Το παρασκήνιο της κόντρας Ντράγκι-Τσακαλώτου

Το παρασκήνιο της κόντρας Ντράγκι-Τσακαλώτου

Η προληπτική πιστωτική γραμμή πίσω από την κόντρα στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Τάσος Δασόπουλος

Εκτός από το – λίγο ως πολύ αναμενόμενο – γεγονός της αναβολής της δόσης των 5,7 δις το χθεσινό Eurogroup έδειξε ότι κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν στην σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο όσο και ο επίτροπος για οικονομικών κ. Πιέρ Μοσχοβισί στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν σχεδόν ενθουσιώδεις για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Εκτός από τους δύο αξιωματούχος και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ( που χρεώνεται στο κύκλο επιβολής του Βερολίνου) αναγνώρισαν ότι τα δύο θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα δηλαδή τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και η επένδυση στο Ελληνικό καθυστερούν όχι με ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ επαίνεσε και την επιτυχημένη έξοδο στην αγορές με το νέο επταετές ομόλογο η οποία δέχθηκε επίσης σφοδρά πυρά περισσότερο εντός και λιγότερο εκτός Ελλάδας

Η δε αναβολή καταβολής της δόσης στα μέσα Μαρτίου πέρα από το όποιο συμβολισμό επιμένουν κάποιοι να δώσουν δεν δημιουργεί απολύτως καμία συνέπεια στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Τα 3,5 δις που είναι οι υποχρεώσεις για το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα και να αντικατασταθούν από την δόση που θα έρθει. Συνεπώς ούτε και σε αυτό υπάρχει κάποιο «δράμα» για την Ελλάδα.

Συνεχίζονται τα βήματα προς την έξοδο

Για το άμεσο μέλλον τόσο ο κ. Μοσχοβισί όσο και ο κ. Σεντένο παραδέχθηκαν έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για το χρέος αλλά και για την επόμενη ημέρα Μάλιστα ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι τόσο η λύση για το χρέος όσο και ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος θα είναι έτοιμα μέχρι και τις 21 Ιουνίου.

Επίσης, παρά την καθυστέρηση στην τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ανακοίνωσαν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα για την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι κακές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα

Ωστόσο, χθες οι κ. Μοσχοβισί και Σεντένο βρέθηκαν στην άβολη θέση να πρέπει να «καλύψουν» και μια απροσδόκητη διαρροή περίπου μια ώρα πριν τελειώσει η συνεδρίαση για κόντρα μεταξύ του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.

Επισήμως, ο λεκτικός διαξιφισμός που υπήρξε αφορούσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ κατά την τοποθέτησή του ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό αναλυτικότερα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς πράγμα που προκάλεσε την έκρηξη του αφού του ξύπνησε το εφιάλτη της παρέμβασης των δανειστών ακόμη και στην «μικροδιαχείριση» του προγράμματος Όχι πολύ παλιά οι δανειστές απαιτούσαν αλλαγή νόμου για να αλλάξει μια έκφραση σε κάποιο άρθρο και ακόμη παλαιότερα την κατάθεση λίστας με ονοματεπώνυμα για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρούσαν από το πρόγραμμα της πρώτης κινητικότητας.

Εκτός όμως από την φανερή αιτία το ξέσπασμα Τσακαλώτου είχε αιτία την και την πεποίθηση του κ. Ντράγκι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα με προληπτική πιστωτική γραμμή που θα παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια αφού θα έδινε την εικόνα της συνέχισης της σκληρής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας συνεχίζοντας στην ουσία το μνημόνιο με άλλο όνομα.

Από την άλλη, η ταχύτατη διαρροή του περιστατικού στο τύπο έδειξε ότι υπάρχει μια ομάδα στο Eurogroup που επιμένει να πιστεύει ότι η Ελλάδα «δεν τα πάει καλά» και χρειάζεται περισσότερη πίεση . Από ότι φαίνεται πάντως αποτελεί πλέον μειοψηφία αφού το σενάριο της νέας κρίσης δεν έζησε ούτε μια μέρα.

Πηγή: news247.gr