Οι τιμωρημένες τράπεζες καταδικάζουν τις παράνομες πρακτικές τους
- 04/12/2013, 18:41
- SHARE
Αφορμή στάθηκαν τα βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε. εξαιτίας της χειραγώγησης επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland, Φίλιπ Χάμπτον, δήλωσε σήμερα ότι τα ανώτατα στελέχη του «καταδικάζουν την συμπεριφορά» όσων επιδόθηκαν στην χειραγώγηση επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων εκ του προσωπικού της, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προστίμων-μαμούθ σε έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Είχαμε αναγνωρίσει τον Φεβρουάριο ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις στα συστήματά μας και στις διαδικασίες ελέγχου για τα θέματα αυτά, αλλά επίσης και (θέμα) ακεραιότητας ενός πολύ μικρού αριθμού εκ των υπαλλήλων μας», ανέφερε ο πρόεδρος της RBS μετά την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Καμπάνα ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε έξι τράπεζες
«Αυτή είναι άλλη μια υπενθύμιση αυτών των αποτυχιών του παρελθόντος και κανείς δεν θα έπρεπε να αμφιβάλει όσον αφορά το πόσο σοβαρά πήραμε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.
Ήδη πριν από την επιβολή των προστίμων από μέρους της Ε.Ε., η RBS είχε καταβάλει συνολικά 391 εκατομμύρια λίρες στις Αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον ρόλο της στη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.
Στο μεταξύ η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι είχε προβλέψει να κρατήσει ένα ποσό για την καταβολή προστίμου για τη χειραγώγηση των επιτοκίων αναφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαιο από άλλες πηγές για τον σκοπό αυτό. Στην Deutsche Bank επιβλήθηκε το υψηλότερο πρόστιμο από την Επιτροπή.
Διαβάστε ακόμη: Συμβιβασμός–ρεκόρ ύψους 13 δισ. δολαρίων για την JP Morgan
Σε ανακοίνωσή τους οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοί της, ο Γιούργκεν Φίτσεν και ο Ανσού Τζάιν, αποκάλεσαν τη διευθέτηση αυτή ένα «σημαντικό βήμα» ώστε η τράπεζα να ξεπεράσει το ζήτημα αυτό, ενώ επέρριψαν την ευθύνη για τη χειραγώγηση σε μεμονωμένα πρόσωπα τα οποία ανήκαν στο προσωπικό του πιστωτικού αυτού ιδρύματος στο παρελθόν, διαβεβαιώνοντας πως τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν. Επανέλαβαν πως η Deutsche Bank δεν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει άλλα αποθεματικά, πέραν αυτών που είχε προβλέψει, για να καταβάλει το πρόστιμο των 725,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά το τρίτο τρίμηνο η τράπεζα είχε αυξήσει τα αποθεματικά της για την κάλυψη νομικού χαρακτήρα εκκρεμοτήτων στα 4,1 δισεκ. ευρώ.
Από την δική της πλευρά η γαλλική τράπεζα η Société Générale ανέφερε ότι η χειραγώγηση των επιτοκίων για την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 446 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., ήταν «ουσιαστικά» έργο ενός υπαλλήλου της, επιβεβαιώνοντας ότι κατέληξε σε μια διευθέτηση με την Επιτροπή για την υπόθεση της απόπειρας χειραγώγησης του Euribor από τον Μάρτιο του 2006 ως τον Μάιο του 2008. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η υπόθεση έγκειται στους χειρισμούς ενός χρηματομεσίτη ο οποίος ενήργησε «χωρίς οι προϊστάμενοί του και η διοίκηση της τράπεζας να έχουν ενημερωθεί για τις αδικοπραγίες» αυτές. Η τράπεζα «καταδικάζει με έντονο τρόπο αυτού του είδους την ανάρμοστη συμπεριφορά που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εσωτερικό κανονισμό» της, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Société Générale, διαβεβαιώνοντας ότι έκτοτε «αναδιοργάνωσε πλήρως» την μεθοδολογία της για τον καθορισμό των επιτοκίων και ότι το πρόστιμο δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα το 2013.
Διαβάστε ακόμη: Έκπληξη: Η Lehman Brothers είναι ακόμα μεγάλη
Η JP Morgan και η Citigroup αντιμετωπίζουν επίσης πρόστιμα, από 70 ως 80 εκατ. ευρώ, ενώ στη βρετανική χρηματομεσιτική εταιρεία RP Martin επιβλήθηκε πρόστιμο 247.000 ευρώ. Στη βρετανική Barclays και στην ελβετική UBS δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς κατήγγειλαν τις πρακτικές παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέχει ρόλο ρυθμιστικής αρχής για τα θέματα αυτά στην Ε.Ε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια είπε ότι αυτό που «προκαλεί σοκ» για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor «δεν είναι μόνον η χειραγώγηση των επιτοκίων καθεαυτών αλλά η εναρμόνιση των πρακτικών τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Ο υγιής ανταγωνισμός και η διαφάνεια έχουν κρίσιμη σημασία ώστε οι αγορές να λειτουργούν ομαλά, στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας μάλλον, παρά προς το συμφέρον ολίγων».
«Η απόφασή μας έχει διπλό στόχο: να τιμωρήσει και να αποτρέψει» την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, εξήγησε. Ωστόσο η επιβολή των προστίμων αυτών δεν «δίνει τέλος σε αυτή την υπόθεση», προσέθεσε ο Αλμούνια, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες έρευνες για το ζήτημα της χειραγώγησης τόσο των επιτοκίων, όσο και άλλων δεικτών στις αγορές.
Πρόσφατα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, αναφερόμενος στην υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, είχε τονίσει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να πάνε φυλακή» για αυτήν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανίκό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο