Τι σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
- 13/07/2017, 10:33
- SHARE
Η κίνηση αυτή «κλείνει το μάτι στις αγορές» - Τι αλλάζει στην πράξη για την ελληνική οικονομία.
Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009 είναι πλέον η Ελλάδα. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί «έκλεισε το μάτι στις αγορές», χαρακτηρίζοντας την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. που έγινε τη Δευτέρα, αλλά και τη χθεσινή απόφαση, «ως καλά νέα που πρέπει να διαβάσουν οι αγορές» παρόλο που, όπως εξήγησε, δεν είναι δική του απόφαση το τι θα πράξουν οι επενδυτές.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις κάλεσε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, η οποία είναι σημαντική για τη χώρα, ώστε να προετοιμάσει την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας και επισήμως συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., με τη σύσταση της Κομισιόν για έξοδο της Αθήνας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να ενισχύει τη χώρα, τη στιγμή που εξετάζει την πρώτη πώληση ομολόγων από το 2014, αναφέρει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και η σύσταση για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. «Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές την Τετάρτη», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε., δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της Ε.Ε.
«Η επίσημη, όμως, αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. προστίθεται σε μία σειρά θετικών νέων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της», τονίζει το Bloomberg.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξετάζει να προσφύγει στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδας για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα. Ο λόγος των προσφορών προς το ποσό της έκδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 1,85, που είναι ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η απόδοσή τους 2,33% ήταν η χαμηλότερη από τον μήνα αυτό.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά της πλειονότητας των γραμματίων από ξένους επενδυτές πιθανόν να είναι προάγγελος μίας νέας έκδοσης μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», αναφέρει το δημοσίευμα.
Άνοιξε ο δρόμος για έξοδο στις αγορές;
Τι είναι και τι σημαίνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ. Έχει ως στόχο τη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών και αποτελείται από δύο σκέλη. Το προληπτικό σκέλος εξασφαλίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ ασκείται με βιώσιμο τρόπο. Το διορθωτικό σκέλος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:
• το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)·
• το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Κάθε Απρίλιο, οι χώρες της ευρωζώνης υποβάλλουν προγράμματα σταθερότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενώ οι χώρες εκτός ευρωζώνης υποβάλουν προγράμματα σύγκλισης στα ίδια όργανα.
Ένα πρόγραμμα σταθερότητας ή σύγκλισης θα πρέπει να περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο της χώρας (ΜΔΣ), καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί. Περιλαμβάνει επίσης ανάλυση των επιπτώσεων αλλαγών στις βασικές οικονομικές παραδοχές σχετικά με τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Τα προγράμματα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, το Συμβούλιο εκκινεί ΔΥΕ με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο της ΔΥΕ, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.
Στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.