει την απόλυτη εξουσία για να κάνει πόλεμο. Μπορεί σήμερα να είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους που θα κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος χωρίς την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας, χωρίς ούτε μία ομιλία;», ρωτά η Liberation.
«Προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση εμμένει στις φιλοδοξίες της και αρνείται να ζητήσει την ψήφο του κοινοβουλίου, όπως έκαναν οι σύμμαχοί της», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Les Echos, ενώ ο Φιλίπ Βοκάν της εφημερίδας Le Republicain Lorrain γράφει πως, «Μετά την αποσκίρτηση των Βρετανών και την υποχώρηση των ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ παίζει πλέον τον ρόλο του “υπέροχου κερατά”».
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα – Αγώνας δρόμου για να πείσει Κονγκρέσο και Γερουσία