Τι δεν διδάσκουν οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων;
- 22/03/2014, 11:07
- SHARE
Υπάρχει ένα «κλειδί» για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον κόσμο των επιχειρήσεων, κι αυτό δεν είναι άλλο από την επαγγελματική δικτύωση.
Αν ρωτήσετε τυχαία αποφοίτους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων να σας πουν γιατί πήγαν να σπουδάσουν σε αυτές, η μεγάλη πλειοψηφία θα αναφέρει τη δικτύωση (networking) ως μία βασική αιτία. Και είναι φυσιολογικό αυτό, εφόσον οι γνωριμίες που κάνει κάποιος σε μια τέτοια σχολή μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την καριέρα του.
Αυτό ακριβώς κάνει ακόμα πιο περίεργη την απουσία διδασκαλίας σχετικής με τη δικτύωση από τα προγράμματα σπουδών των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων.. Φαίνεται ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις σχολές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη σημασία της δικτύωσης για την επαγγελματική ζωή των αποφοίτων τους.
Ο Ιβάν Μίσνερ, συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με το θέμα, ανέφερε πρόσφατα στο Time: «Σε όλα τα επίπεδα ανώτερης εκπαίδευσης, προπτυχιακής και μεταπτυχιακής, οι περισσότερες σχολές αποτυγχάνουν στη διδασκαλία των δεξιοτήτων που συνδέονται με τη δικτύωση».
Κάποιες σχολές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την αξία της δικτύωσης, όπως η Σχολή Στίβεν Ρος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, όπου διδάσκει ο γκουρού επί του θέματος Γουέιν Μπέικερ. Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί του έχουν αρχίσει να ερευνούν τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Όμως, οι περισσότερες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων απλώς αγνοούν τη δικτύωση ως ακαδημαϊκό αντικείμενο, ή την αντιμετωπίζουν επιπόλαια σε μαθήματα που αφορούν ευρύτερα την ηγεσία ή τη διοίκηση.
Ένας λόγος είναι ότι η έννοια της σύνδεσης των προσωπικών σχέσεων με το επαγγελματικό όφελος συνεχίζει για κάποιους να μοιάζει ανάρμοστη. «Η δικτύωση έχει ακόμα κακή φήμη για μερικούς ανθρώπους», παρατηρεί ο Μπέικερ.
Ένας δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι πολλοί νομίζουν ότι οι ικανότητες που συνδέονται με τη δικτύωση είναι προνόμιο ολίγων εκλεκτών που έτυχε να γεννηθούν με αυτές. Όμως, ο Μπέικερ υπενθυμίζει ότι «η δικτύωση είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται».
Και άρα, θα πρέπει και να διδάσκεται.
Διαβάστε ακόμη:
Το people networking σου βρίσκει δουλειά