Το καθεστώς Τραμπ σε εφαρμογή: Απαγορεύουν την επιβίβαση πολιτών σε αεροπλάνα

Το καθεστώς Τραμπ σε εφαρμογή: Απαγορεύουν την επιβίβαση πολιτών σε αεροπλάνα

Η EgyptAir δεν επέτρεψε την επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Απαγορεύτηκε σήμερα η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  στην είσοδο πολιτών επτά χωρών όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.

Απελάσεις πολιτών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στον αέρα με προορισμός τις ΗΠΑ, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η “εκτελεστική διαταγή” Τραμπ, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο παρά το γεγονός πως δικηγορικοί κύκλοι στη χώρα αμφισβήτησαν ευθέως τη νομιμότητα της πράξης.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο αριθμός των προσφύγων που συνελήφθησαν σε όλη την επικράτεια της Αμερικής. Μια σειρά από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και δικηγορικούς συλλόγους έχουν ήδη προβάλει τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις πρακτικές που μεταχειρίζεται η διοίκηση Τραμπ.

Σύμφωνα με δικηγόρο, που εκπροσωπεί Ιρακινό πολίτη, ο οποίος δουλεύει για λογαριασμό των ΗΠΑ στη Βαγδάτη τα τελευταία 10 χρόνια, ο πελάτης του, Χαμίντ Καλίντ Νταρφουίς, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης, ενώ επέστρεφε προκειμένου να συναντήσει τη γυναίκα του που δουλεύει ως εργολάβος και τον ανήλιο γιο του. Όταν μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές κάποιον υπεύθυνο, προκειμένου να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, τότε ο επικεφαλής τους απάντησε: “Καλέστε τον κ. Τραμπ”. Ωστόσο, και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις λίγη ώρα αργότερα, απελευθερώθηκε και έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος.

Οι πρώτες μηνύσεις

Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η ισχυρή ACLU, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσφυγή κατά του Τραμπ και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατατέθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από την Ενωση Ατομικών Ελευθεριών και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των μεταναστών, που απαιτούν την απελευθέρωση δύο ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ που μόλις είχε τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η βίζα από μόνη της επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός της δεν συνιστά κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας.

Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τις σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.

Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή τους και την άσκηση του δικαιώματός τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ για να αποφύγουν την επιστροφή τους στο Ιράκ, όπου υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους.

Συνολικότερα, οι οργανώσεις ζητούν η μήνυση αυτή να θεωρηθεί πράξη που καλύπτει κάθε άτομο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και μπορεί να κρατηθεί σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Στα όρια της νομιμότητας

Ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και το σύνταγμα της Αμερικής αναφέρουν πως αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει ευρείες αρμοδιότητες, που σημαίνει πως δύναται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την μεταναστευτική πολιτική της Αμερική, η οδηγία του σαφέστατα προσκρούει σε νόμο που εγκρίθηκε το 1965, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να τύχει θετικής ή αρνητικής διάκρισης ή προτεραιότητας στην έκδοση βίζας με την ιδιότητα του πρόσφυγα, βασισμένης στη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο γεννήσεως ή την περιοχή κατοικίας” σημειώνει το συγκεκριμένο άρθρο, καθιστώντας προφανή την αντίθεση της απόφασης που απαγορεύει την μετακίνηση πολιτών από συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Πηγή: news247.gr