«Θολώνει» η λάμψη του χρυσού στη Νότια Αφρική
- 24/08/2013, 10:33
- SHARE
Ο καταστροφικός Ιούνιος και οι δυσοίωνες προοπτικές προβληματίζουν.
Οι πτωτικές τιμές του χρυσού και η αύξηση του κόστους εξόρυξης του, πλήττουν τις επιχειρήσεις που έθεσαν τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου, αλλά αργοπεθαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες.Η ποιότητα του μεταλλεύματος φθίνει και τα λαγούμια έχουν φθάσει αισίως στα τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης· τα πιο βαθιά παγκοσμίως.
Η συναλλαγματική «αδυναμία» του ραντ -του νομίσματος της Νοτίου Αφρικής– που μειώνει το εργασιακό κόστος για τους ντόπιους παραγωγούς, έχει δώσει παράταση ζωής, αλλά όχι αρκετή για να αποτρέψει την οριστική παρακμή. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπάξτερ, των επικεφαλής των οικονομολόγων στο Επιμελητήριο Χρυσού της χώρας, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η τιμή του χρυσού κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στα 509.000 ραντ το κιλό, αλλά μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κάτω από τα 400.000 ραντ.
«Είναι η μεγαλύτερη πτώση στην τιμή από την δεκαετία του 1920», λέει ο Μπάξτερ. «Με 400.000 ραντ το κιλό υπολογίζουμε ότι το 60% της βιομηχανίας καταγράφει ζημιές». Εάν η πρόβλεψη είναι σωστή, είναι καταστροφή γι αυτές τις επιχειρήσεις που κατείχαν το 79% της παγκόσμιας παραγωγής το 1970, όταν το Γιοχάνεσμπουργκ ονομαζόταν “Πόλη του Χρυσού”».
Διαβάστε ακόμη: Ο «πυρετός» του χρυσού
Η Thomson Reuters κατέταξε την Νότια Αφρική στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 2012, πίσω από το Περού, με παραγωγή 177,8 τόνων, μόνο το 6% του παγκόσμιου συνόλου, σε μια χρονιά που ήταν η χειρότερη από το 1905.
Ο χρυσός μπορεί να έχει χάσει την λάμψη του για την οικονομία της χώρας, καθώς αποτελεί πλέον μόνο το 1,5% του ΑΕΠ, ωστόσο εξακολουθεί να είναι το βασικό εξαγώγιμο ορυκτό της Ν. Αφρικής και το 2012 αποφέροντας 72 δισ. ραντ, δηλαδή το 10% όλων στων εσόδων από τις εξαγωγές. Η βιομηχανία έχει περικόψει 340.000 θέσεις εργασίας από το 1990 κι εκφράζονται φόβοι για νέες μειώσεις, με τους πολιτικούς αναλυτές να τις θεωρούν «αναπόφευκτες» λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού.
«Ο χρυσός ήταν μια φούσκα που τώρα ξεφουσκώνει» υποστηρίζει ο αναλυτής της Soviete Gebneral, Ρόμπιν Μπαρ. Τα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής είχαν οριακά κέρδη το 2008 και το 2009 όταν η τιμή του χρυσού ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά έκτοτε το κόστος εξόρυξης του έχει εκτοξευτεί.