Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για το μέλλον της διαπραγμάτευσης
- 20/03/2017, 21:18
- SHARE
Η αναβίωση του Brussels Group και τι κρύβεται πίσω από την παραμονή των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες.
Σκηνικό 2015 με αναβίωση του Brussels Group, θυμίζει η απόφαση του Eurogroup, που βάζει φρένο στην επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και υποχρεώνει τους Έλληνες υπουργούς να παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να σημειωθεί πρόοδος στα «αγκάθια» του ασφαλιστικού, των εργασιακών και του φορολογικού.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα τρία «μεγάλα ζητήματα», όπως τα χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια, εάν υπάρξει πρόοδος θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρνήθηκε να δεσμευθεί για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχει υπόσχεση» πως θα έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τότε. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόοδος όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Ο λόγος που μετέβαινε η αποστολή στην Αθήνα ήταν για να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία. Τώρα δεν χρειαζόμαστε άλλα στοιχεία, αλλά διαπραγματεύσεις», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δίνοντας τον τόνο για το κλίμα που θα επικρατήσει στις συζητήσεις των επόμενων ημερών.
«Να μη δίνουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες», ήταν και η εκτίμηση του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου «να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, που θα δημιουργούσαν πρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές και θα είχαν αρνητική επίπτωση στην οικονομία».
Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν και το μήνυμα του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποίησε πως «πρέπει να διατηρήσουμε το θετικό momentum, γιατί η αβεβαιότητα μπορεί να κοστίσει».
Η στάση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τους δανειστές να ζητούν «ισχυρή δέσμευση» από την ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στην Αθήνα, με πηγές των Βρυξελλών, μάλιστα, να μιλούν ακόμη και για νομοθέτηση των μέτρων, ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Στον αέρα» είναι και όλη η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος, αφού το Eurogroup παρέπεμψε τις αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων και την επίτευξη του Staff Level Agreement. Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, «θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πλήρης συμφωνία στο πακέτο που αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Μετά θα πάμε στο θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους».