Η τελική πρόγνωση του PollWatch2014 για τις ευρωεκλογές
- 20/05/2014, 18:56
- SHARE
Πρώτο με απώλειες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ενισχυμένες οι υπόλοιπες δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου.
Σε πλεονεκτική θέση για την κατάκτηση της προεδρίας της επόμενης Κομισιόν βρίσκεται ο υποψήξφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Jean-Claude Juncker, καθώς σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη της πανευρωπαϊκής έρευνας PollWatch2014, το ΕΛΚ σιγουρεύει, αν και με απώλειες, την πρωτιά του στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα, το ΕΛΚ (EPP) αναμένεται να αποσπάσει 217 έδρες επί συνόλου 751 (έναντι 274 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο των 766 μελών), ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) του Martin Schultz κατατάσσονται δεύτεροι με 201 έδρες (από 196).
Ακολουθεί η Συμμαχία Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) του Guy Verhofstadt με 59 έδρες (από 83), διατηρώντας, παρά τις απώλειες, την τρίτη θέση, η οποία έμοιαζε να απειλείται από την Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά-Πράσινη Αριστερά Βορείων Χωρών (GUE-NGL) υπό τον Αλέξη Τσίπρα (53 έδρες από 35).
Οι Πράσινοι (G/EFA) υποχωρούν από τις 57 έδρες του 2009 (καλύτερη επίδοσή τους ιστορικά) στις 44 έδρες, ενώ η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με πυρήνα του Βρετανούς Τόρηδες, συρρικνώνεται από τις 57 στις 42 έδρες.
Αντίθετα, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD), δεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα πέριξ του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου του Nigel Farage) ενισχύεται από τις 31 έδρες στις 40.
Χαρακτηριστικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 95 βουλευτές του νέου Ευρωκοινοβουλίου (ΝΙ= μη εγγεγραμμένοι) δεν προβλέπεται να ανήκουν σε καμία υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα – αν και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι προκύπτουν οι αριθμητικές προϋποθέσεις (τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 7 κράτη-μέλη), ώστε να προκύψει αναγνωρισμένη εκπροσώπηση για την νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία – την (ακρο)δεξιά αντιευρωπαϊστική ομάδα που συνασπίζει το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίδας Marine Le Pen, το Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού Geert Wilders,τους Σουηδούς Δημοκράτες, την ιταλική Λέγκα του Βορρά (με αποσκίρτηση από την EFD) κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελούν ενότητες διαφορετικές (και ευρύτερες) από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, που βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας είναι τα μόνα που δικαιούνται να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.
Εξ ου, και μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας ως προς την τελική κατανομή των εδρών προκύπτει όχι μόνο από το ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη λάβει τον λόγο, αλλά και από την ασάφεια για τις ομάδες στις οποίες θα επιλέξουν να ενταχθούν ποικίλοι νεοεκλεγέντες.
Για παράδειγμα, αδιευκρίνιστο παραμένει αν η (πολυάριθμη, όπως αναμένεται) ευρωκοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ιταλικού «Κινήματος 5 Αστέρων» του Beppe Grillo θα ενταχθεί στους Πράσινους ή στο EFD, αν οι Γερμανοί «Πειρατές» θα ενταχθούν στην Αριστερά, οι Φλαμανδοί αυτονομιστές του Ν-VA στο ECR, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και οι Γερμανοί “Ελεύθεροι Ψηφοφόροι” στο ALDE και πώς ακριβώς θα ανακαταταχθούν οι συσχετισμοί στα δεξιά του φάσματος – με πιθανή, έτσι, την ανάδειξη του EFD σε τέταρτη δύναμη.
Σε κάθε περίπτωση, τα προγνωστικά υποδεικνύουν ενίσχυση των ακραίων και «αντισυστημικών» πόλων, υποχρεώνοντας σε ακόμη πιο «σφιχτή συγκυβέρνηση» την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.
Διαβάστε ακόμη:
«Σοκ για τις αγορές ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές»
Exit polls: Προβάδισμα 5% του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές
Τα στοιχεία σε όλα τα κράτη δείχνουν αποχή-ρεκόρ στις ευρωεκλογές