Tην Τετάρτη η νέα διάσκεψη -και πιθανόν- η απόφαση του ΣτΕ

Tην Τετάρτη η νέα διάσκεψη -και πιθανόν- η απόφαση του ΣτΕ
HǍmӕ̂ϕˉϠŐɊсԅɁӭӔŮ(EUROKINISSI-ʙӔS ʁԙ̅чө

Παππάς: αναμένουμε τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά. 

Με τοποθετήσεις συμβούλων επικρατείας που μετέχουν στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε η τέταρτη διάσκεψη του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα, όταν και έχει προσδιοριστεί η 5η διάσκεψη των δικαστών. Δικαστικές πηγές ανέφεραν πάντως πως πιθανότατα, αν δε τεθούν κι άλλα νομικά ζητήματα, οι δικαστές θα προλάβουν την Τετάρτη, εκτός απροόπτου να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους για το μείζον αυτό θέμα.

Ο εισηγητής

Ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι ο εισηγητής στη διάσκεψης της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, ολοκλήρωσε την πρότασή του και, πληροφορίες αναφέρουν, πως τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, και των 5 υπουργικών αποφάσεων που έχουν προσβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στη συνέχεια άρχισαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων επικρατείας για τα νομικά ζητήματα που τέθηκαν και φέρονται να ακούστηκαν απόψεις κι απο τις δυο πλευρές με σκληρή μάχη επιχειρημάτων.

Μάλιστα η διάσκεψη φέρεται να ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση απόψεων εκ μέρους των δικαστών -με αυτές θα ξεκινήσει και η διάσκεψη της Τετάρτης. Πάντως δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν νομικά οι μετέχοντες ανώτατοι δικαστές:

-Το ένα συνδέεται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τιη δυνατότητα του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας να οργανώσει τη χορήγηση των αδειών. Στο θέμα αυτό οι δικαστές έρχονται ουσιαστικά απέναντι τον εαυτό τους αφού στη νομολογία του δικαστηρίου υπάρχουν δυο αποφάσεις για την ΕΡΤ (η μία με πρόεδρο τον νυν πρόεδρο Νικ. Σακελλαρίου) που ρητά αναφέρουν ότι «μονό αρμόδιο για οποιαδήποτε μεταβολή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι το ΕΣΡ».

-Το δεύτερο, αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τη ρύθμιση που θέτει σαφή περιορισμό στα τηλεοπτικά κανάλια που θα εκπέμψουν, μετά το διαγωνισμό, καθορίζοντας να είναι μόνο τέσσερα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αμφισβητήσει έντονα την εν λόγω ρύθμιση επικαλούμενοι και παραβίαση του συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παππάς τόνισε σε συνέντευξή του «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε.

Ερωτώμενος αν οι δικαστές, μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο, είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός ήταν η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».