Τι δείχνει ο μισθός σας για εσάς;

Τι δείχνει ο μισθός σας για εσάς;

Πόσο σημαντική είναι η διαφάνεια σε θέματα αποδοχών; 

Το οικονομικό πλάνο κάθε ατόμου στήνεται ανάλογα με τον μισθό που παίρνει. Κάποιες φορές, όμως, οι οικονομικές απολαβές δεν βρίσκονται στην σφαίρα ελέγχου των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών PayScale, μόνο το 20% των εργαζομένων αντιλαμβάνονται με ποια κριτήρια οι εργοδότες καθορίζουν τους μισθούς τους.

Στο παρελθόν, οι εργοδότες μπορούσαν να κρατήσουν όλα τους τα «χαρτιά» κλειστά. Σήμερα, με ιστοσελίδες όπως το PayScale και το Salary.com , οι εργαζόμενοι μπορούν να βλέπουν πόσο αξίζει και πόσο κοστολογείται η δουλειά τους και να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι πληρώνονται αρκετά.

Ας δούμε κάποιους απ’ τους μύθους που ισχύουν για τον τρόπο πληρωμών των εργαζομένων.

Οι εργοδότες εξοικονομούν χρήματα από τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους

Το να πληρώνουν οι εταιρείες χαμηλά τους εργαζόμενους μπορεί να μην είναι μια έξυπνη κίνηση αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής τους στην εταιρεία, αλλά είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τη τσέπη τους. Ή έτσι πιστεύουν οι εργοδότες. Στην πραγματικότητα, το κόστος για έναν εργοδότη μπορεί να είναι και 150% μεγαλύτερο για να βρει κάποιον καινούργιο εργαζόμενο και να τον εκπαιδεύσει απ’ το να πλήρωνε καλύτερα τους ήδη υπάρχοντες.

Κανένας εργαζόμενος δεν φεύγει εξαιτίας ενός χαμηλού μισθού

Ο Νο.1 λόγος για τον οποίο κάποιος αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του εντός του 2015 ήταν στην πραγματικότητα ο μισθός. Με την οικονομία και τη συνολική βελτίωση της αγοράς εργασίας , οι εργαζόμενοι είναι σε να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς και να φύγουν αν δεν αισθάνονται ότι αναγνωρίζεται η δουλειά τους ή να ζητήσουν αποζημίωση. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, οι εργαζόμενοι έχουν λίγη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, λένε ο ειδικοί.

Όσο σημαντικός παράγοντας κι αν είναι οι οικονομικές απολαβές, όλοι οι άνθρωποι του HR και των εταιρειών γνωρίζουν πλέον καλά πως υπάρχουν άλλα κίνητρα για να νιώσει ένας εργαζόμενος ικανοποιημένος και να έχει κίνητρα για να δουλέψει πιο σκληρά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν πως παράγοντες όπως η αναγνώριση, η δικαιοσύνη, οι δυνατότητες εξέλιξης είναι πιο σημαντικοί. Αν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι φεύγουν για τον μισθό τους σίγουρα υπάρχει κάτι πιο βαθύ απ’ αυτό.

Το να μιλήσετε στους εργαζόμενους για τις αποδοχές θα υποκινήσουν ταραχές

Αυτό είναι μεγάλο λάθος, αντίθετα η μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα αμοιβών μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου. Προτιμήστε να μιλάτε οι ίδιοι στους εργαζόμενους για τα διαφορετικά budget που υπάρχουν ή γιατί κάποιος μπορεί να πληρώνεται πιο χαμηλά ενώ μπορεί να κάνει την ίδια εργασία με κάποιον άλλον. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι μάθουν μόνοι τους πόσα μπορεί να βγάζουν οι συνάδελφοι τους σίγουρα θα δημιουργηθούν εντάσεις, αφού δε γνωρίζουν τα μισθολογικά κριτήρια.