Θεμελιώνει την κυριαρχία της στην Κριμαία η Ρωσία
- 23/03/2014, 20:35
- SHARE
Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο απεσταλμένος του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece, Σωτήρης Δανέζης.
Οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά εκ των οποίων καταλήφθηκαν εξ εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, είχαν διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έπραξαν, παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ.
«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περίπλοκη. Γνωρίζετε ότι αυτές τις τελευταίες ημέρες πλοία αποκλείστηκαν και κατόπιν καταλήφθηκαν (από τους Ρώσους) παρά το γεγονός ότι όλοι οι πλοίαρχοι είχαν τη διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο Τενιούκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.
«Δυστυχώς, οι πλοίαρχοι πήραν την απόφαση επιτόπου», πρόσθεσε. «Για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία, δεν κατέφυγαν στα όπλα».
Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να προβάλουν αντίσταση ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και πολλά πολεμικά του ουκρανικού ΠΝ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ναυλοχεί από τα λιμάνια της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που πλέον έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία.
Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης
«Ρωσικά» καρφιά για τη Γερμανία και συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την παράδοση στον ρωσικό στρατό ενός προσομοιωτή μάχης λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία θα πλήξει τις σχέσεις συνεργασίας τους -για ζητήματα όπως το Αφγανιστάν- και προειδοποίησε τη Γαλλία να μην ακολουθήσει την ίδια οδό.
Την Παρασκευή η Γερμανία ανέστειλε όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά δεν έκανε λόγο για τις εξαγωγές υλικού.
«Αυτό καταργεί όλες τις θετικές ενδείξεις που διαφάνηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εποικοδομητική», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο ίδιος είπε ότι η Γερμανία έλαβε αυτή την απόφαση «υπό πίεση» υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ καθοδήγησαν το Παρίσι και το Βερολίνο προς την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης απέναντι στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε φόβους, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία το σαββατοκύριακο, ότι η Ρωσία ενδεχομένως άνοιξε «το Κουτί της Πανδώρας» με την προσπάθειά της να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση «μόνο σταθερή δεν είναι».
Η προγραμματισμένη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της κλιμάκωσης της βίας, τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Σε συνομιλίες που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».
Ουκρανία: «Κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία»
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του.
«Αυξάνονται (…) έχουν γίνει υψηλότεροι» απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC για τους «κινδύνους» να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», εκτίμησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα.
«Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο υπουργός.
Ο ίδιος βεβαίωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».
Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters
Διαβάστε ακόμη:
Υπό επίσημο στρατιωτικό έλεγχο η Κριμαία
Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία
«Σκηνικό» πολέμου στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ της Κριμαίας