Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για κόκκινα δάνεια, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για κόκκινα δάνεια, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις
epa04196394 Delia Velculescu (R) of the International Monetary Fund (IMF) and head of Troika, and European Commission Deputy Director-General for Economic and Financial Affairs, Maarten Verwey (L) arrive at the House of Representatives in Nicosia, Cyprus, 08 May 2014. The heads of a Troika delegation are visiting Cyprus in the context of the fourth review of the economic adjustment program. The Troika consists of delegates for European Commission, International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB). EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Πώς έκλεισαν οι εκκρεμότητες στα τρία «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και τι μεταφέρεται για Οκτώβριο.

Χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. ευρώ αλλά και οπισθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για το τρίτο δάνειο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πολλά σημεία ωστόσο παραμένουν ακόμη άγνωστα, όπως και πολλά από τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας.

Ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί ήταν τα κόκκινα δάνεια. Πριν το κλείσιμο της συμφωνίας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πίεση από την πλευρά των πιστωτών ώστε να πωλούνται σε ξένα funds.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, απετράπη η εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε non paper, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015.

«Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια “αγορά” περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα “κόκκινα δάνεια”. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα σε ό,τι αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές των δανείων τους.  Επί της ουσίας το εργαλείο για την προστασία αυτών των κατηγοριών θα παραμείνει ο Νόμος Κατσέλη ο οποίος εντούτοις θα αποκτήσει αυστηρότερο πλαίσιο και νέα κριτήρια ώστε να μην δίνει δυνατότητα –όπως σήμερα- να εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του και οι κακοπληρωτές.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η κυβέρνηση αναφέρει ότι μπήκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. «Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Επίσης το Μνημόνιο προβλέπει σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και από τον Οκτώβριο σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016. Για το φθινόπωρο μεταφέρεται και η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Τέλος για τις αποκρατικοποιήσεις, ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε “μικρή ΔΕΗ”. Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση , η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο Μνημόνιο: Αυτό είναι το προσχέδιο με τα μέτρα

«Λευκός καπνός» από το Χίλτον: Πώς φτάσαμε σε συμφωνία

Κυβέρνηση: Αυτά προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές