Τι λέει η Task Force για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
- 11/03/2014, 21:30
- SHARE
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής», σημείωσε εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης – Τι απάντησε το ΥΠΑΝ.
«Προετοιμάζουμε τα νέα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης, με αφορμή τη δημοσίευση της 6ης έκθεσης, που αφορά το διάστημα Οκτώβριος 2013 – Ιανουάριος 2014.
Η έκθεση αναφέρεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, αλλά και στα βήματα που πρέπει να γίνουν σε θέματα όπως η υγεία, η διαφθορά, η ανεργία, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η μείωση της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η έλλειψη ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού των Εσόδων.
Επισημάνθηκε η πρόοδος στον τομέα της Υγείας με τη βοήθεια της Ομάδας Δράσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ο νόμος που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και διασφαλίζει την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε όλη την επικράτεια στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, χαρακτηρίστηκε από την ίδια πηγή πολύ μεγάλο επίτευγμα και βάση για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.
Διαβάστε ακόμη: ΕΤΕ: Μέσος ρυθμός ανάπτυξης 0,7% για την ελληνική οικονομία
Για την ανεργία, τονίστηκε ότι θα δοθούν άμεσα 170 εκατομμύρια από το ταμείο «Εγγύηση για τη Νεολαία» και άλλα 170 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για κατάρτιση και απασχόληση, με αρμόδιο φορέα τον ΟΑΕΔ, και τεχνική βοήθεια από την Ομάδα Δράσης. Ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα της απασχόλησης, «θα παραμείνει κρίσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα», αν και αναμένεται με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, εντός του έτους, να σταματήσει η άνοδός της.
Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γι αυτούς που έχουν ανάγκη, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει γι αυτό συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα που έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα.
Για τον τομέα των εσόδων, είπε ότι έχει γίνει πρόοδος, έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός, αλλά πρέπει να στηριχθεί ο αρμόδιος ΓΓ, ότι υπάρχει στενή συνεργασία και με το ΔΝΤ κι ότι δίνεται έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που το 2013 ανήλθαν σε 1,5 δισ. έναντι 1,2 δισ. το 2012. Αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα, τόνισε ο αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης. Δεδομένης της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και της αδυναμίας της αγοράς ακινήτων, χαρακτήρισε τα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολύ αυστηρά και εξωπραγματικά, σημειώνοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κακή συμπεριφορά.
Διαβάστε ακόμη: Τρόικα: «Διασφαλίστε το πλεόνασμα πριν το μοιράσετε»
Για την έλλειψη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κοινοτική πηγή είπε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης να συστήσουν το Ταμείο για την Ανάπτυξη με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τις Τράπεζες και τις επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση και ήδη σημειώνονται κάποιες βελτιώσεις.
Για τις μμε είπε επίσης ότι βασικό εμπόδιο στις πιστώσεις είναι η έλλειψη εγγυήσεων το οποίο εξετάζουμε, ενώ ένα από τα επόμενα βήματα για τις αφερέγγυες μμε που περνούν σε πτώχευση, θα είναι να μπορεί να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, η οποία τώρα είναι δύσκολη λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας.
Δρομολογούνται επίσης περαιτέρω διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των τελωνείων, όπου επίσης συντελεστεί πρόοδος, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.
Διαβάστε ακόμη: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% η ύφεση το 2013
Πολύ θετική χαρακτήρισε την εικόνα της Ελλάδας στο θέμα της απορροφητικότητας στο Περιφερειακό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, ενώ για την Παραχώρηση των Αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι έχει γίνει η επανεκκίνηση με την αγαστή συνεργασία των υπουργών Χατζηδάκη, Χρυσοχοϊδη, του διαπραγματευτή κ. Βιδάλη, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είναι ένα έργο με επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα δώσει θετικό σήμα για την οικονομία.
Διευκρινιστική ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Στο τέλος Ιανουαρίου τα εγκεκριμένα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,257 δισ. ευρώ, τα συμβασιοποιημένα σε 1,02 δισ. και οι εκταμιεύσεις σε 824 εκατ. ευρώ».
Αυτό διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή τα στοιχεία από την έκθεση της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα.
Το υπουργείο σημειώνει ότι «στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας». Για την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα με την πορεία υλοποίησης των επιμέρους προγραμμάτων, από όπου προκύπτουν τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ